Finse politica voor rechter om afwijzen van homoseksualiteit

Päivi Räsänen: "Ik ben bereid de vrijheid van meningsuiting en godsdienst voor alle rechtbanken te verdedigen." (foto: Twitter)

Finse politica voor rechter om afwijzen van homoseksualiteit

THEMA'S:

De vooraanstaande Finse christendemocratische politica en oud-minister Päivi Räsänen (62) staat vandaag in Helsinki in een vervolgzitting voor de rechter. Ze wordt ervan beschuldigd dat ze aangezet zou hebben tot haat jegens homoseksuelen. Hiervoor kan ze tot een boete veroordeeld worden of tot aan twee jaar gevangenisstraf. De zaak trekt internationale aandacht.

Ook vrijheid van anderen bedreigd

“Ik ben mij ervan bewust dat de zaak uiterst belangrijk is voor de vrijheid van meningsuiting en godsdienst”, aldus de christendemocrate voorafgaand aan de zitting. “De beslissing van de rechtbank heeft niet alleen gevolgen voor de vrijheid van christenen om hun overtuiging te uiten, maar ook voor die van alle anderen.”

Op Bijbel gebaseerde overtuiging

De principiële politica beroept zich “op de Finse grondwet en op internationale verdragen die de vrijheid van meningsuiting en godsdienst waarborgen”. In een persbericht stelt zij strijdbaar: “Ik zal niet terugkomen op mijn op de Bijbel gebaseerde overtuiging en ik ben bereid de vrijheid van meningsuiting en godsdienst bij alle noodzakelijke rechtbanken te verdedigen.”

Gomarus, hou stand tegen lhbt-vervolging!

Homoparade

De zaak begon in 2019, toen Räsänen een tweet richtte aan de leiding van haar kerk, omdat die van plan was een homoparade te steunen. Zij verwees daarbij naar de verzen 24-27 uit het boek Romeinen hoofdstuk 1 uit het Nieuwe Testament, een passage die homoseksualiteit ondubbelzinnig veroordeelt.

Bisschop medeverantwoordelijk gesteld

Een burger diende daarop vijf klachten tegen Räsänen in, die door het Finse OM tot drie strafklachten zijn teruggebracht. Behalve de genoemde tweet neemt men aanstoot aan de brochure Man en vrouw schiep Hij hen uit 2004. Daarin stelt Räsänen dat homoseksuele relaties niet te rijmen zijn met het christelijke mensbeeld. Omdat de brochure gepubliceerd werd door bisschop Juhana Pohjola, deken van het Evangelisch Luthers Missiedom bisdom Finland, wordt hij medeverantwoordelijk gesteld.

Alleen huwelijk tussen man en vrouw mogelijk

De derde aanklacht van het Finse OM betreft een televisie-interview uit 2019 waarin Päivi Räsänen op de vraag: ‘Wat zou Jezus van homoseksuelen denken?’, antwoordde dat vanuit christelijke optiek alleen tussen een man en een vrouw een relatie en een huwelijk mogelijk zijn.

'OM geeft verdraaide voorstelling van opvattingen'

Volgens Räsänen geeft het Openbaar Ministerie een verdraaide voorstelling van haar opvattingen. “Zij maken van mijn visie dat 'homoseksuelen niet door God geschapen zijn zoals heteroseksuelen' en dat ik hen als minderwaardig ten opzichte van andere mensen zou beschouwen. Nergens heb ik dat gezegd. Deze uitspraken zijn volledig in strijd met mijn overtuigingen. Ik beschouw dit als een ongegronde uitspraak en bovendien als zeer beledigend voor homoseksuelen.”

Principiële kwestie

Räsänen houdt er rekening mee dat de zaak nog veel langer gaat duren, tot aan het Europese Hof toe. Zij ontkent alle aanklachten: “Mijn geschriften en uitspraken waartegen een onderzoek loopt, houden verband met de leer van de Bijbel over het huwelijk, het leven als man en vrouw, en met de leer van de apostel Paulus over homoseksuele handelingen. De leer over huwelijk en seksualiteit in de Bijbel komt voort uit liefde tot de naaste, niet uit haat jegens een groep mensen.”

Steun van Russisch-Orthodoxe Kerk

Päivi Räsänen krijgt internationale steun voor haar verdediging van de klassieke christelijke mensvisie. De Russisch-Orthodoxe Kerk publiceerde een steunbetuiging op haar website. "Als het citeren van de Bijbel nu een misdaad is in Finland", vraagt metropoliet Hilarion zich af, "in wat voor tijden leven we dan?". De uitspraak van de Finse rechter wordt verwacht op 30 maart.

Laatst bijgewerkt: 15 februari 2022 17:16

Doneer