NSC wil van nieuwe Transgenderwet af

Nicolien van Vroonhoven (NSC): het voorstel voor een nieuwe Transgenderwet "steekt mijn partij als een graat in de keel." (Beeld: via YouTube)

NSC wil van nieuwe Transgenderwet af

THEMA'S:

Nicolien van Vroonhoven (NSC) wil dat het demissionaire kabinet de nieuwe Transgenderwet intrekt. De partij komt binnenkort met een motie daarover. Die lijkt te kunnen rekenen op een Kamermeerderheid.

Kritiek op NSC

Andere Kamerleden bekritiseren de gang van zaken. Zij werden in het Kamerdebat met minister Franc Weerwind (Rechtsbescherming) verrast door de mededeling van Van Vroonhoven dat zij van de hele wet af wil en dat de partij van Pieter Omtzigt met een motie van die strekking zal komen.

Kans op transgenderbedrog is te groot

Het risico dat mannen zich onder valse voorwendselen en met verkeerde bedoelingen willen identificeren als vrouw, is volgens Van Vroonhoven te groot. Daarom steekt de wet haar partij "als een graat in de keel." Ze pleit ervoor "de wet nu gewoon in te trekken, dus dat verzoek zou ik hier graag ook aan de minister willen doen”.

Volg GIG op Telegram

Voorstel wetswijziging speelt al drie jaar

Het kabinet-Rutte III speelde in 2021 in op de genderideologie door een wijziging in de Transgenderwet voor te stellen die mensen in staat stelt naar eigen goeddunken de geslachtsvermelding in het paspoort te laten wijzigen. Daarvoor is in het voorliggende wetsvoorstel geen deskundigenverklaring meer nodig. Bovendien zou het mogelijk moeten worden voor kinderen onder de 16 jaar.

Hete aardappel

Het moment waarop Van Vroonhoven de motie indient is opmerkelijk, want er is nog geen inhoudelijk debat gevoerd met de minister over het voorstel. In september 2022 debatteerde de Kamer in eerste termijn over de wetswijziging, maar die bleek toen al een hete aardappel. Na de val van het kabinet besloot de Kamer het wetsvoorstel controversieel te verklaren, terwijl NSC het nu dus helemaal van tafel wil hebben.

Stemming volgende week

Gezin in Gevaar heeft actie gevoerd tegen de nieuwe Transgenderwet, wat nu met succes lijkt te worden gaan bekroond. Volgende week dinsdag 16 april wordt over de motie gestemd, die medeondertekend is door SGP’er Diederik van Dijk. Naar verwachting is een meerderheid van de Kamer vóór.

Laatst bijgewerkt: 13 april 2024 07:27

Doneer