Voormalig transgenderarts spreekt zich uit tegen geslachtsoperaties bij kinderen

De Finse psychiater dr. Riitakerttu Kaltiala promootte jarenlang ‘geslachtsverandering’ bij kinderen. Nu wijst ze juist op de gevaren. (beeld: YouTube)

Voormalig transgenderarts spreekt zich uit tegen geslachtsoperaties bij kinderen

THEMA'S:

Dr. Riitakerttu Kaltiala was een van de eersten ter wereld die zich op het hoogste niveau bezighield met het medisch ‘behandelen’ van minderjarigen met een geslachtsveranderingswens. Nu, echter, spreekt de Finse psychiater zich uit tegen deze barbaarse praktijk.

Geslachtsverminking voor kinderen

Twaalf jaar geleden stond de genderideologie nog in de kinderschoenen. Er waren al mensen die zich transgender noemden, maar dit werd destijds veeleer als een ziekte beschouwt en niet als een legitieme identiteit. De adolescentiepsychiater kreeg in 2011 de leiding over een nieuwe genderkliniek voor minderjarigen in Tampere, Finland. Daarmee was ze een van de eersten ter wereld die zich bezighield met kinderen die leden aan genderdysforie – de verbeelding van het andere geslacht te zijn.

Onder het mes vanwege gevoelens

Kaltiala maakte zich echter vanaf het begin zorgen over de "bevestigende" insteek van de ‘behandeltraject’. Nu waarschuwt ze voor de gevaren van het geslachtelijk verminken van kinderen. “Ik had een aantal serieuze vragen over dit alles,” schreef Kaltiala in een opiniestuk in The Free Press dat op 30 oktober werd gepubliceerd. "Er werd ons verteld om in te grijpen in gezonde, functionerende lichamen, simpelweg op basis de veranderende gevoelens van een jong persoon over geslacht", schreef ze.

Lees ook: Baanbrekend onderzoek wijst naar groepsdruk en psychische problemen als hoofdoorzaken voor genderdysforie

Meisjes met psychische problemen

Toen Dr. Kaltiala met haar werk begon, verwachtte ze een klein aantal jongens te zien dat stellig beweerde meisjes te zijn. In plaats daarvan zag ze dat het om een veel grotere groep ging, waarvan 90% meisjes waren in de leeftijd van vijftien tot zeventien jaar. Velen van hen hadden "ernstige psychiatrische aandoeningen", zei ze. Daarnaast had een aanzienlijk deel van de meisjes problemen met hun familie en "velen" hadden een stoornis in het autismespectrum, zei Kaltiala. Daarnaast hadden een groot aantal van hen in hun puberteit plotseling hun genderdysforie bekend gemaakt – een fenomeen dat ook wel Rapid-onset gender dysphoria (snel beginnende genderdysforie) wordt genoemd. Ook kwam het vaak voor dat meiden elkaar besmetten: hele vriendinnengroepen beweerden transgender te zijn.

Geslachtsmutilatie geen oplossing

Over de jaren kwamen er veel jonge meiden – vaak samen met hun alleenstaande moeder – naar de instelling van Dr. Kaltiala. De directe aanleiding om onder het mes te gaan was misleidende lhbt-propaganda over de “voordelen van een [geslachts]transitie”. Via sociale media nestelde dit levensgevaarlijke nepnieuws zich in het hoofd van de verwarde tienermeisjes. Nadat de kinderen geslachtelijk waren verminkt, bleef het “wonder dat ons was beloofd” uit, aldus Kaltiala. "Wat we zagen was precies het tegenovergestelde … de jongeren die we behandelden, bloeiden niet op. In plaats daarvan verslechterde hun leven," en raakten ze sociaal geïsoleerd.

Bestel gratis: Genderboek

Spijt van ‘transitie’

Vanwege de voorspelbare, negatieve gevolgen van geslachtsmutilatie van de kinderen veranderde de Finse genderinstelling in 2016 hun protocol. Als een jonge patiënt momenteel meer dringende problemen had dan genderdysforie, verwijzen ze hem of haar door voor een andere behandeling, zoals psychologische counseling, aldus Kaltiala. Dit alleen al heeft er volgens de adolescentiepsychiater voor gezorgd dat het aantal jongeren dat ‘in transitie’ gaat sterk vermindert: van ongeveer de helft tot minder dan 20%. Maar dat niet alleen, Kaltiala spreekt ook steeds meer geslachtelijk verminkte jongeren die onder haar hoede de operaties hebben ondergaan en vreselijke spijt hebben.

Ouders onder druk gezet

De Finse psychiater luidt in haar opiniestuk in The Free Press dan ook de noodklok voor de soortgelijke praktijken die in de Verenigde Staten en elders plaatsvinden. Ze hekelt de “bevestigende” insteek van de transgendercentra. Ouders die de geslachtsmutilatie van hun kind willen tegenhouden worden volgens Kaltiala voorgehouden dat er een hoog risico op zelfmoord bestaat als zij de ‘ware identiteit’ van hun kind niet respecteren. Ze stellen de ouders van een verward tienermeisje als het ware voor het leugenachtige dilemma: ‘wilt u een levende zoon, of een dode dochter?’

Lees ook: Verkiezingen 2023: Hoe denken partijen over de genderideologie?

Onversneden propaganda

Los van het feit dat het zelfmoordcijfer op de lange termijn niet verandert na een zogenaamde ‘geslachtstransitie’, worden ook de onoverkomelijke nadelen van een dergelijke operatie verzwegen. Het winstoogmerk van het transgendersyndicaat zal hier ongetwijfeld een rol in spelen. Het wordt gepresenteerd als dé oplossing voor al hun problemen. Volgens Kaltiala is dit hét kenmerk van propaganda: "wanneer medische professionals beginnen te zeggen dat ze één antwoord hebben dat overal van toepassing is, of dat ze een remedie hebben voor alle pijn in het leven, zou dat een waarschuwing moeten zijn voor ons allemaal dat er iets heel erg mis is gegaan."

Populairder dan ooit

Ondertussen groeit het aantal kinderen dat zich als ‘transgender’ identificeert schrikbarend. Volgens The Daily Wire identificeren maar liefst 300.000 Amerikaanse kinderen tussen de dertien en de zeventien zich als transgender. Ook in Nederland stijgt dit aantal met de jaren snel. Volgens de NOS is deze “stijging al jaren gaande”. Tussen 2013 en 2021 steeg het aantal jongeren in Nederland dat zichzelf ‘transgender’ noemt van “enkele tientallen” tot 500 per jaar. Vooral in die laatste twee jaar is het aantal “exponentieel gestegen”. Voor 2023 kan daarom gevreesd worden voor duizenden geslachtelijk verminkte kinderen. Een verbod op het verminken van kinderen zou dat hebben voorkomen, maar dat hebben linkse partijen - waaronder de ChristenUnie - weggestemd.

--

Een principieel, niet een persoonlijk standpunt

Dit artikel heeft als doel het verdedigen van het huwelijk, het gezin en de moraal volgens de katholieke leer. Op geen enkele manier is het onze bedoeling personen te belasteren. Wij oefenen simpelweg onze vrijheid uit als kinderen van God (Rom. 8:21), zodat "iedere tong zou belijden tot glorie van God de Vader, dat Jezus Christus de Heer is." (Fil. 2:11).

Laatst bijgewerkt: 13 november 2023 09:49

Doneer