Päivi Räsänen opnieuw voor rechter wegens aanhalen Bijbel tegen homoseksualiteit

Päivi Räisanen moet zich opnieuw voor de rechter verantwoorden voor het aanhalen van de Bijbel tegen homoseksualiteit. (Beeld: screenshot)

Päivi Räsänen opnieuw voor rechter wegens aanhalen Bijbel tegen homoseksualiteit

De vooraanstaande Finse christendemocratische politica en oud-minister Päivi Räsänen (63) moet op 31 augustus opnieuw voor de rechter verschijnen. Het Finse OM maakt verbeten jacht op haar: Ze wordt ervan beschuldigd dat ze aangezet zou hebben tot ‘haat’ jegens homoseksuelen. De zaak trekt internationale aandacht.

Bijbelvers getwitterd

Päivi's zaak begon in 2019 toen haar kerk besloot om een plaatselijke homoseksuele Pride-parade te sponsoren. Als christen en bovendien echtgenote van een dominee, was Päivi het niet eens met die beslissing. Dus trok ze die openlijk in twijfel op Twitter, en voegde ze een Bijbelpassage (Romeinen 1: 24-27) toe ter onderbouwing. Deze tweet staat nog altijd op internet.

Pamflet uit 2004 als ‘bewijs’

Het Finse OM reageerde als door een adder gebeten. Päivi werd onderworpen aan een dertien jaar uur durend politieverhoor, gevolgd door een overheidsonderzoek waarbij ook haar publieke uitspraken in het verleden werden uitgespit. Onderzoekers groeven een kerkelijk pamflet uit 2004 op dat ze had geschreven over huwelijk en seksualiteit, evenals commentaren op een radioprogramma uit 2019.

Romeinen 1 blauw

De gewraakte bijbelverzen, die Päivi Räsänen heeft getwitterd (Petrus Canisius-vertaling).

Politie: ‘Wat bedoelt u met zonde?’

“Het was een absurde situatie”, vertelt Päivi in een recent televisie-interview met de Britse katholieke politicus Jacob Rees-Mogg. “Ik moest daar zitten in een politiebureau, met de Bijbel op tafel, en met de politie die mij vraagt wat de boodschap is van Paulus' Brief aan de Romeinen. Wat betekent het eerste hoofdstuk? Wat bedoelt u met het begrip 'zonde'? (lacht) Het ging over theologische zaken."

‘Homoseksuele relaties zonde tegenover God’

Dit alles omdat Päivi Räsänen zich schuldig gemaakt zou hebben aan crimineel haatzaaien. Païvi: "Ik heb nooit iets haatdragends gezegd over welke minderheid dan ook, ik heb ook in mijn pamflet, dat eveneens in onderzoek is, gezegd dat alle mensen gelijk zijn, allen zijn geschapen in het evenbeeld van God, alle mensen hebben waardigheid, maar wij zijn ook allen zondaars. Het is God die uitmaakt wat zonde is en wat niet. Ik heb alleen gezegd dat het tegen Gods wil is om seksuele relaties te hebben buiten het huwelijk. Dat homoseksuele relaties zonde zijn tegenover God. Dat is mijn zogenaamde misdaad.”

Proces bedreigt vrijheid christendom

De aanklaagster in de rechtbank vond dat onacceptabel: Päivi “Zij zei dat als je spreekt van zonde je de persoon in kwestie inferieur maakt aan anderen. Maar wat ik gezegd heb is klassiek christendom. Dus inderdaad denk ik dat dit proces gevaarlijk is voor de vrijheid van het christendom.” Päivi werd aangeklaagd met drie aanklachten van "agitatie tegen een minderheidsgroepering" – evenals een Lutherse bisschop, Juhana Pohjola, voor het publiceren van haar pamflet.

Steun Benny in de rechtszaak tegen zijn ontslag

Rechter onderbrak aanklaagster

In de rechtszaal werd duidelijk dat het de openbare aanklaagster niet zozeer ging om Päivi als wel om de Bijbel zelf. Ze ondervroeg Päivi en de bisschop over hun theologische opvattingen. Ze vroeg naar de relatie tussen het Oude en Nieuwe Testament, waarom sommige teksten letterlijk worden geïnterpreteerd en of religieuze overtuigingen kunnen veranderen. Meer dan eens onderbrak de rechter haar om te vragen waarom deze vragen eigenlijk relevant waren.

In eerste instantie vrijspraak

Päivi en de bisschop werden in eerste instantie vrijgesproken. In een unanieme beslissing verklaarde de rechtbank wat voor iedereen voor zichzelf zou moeten spreken: "Het is niet aan de rechtbank om Bijbelse begrippen te interpreteren." Maar de openbare aanklaagster, die Päivi als voorbeeld wilde stellen, ging in beroep tegen de beslissing. Daarom begint op 31 augustus een nieuw proces tegen haar. Päivi Räsänen liet zich vorig jaar ook kritisch uit over transgenderisme.

Principiële kwestie

Räsänen hield er van begin af aan rekening mee dat de zaak lang kon gaan duren, tot aan het Europese Hof toe. Zij ontkent evenwel alle aanklachten: “Mijn geschriften en uitspraken waartegen een onderzoek loopt, houden verband met de leer van de Bijbel over het huwelijk, het leven als man en vrouw, en met de leer van de apostel Paulus over homoseksuele handelingen. De leer over huwelijk en seksualiteit in de Bijbel komt voort uit liefde tot de naaste, niet uit haat jegens een groep mensen.”

De uitspraak wordt verwacht op 30 november.

Laatst bijgewerkt: 21 september 2023 12:53

Doneer