OM krabbelt terug: laat deel aanklacht tegen Päivi Räsanen vallen

Päivi Räisanen moet zich opnieuw voor de rechter verantwoorden voor het aanhalen van de Bijbel tegen homoseksualiteit. (Beeld: screenshot)

OM krabbelt terug: laat deel aanklacht tegen Päivi Räsanen vallen

THEMA'S:

De Finse christendemocratische politica Päivi Räsänen wordt niet langer vervolgd voor haar uitspraken in het radioprogramma ‘Wat vond Jezus van homoseksuelen?’. Het Finse OM laat dit deel van de aanklacht vallen. Haar advocaat concludeert dat ze dit punt van haar zaak heeft "gewonnen".

Alle aanklachten eerder verworpen

In de beroepsbrief aan het Hooggerechtshof schrijft de openbare aanklaagster dat de aanklacht over het radio-interview niet langer deel uitmaakt van de zaak. Ze geeft geen verdere uitleg voor de beslissing. Vorige week kondigde de aanklaagster aan dat ze voor de tweede keer in beroep zou gaan tegen de vrijspraak van mevrouw Räsänen. Zowel de rechtbank als het hof van beroep hadden alle aanklachten tegen het christendemocratische parlementslid en de lutherse bisschop Juhana Pohjola verworpen.

Homoseksualiteit "schandelijke zonde"

Räsänen werd vervolgd voor drie dingen: 1. In 2019 twitterde zij dat de Finse Lutherse kerk haar steun aan de gay pride zou moeten intrekken, omdat de Bijbel de homoseksuele praktijk een "schandelijke zonde" noemt. Volgens de aanklager is deze eis vernederend en discriminerend.

Volg GIG op Telegram

Uitleg van Bijbelse huwelijksleer

Vervolgens werd bekend dat Räsänen in 2004 een brochure Man en vrouw schiep Hij hen had geschreven. Hierin legde ze de Bijbelse leer over huwelijk en seksualiteit uit, wat door de aanklager als beledigend werd opgevat. De lutherse bisschop Juhana Pohjola moest mede terecht staan voor de brochure omdat hij opdracht gaf tot de publicatie ervan.

Wissen van radio-opnamen geëist

Ten slotte werd Räsänen in december 2019 uitgenodigd voor een satirische radioshow met de titel 'Wat vond Jezus van homoseksuelen?'. In deze show verdedigde het parlementslid dezelfde standpunten. De openbare aanklaagster ging zelfs zover het wissen van de opnamen van dit programma te eisen.

'Radiogedeelte van zaak gewonnnen'

Volgens de advocaat van Räsänen, Matti Sankamo, was de aanklacht over de radioshow "de zwakste" in de aanklacht. "Daarom hebben ze, denk ik, besloten om er niet mee door te gaan. Je zou kunnen zeggen dat mevrouw Räsänen het radiogedeelte van de zaak heeft gewonnen." De zaak in hoogste instantie tegen haar gaat echter door.

Bestel nu gratis: De waarheid over homoseksualiteit

Critici homoseksualiteit internationaal vervolgd

De vervolging van Päivi Räsänen past in een internationale trend om kritiek op homoseksualiteit en de lobby daarachter de mond te snoeren. In Ierland loopt een slepende rechtszaak tegen docent Enoch Burke die weigerde om een leerling in 'transitie' met een oneigenlijk voornaamwoord aan te duiden. Hij zit in afwachting van de definitieve uitspraak al geruime tijd in de gevangenis.

Ook in Nederland

In Nederland probeert het Humanistisch Verbond via een gedragscode aan geestelijken voor te schrijven hoe zij hun pastoraat onder homoseksuelen moeten bedrijven. Een schoolbestuurder kwam in grote problemen door het ondertekenen van de Nashville verklaring, terwijl onderwijsassistent Benny Elwuar zijn baan verloor omdat hij niet wilde meewerken aan de homoseksualiteit promotie van ‘Paarse Vrijdag’.

--

Een principieel, niet een persoonlijk standpunt

Dit artikel heeft als doel het verdedigen van het huwelijk, het gezin en de moraal volgens de katholieke leer. Op geen enkele manier is het onze bedoeling personen te belasteren. Wij oefenen simpelweg onze vrijheid uit als kinderen van God (Rom. 8:21), zodat "iedere tong zou belijden tot glorie van God de Vader, dat Jezus Christus de Heer is." (Fil. 2:11).

Laatst bijgewerkt: 19 januari 2024 15:30

Doneer