Gezinstip: 10 "nevers" van een goede ouder

Een vader leert zijn zoon de kneepjes van het houtbewerken.

Gezinstip: 10 "nevers" van een goede ouder

THEMA'S:

"Leid een kind op in de weg die het moet gaan, en ... hij zal er NOOIT van afwijken." Spreuken 22:6

Houd je aan je woord

1. Doe nooit een belofte die je niet van plan bent na te komen. Het brengt je in diskrediet en leert je kind te liegen.

Verlies je geduld niet

2. Schreeuw nooit. Om een kind op te voeden moet je jezelf beheersen. Als mensen worden we alleen beheerst door kwaliteiten die we zelf niet hebben. Als er één eigenschap is die een kind niet bezit, dan is het wel kalmte, wat het directe tegenovergestelde is van de extreme beweeglijkheid van zijn natuur, zijn impulsieve beïnvloedbaarheid. Kalmte beheerst hem, niet schreeuwen.

Volg GIG op Telegram

Wees altijd oprecht

3. Bedrieg nooit. "Geef me je fluitje; je zult zien wat voor mooie muziek ik kan maken." Het kind, zonder verweer, geeft je zijn fluitje en jij stopt het in je zak: "Nu met het fluitje daar, kun je ons niet meer irriteren."

Beschaam vertrouwen niet

4. Straf vertrouwen nooit af. Door bijvoorbeeld te zeggen, als je wilt dat het kind een onaangenaam medicijn inneemt: "Oh dit is goed! Drink het, je zult het zien." Het kind neemt een slok en duwt de bedrieglijke beker weg. Je hebt hem met je woorden teleurgesteld. Een paar van dit soort taferelen en het kind zal alle vertrouwen verliezen in degenen die tot hem spreken. Als we geloofd willen worden, moeten we het geloof niet misbruiken.

Lees ook: Altijddurende puberteit: de eindeloos uitgestelde volwassenwording

Daag uw kind uit

5. Doe nooit zelf wat het kind, met een beetje tijd en vindingrijkheid, zelf kan doen; anders zal hij nooit leren initiatief te nemen. Integendeel, confronteer hem zo snel mogelijk en zo vaak mogelijk met taken die hem te boven gaan en die hem een beetje kunnen uitdagen, zodat hij leert zijn kracht te meten, nederig te blijven omdat hij niet slaagt, en gretig te strijden omdat hij het obstakel wil overwinnen.

Laat uw gezag gelden

6. Tolereer nooit tegenspraak bij een commando, of gemopper, of ruzie erover. Neem nooit een verbod terug, vooral niet als het kind probeert het u te laten terugnemen door tranen en manoeuvres van bescheidenheid.

Teken tegen de Week van de Lentekriebels

Wees recht door zee

7. Stel het kind nooit een taak voor die volledig buiten zijn mogelijkheden ligt, zoals in "Zou je dat kunnen? Ben je te bang om dat te doen?" - zodat hij het idee krijgt dat de kwestie op een zijspoor kan worden gezet of dat hij er helemaal onderuit kan glijden. Nee, vertel hem rechtuit wat hij moet doen alsof het een gewone, eenvoudige zaak is. "Doe dit. Ga daarheen, alsjeblieft." Op deze manier zal het kind niet twijfelen aan zijn vermogen om te doen wat er gevraagd wordt.

Maak van een mug geen olifant

8. Wek nooit de indruk belang te hechten aan kleine schrammen, builen en blauwe plekken die hij oploopt (natuurlijk moet de juiste aandacht worden besteed aan echte behoeften). Het kind huilt vaak als hij zich bezeert, alleen maar om aandacht te krijgen, en als hij medelijden krijgt, denkt hij dat hij een interessanter individu is als hij gewond is. Als je niet opgewonden lijkt, zal hij begrijpen dat het zinloos is om er een tragedie van te maken. Zorg voor de verwondingen die zorg nodig hebben, en in plaats van de zaak uit te vergroten, leg je uit dat het niet veel voorstelt: "Je zult er nog veel meer krijgen! Wees dapper en probeer er meer lef voor te hebben!" Het kind wordt rustig.

Lees ook: Hoe bereid je je voor op een heilig huwelijk?

Verneder uw kind niet

9. Geef nooit een vernederende straf in het bijzijn van anderen, behalve in het zeldzame geval dat het nodig is om een diepgewortelde trots te bestraffen. Afgezien van zo'n geval zou je een kind onredelijk vernederen: "Kijk eens hoe lelijk hij is!". "Wat ben je toch onhandig!" Of wat nog erger is: "Kijk naar je broer, kijk hoe goed hij is!". Zulke vergelijkingen zijn weerzinwekkend en wekken alleen maar jaloezie op.

Moedig aan, prijs niet

10. Vlei nooit: "Is het geen schatje!" Het kind weet dit maar al te goed. Moedig hem aan, maar prijs hem niet. Hem prijzen (in dit geval) is hem bewonderen voor een voordeel dat hij heeft zonder verdienste van zijn kant; hem aanmoedigen is hem feliciteren met een verdienstelijke inspanning. Tolereer ook nooit de ophemeling van mensen die jou bezoeken.

Dit artikel was eerder gepubliceerd op americaneedsfatima.org

Laatst bijgewerkt: 4 april 2024 10:52

Doneer