Wokisme en cancelcultuur: waar gaat dat heen?

Alle woke-gedachtengoed zou op de schandpaal moeten. Foto door Danny Burke

Wokisme en cancelcultuur: waar gaat dat heen?

THEMA'S:

Sinds de Franse Revolutie maakt de vernietiging van het historisch geheugen deel uit van de oorlog tegen de Christelijke beschaving. We hoeven maar te denken aan de verwoesting van kerken en monumenten tussen 1789 en 1795, maar ook aan de ontheiliging van de basiliek van Saint-Denis. De graven van Franse vorsten werden geopend en hun stoffelijke resten werden opgegraven en verspreid, met een duidelijke symbolische betekenis: elk spoor van het verleden moest fysiek worden uitgewist, in overeenstemming met het decreet van de Conventie van 1 augustus 1793. De damnatio memoriae heeft sindsdien de geschiedenis van Europees links gekenmerkt, tot aan de 'cancelcultuur' en de 'woke'-ideologie van onze dagen.

'Cancelcultuur' heeft niks bij te dragen

De 'cancelcultuur' is de cultuur van het uitwissen van het verleden: een ideologische visie volgens welke het Westen geen universele waarden heeft om aan de wereld voor te stellen, maar alleen misdaden om voor zijn verleden te boeten. De term 'woke' is een bijvoeglijk naamwoord uit de Engelse taal en betekent iets als 'ontwaakt', om de samenleving te zuiveren van alle raciale of sociale onrechtvaardigheden uit het verleden. De utopie van de 'nieuwe mens' veronderstelt in feite dat er een tabula rasa van het verleden wordt gemaakt: de menselijke soort moet vormloos 'ruw materiaal' worden om opnieuw te worden gevormd, gegoten als zachte was. De volgende stap is het 'transhumanisme', de regeneratie van de mensheid met behulp van de instrumenten van wetenschap en technologie.

Lees ook: Waarom wetenschappers cancellen die de wetenschap volgen?

Klaar voor zelfdestructie

Dit destructieve proces, met zijn oncontroleerbare dynamiek, dreigt echter politiek links zelf te overweldigen. Conchita De Gregorio, een Italiaanse journaliste die tot die wereld behoort, vertelt in een artikel dat op 7 juli in La Stampa werd gepubliceerd, over drie belangrijke gebeurtenissen die in Frankrijk plaatsvonden en die haar verontrustten.

1. Begeleid ballet met de stok aan de hand

De eerste gebeurtenis is deze: "In een beroemde en door families zeer gewilde dansschool in de Marais, een bolwerk van de Parijse progressieve elites, hebben de ouders van de jonge dansers de directeur van de school gevraagd dat de leraren de kinderen en adolescenten niet de juiste bewegingen leren door ze met hun handen aan te raken, maar met een stok. De reden is dat elk contact tussen lichamen, inclusief de hand die de torso stuurt of die meeloopt in een stap die voor het eerst wordt ingestudeerd, mogelijk seksuele intimidatie is.

2. Ontslag om een verzoek haar op te binden

De tweede gebeurtenis betreft enkele theaterlessen aan een Hoger Instituut voor Schone Kunsten in Parijs. Op het moment van de groepsfoto vraagt de docent aan een meisje om haar haar in een staart op te binden "omdat haar prachtige afro die horizontaal uitgespreid was, de gezichten van haar klasgenoten rechts en links volledig bedekte". De hele klas komt in opstand en hekelt het vertoon van racisme. De directrice dwingt de lerares een ontslagbrief te schrijven of ontslag te nemen.

Steun Benny in de rechtszaak tegen zijn ontslag

3. Hoofddoekjes

De derde gebeurtenis gaat over een beroemde feministe die 'de vrijheid van islamitische vrouwen steunt om geen sluier te dragen'. Let op: niet. Wel dragen, heel vrij, en niet dragen, net zo vrij'. Links beschuldigt haar van islamofobie en van 'rechts' zijn. De daaropvolgende controverse zorgt ervoor dat de feministe een escorte krijgt toegewezen. Tussen feminisme en islamofilie kiest links voor het islamisme, omdat het gekenmerkt wordt door een grotere haat tegen het Westen.

Wokisme is als een heropvoedingskamp

Een breder en dieper beeld van wat er in Frankrijk gebeurt, wordt ons geboden door een boek dat net is verschenen bij Avenir de la Culture, onder redactie van Atilio Faoro (La Révolution Woke débarque en France, Paris 2023, pp. 86). De auteurs leggen uit dat het wokisme, erfgenaam van de Terreur en de Grote Sovjetzuiveringen, een wereldwijde ideologie is die de samenleving wil veranderen in een uitgestrekt heropvoedingskamp. Voor de fanatiekelingen van deze ideologie is 'de Franse gastronomie racistisch', is 'klassieke literatuur seksistisch', kan 'een man zwanger zijn', moeten de 4600 gemeenten die naar een heilige zijn vernoemd 'omgedoopt' worden, is de basiliek Notre Dame een symbool van onderdrukking en moet deze herdefinieerd worden als de 'Notre Dame van de overlevenden van pedofiele misdaden'.

Lees ook: “Hen en hij” dansen samen: opnieuw genderneutraal taalgebruik in Koningsspelenlied

Taal moet gezuiverd worden

De Franse taal zelf zou moeten worden gedeconstrueerd, waarbij bijvoorbeeld de term 'hommage', die verwijst naar een feodale taal, zou moeten worden vervangen door de term 'femmage', om het mannelijke chauvinisme niet ook maar het geringste semantische voordeel te geven. Dit zijn geen dwaasheden, maar gevolgen die in overeenstemming zijn met een wereldbeeld dat het historische geheugen van het Westen, en in het bijzonder zijn Christelijke wortels, verwerpt.

Geschiedenis liegt niet

Toch heeft cultuur, die de uitoefening is van de geestelijke en intellectuele vermogens van de mens, een geheugen nodig om zich te ontwikkelen, wat bewaart en doorgeeft wat de mens al in de geschiedenis heeft voortgebracht. Het geheugen is het bewustzijn van iemands wortels en de vruchten die deze wortels hebben voortgebracht. "De trouw van het geheugen," merkte de Duitse filosoof Josef Pieper op, "betekent inderdaad dat het in zichzelf de werkelijke dingen en gebeurtenissen 'bewaart' zoals ze werkelijk zijn en zijn geweest. De vervalsing van het geheugen, in tegenstelling tot de werkelijkheid, uitgevoerd door het 'ja' of 'nee' van de wil, is de ware en eigenlijke ondergang van ervan. Het is in tegenspraak is met zijn intieme aard, omdat de waarheid van echte dingen 'bevat'" (La prudenza, Morcelliana, Brescia 1999, p. 38).

Bestel gratis: Seksuele indoctrinatie in schoolboeken

Wokisme is een misdaad tegen de mensheid

Om zichzelf op te dringen moet de leugen de waarheid vernietigen, die in het geheugen besloten ligt. Daarom is het uitwissen van het geheugen, dat de waarheid van de geschiedenis bevat, een misdaad tegen de menselijkheid en de wokerevolutie is hier een uitdrukking van. Het wokisme ontwikkelt zich in het Westen om het Westen te vernietigen, maar het heeft niets te maken met de geschiedenis en de identiteit van onze beschaving, waarvan het een radicale antithese is. Westerse tegenstanders die zich laten verleiden door recepten als het islamitische Eurabië, het Derde Rome van Moskou of het Chinese neocommunisme bewandelen een suïcidaal pad. Wokistische ideologie is het laatste stadium van een ziekte die van ver komt en niet kan worden genezen door de zieken te onderdrukken. Wokisme en cancelculturen zijn niet de doodsdaad van het Westen, maar de kankercellen van een organisme dat ooit gezond was en nog steeds kan genezen, als er, zoals wij hopen, radicaal wordt ingegrepen door de Goddelijke Chirurg.

Dit artikel is een vertaling en verscheen eerder op Corrispondenza Romana.

Laatst bijgewerkt: 11 augustus 2023 14:34

Doneer