Transkritische leraar Enoch Burke blijft zeker tot na Kerstmis vastzitten

Enoch Burke, geflankeerd door moeder en zus, leest een verklaring voor waarin hij het gedrag van de toenmalige rechter laakt. Het beeld dateert van vorig jaar. (Beeld: Twitter)

Transkritische leraar Enoch Burke blijft zeker tot na Kerstmis vastzitten

THEMA'S:

Het ziet ernaar uit dat Enoch Burke met Kerstmis in de gevangenis zal moeten blijven, nadat de leraar in het High Court in Dublin geweigerd heeft zich te houden aan een gerechtelijk bevel om weg te blijven van de middelbare school waar hij vroeger werkte. Tegelijk lijkt de kwestie voor Ierse rechters een prestigekwestie te worden.

Bevel van school weg te blijven

De leraar Duits en geschiedenis, die “voor onbepaalde tijd” - inmiddels al 200 dagen - naar de gevangenis is gestuurd, werd deze week in het High Court meerdere keren door rechter Mark Sanfey gevraagd of hij bereid was om te voldoen aan een bevel om weg te blijven van Wilson's Hospital School. Burke is daar ontslagen vanwege zijn weigering naar een leerling te verwijzen met een ander voornaamwoord dan met diens geslacht overeenkomt.

Geen meewerking aan transgenderisme

De leraar antwoordde dat toegeven aan de eis van de school en van de rechtbank zou neerkomen op het opgeven van zijn religieuze overtuigingen en op een goedkeuring van het transgenderisme, waaraan hij als christen juist principieel niet wil meewerken. Tijdens de hoorzitting op dinsdag werden Burke en leden van zijn familie door de rechter opgedragen de rechtszaal te verlaten omdat ze in de rechtszaal te veel onderbraken.

Volg GIG op Telegram

Godsdienstvrijheid geschonden

Van hun kant uitten Enoch Burke en zijn familie stevige kritiek op verschillende rechters die zich over aspecten van de lopende juridische strijd gebogen hebben en op de advocaten die het bestuur vertegenwoordigen van de school, waar Burke ontslagen is. Burke beschuldigde de rechtbank ook van het niet erkennen van zijn grondwettelijke rechten op vrijheid van godsdienst toen de school hem opdroeg om met een ander voornaamwoord naar een mannelijke leerling te verwijzen.

‘Opgesloten met drugsdealers en moordenaars’

In zijn verklaring voor de rechtbank zei Enoch Burke dat hij in de gevangenis zit vanwege beslissingen van verschillende rechters. Hij klaagde nu al meer dan 200 dagen in de gevangenis doorgebracht te hebben met drugsdealers en moordenaars vanwege zijn weigering om op school een leerling met een ander voornaamwoord aan te spreken dan overeenkomstig diens werkelijke geslacht.

‘Rechter die het niet moesten zijn’

Rechter Sanfey vertelde de leraar dat de rechtbank zich alleen bezig hield met de vraag of hij bereid was om zijn "minachting voor de rechtbank" recht te zetten en een belofte te doen om weg te blijven van de school, wat zijn vrijlating zou garanderen. Burke antwoordde daarop dat hij het recht had om opmerkingen te maken voor de rechtbank, en uitte zijn zorgen over benoemingen van rechters "die dat niet zouden moeten zijn". De zaak werd verdaagd naar een datum in februari voor verdere behandeling.

Laatst bijgewerkt: 19 december 2023 07:29

Doneer