Gezin in Gevaar lanceert petitie tegen ondermijning van onderwijsvrijheid

Mogen onze (klein)kinderen straks nog de Heilige Schrift lezen op school? Ook de bij D66 ongewenste passages over de 'onnatuurlijke omgang' tussen man en man (Rom. 1)?

Gezin in Gevaar lanceert petitie tegen ondermijning van onderwijsvrijheid

THEMA'S:

De vrijheid van onderwijs staat onder toenemende druk. Naast linkse politici zagen nu ook ambtenaren aan de stoelpoten van artikel 23. Het gevaar dreigt dat kinderen geen christelijk onderwijs meer kunnen genieten die in overeenstemming is met Gods geboden. Daarom start de campagne Gezin in Gevaar ter behoud van de onderwijsvrijheid.

'Grensoverschrijdingen' artikel 23

De aanleiding voor de petitie is onderzoek van het ministerie van Onderwijs naar "grensoverschrijdingen" van artikel 23 Grondwet. Daaronder scharen de ambtenaren scholen die al te kritisch zijn over abortus en homoseksualiteit. Ook religieus-geïnspireerde kledingregels - denk aan een rok bij de vrouw - nemen zij in het vizier.

Overheid werpt zich op als beschermer van kinderen tegen ouders

Het ministerie roept expliciet op tot het 'herzien van de grenzen' van onderwijsvrijheid. Dit tegen de achtergrond van een "perspectiefverschuiving": waar vroeger "de vrijheid van ouders om een keuze te maken voor onderwijs dat paste bij hun Ievensbeschouwing of opvoedingsideaal centraal stond", staan nu de kinderrechten centraal. Uiteraard acht het ministerie zichzelf de beste behoeder van die kinderrechten.

Lees ook: Artikel 23 op de helling: ministerie van Onderwijs wil ouderrechten ondergraven

Doodsteek voor christelijk onderwijs

Zo worden ouders buitenspel gezet en krijgt de overheid directe controle over kinderen. Christelijk onderwijs dreigt hiermee ook onmogelijk te worden, omdat er bijvoorbeeld niet meer getuigd mag worden dat God het huwelijk alleen bedoeld heeft tussen man en vrouw en dat Hij de seksuele omgang tussen man en man een gruwel vindt.

Er wordt gezaagd aan alle stoelpoten van artikel 23

De ambtelijke uitingen passen binnen een brede tendens van artikel 23-ondermijning. Scholen zijn al verplicht 'respect voor seksuele diversiteit' te onderwijzen. Dat gaat politiek links nog niet ver genoeg. PvdA/GroenLinks wil een acceptatieplicht, waardoor christelijke scholen onmogelijk nog hun identiteit kunnen bewaken. Volt roept ronduit op tot een verbod op religieus onderwijs. De geest van Enver Hoxha is springlevend in de Nederlandse politiek.

'Overheid dringt via scholen D66-waarden op aan kinderen'

Gezin in Gevaar waarschuwt al sinds 2018 tegen de afbraak van de vrijheid van onderwijs. Daarin vindt het steeds meer medestanders. Onderwijsjurist prof. Renée van Schoonhoven laakt dat de overheid via school D66-waarden aan kinderen opdringt. Bijzonder onderwijskoepel Verus spreekt van een "homogene groep" in Den Haag die via het vak burgerschapskunde het onderwijs stuurt. Ook in de politiek horen we tegengeluid - en zeker niet alleen van christelijke partijen.

Bestel gratis: Seksuele indoctrinatie in schoolboeken

Teken de petitie!

Gezin in Gevaar doet een bezorgd beroep op de lijsttrekkers van de Tweede Kamerverkiezingen om pal voor artikel 23 te staan. Dit Grondwetsartikel mag niet uitgekleed worden, maar dient juist verstevigd te worden - bijvoorbeeld door het versterken van de ouderrechten. De toekomst van het christelijk onderwijs van onze kinderen en kleinkinderen moet veiliggesteld worden. Teken daarom de petitie!

Stop de afbraak van artikel 23!

Laatst bijgewerkt: 7 oktober 2023 07:27

Doneer