Mark Zuckerberg kondigt versoepelingen aan.
Mark Zuckerberg gooit het roer om bij Facebook: 'Minder restricties rond gender'
Techbedrijf Meta stopt de samenwerking met factcheckers en past het moderatiebeleid aan. Dat liet CEO Mark Zuckerberg dinsdag weten in een videoboodschap. Voor genderkritische stemmen biedt de koerswijziging hoop op meer vrijheid.
Meta
Meta, het moederbedrijf van Facebook, Instagram en WhatsApp, heeft tot nu toe nauw samengewerkt met internationale persbureaus. Die mochten nieuws aanmerken als ‘nepnieuws’ en ‘desinformatie’, waarna het verwijderd werd. Meta werkte ook samen met de linkse activist Jerry Afriyie om iedere afbeelding van Zwarte Piet van Facebook te verbannen.
Factchecking heeft vaak weinig te maken met de feiten
Veel factchecking heeft weinig te maken met het controleren van de feiten. Geregeld maken we bij Gezin in Gevaar mee dat mainstream media die onze claims over seksuele schoolboeken checken, bewijslast verduisteren als die niet in hun genderideologisch straatje past.
Week van de Lentekriebels
De links-getinte factchecking dient als schaamlapje voor een regime van censuur. Gezin in Gevaar heeft daar vooral op Facebook last van. Een informatief artikel over de Week van de Lentekriebels werd in december 2024 verwijderd. Geregeld worden advertenties geweigerd. Facebook maakt nooit duidelijk wat het concrete vergrijp is.
Mark Zuckerberg erkent vooringenomenheid
De schimmigheid wekt de sterke indruk van politieke censuur. Die indruk wordt versterkt door de klacht van Mark Zuckerberg dat de factcheckers bij Meta “politiek bevooroordeeld” zijn. Journalisten die mogen oordelen over het waarheidsgehalte van berichten, zijn in grote meerderheid van de linkse overtuiging.
Trumps verkiezing als omslagpunt
Zuckerberg noemt de Amerikaanse verkiezingen van november als factor in zijn besluit. “De laatste verkiezingen voelen als een cultureel omslagpunt om vrijheid van meningsuiting opnieuw op de voorgrond te zetten," vertelt hij. Mogelijk voelt Zuckerberg de hete adem van de komende Trump-regering in zijn nek. In Trumps kringen wordt gesproken over het aanpakken van Big Tech.
Woke verliest steun
Een andere mogelijkheid is dat Zuckerberg het gehad heeft met het eindeloos gedram van de woke-beweging. Er ontstaat een kritische tegenbeweging die ook prominenten meevoert zoals de CEO van 's wereld grootste social mediabedrijf.
Community notes
Facebook stapt af van het factcheck-systeem en gaat met community notes werken. Daarbij plaatsen gebruikers kritische opmerkingen bij een bericht dat gezien wordt als nepnieuws. Het valt nog maar te bezien of dat de linkse ruis wegneemt.
Lees ook: Neemt de emancipatie af door groeiende lhbt-kritiek? Het tegendeel is waar
'Minder restricties rond gender'
Wat zeker wel een verschil gaat maken, is de aanpassing van het moderatiesysteem bij Facebook. “We willen minder restricties rondom onderwerpen als immigratie en gender.” Dat is goed nieuws voor gendercritici, die zich ernstig beperkt zien in het publieke debat door de geldende censuur. Het valt te hopen dat ook Gezin in Gevaar meer vrijheid krijgt om de Godgegeven waarheid over huwelijk, gezin en seksualiteit te verkondigen.
Laatst bijgewerkt: 8 januari 2025 11:09