Docent gecanceld wegens uitspraak: "De Bijbel zegt dat homoseksualiteit een zonde is"

De laan uitgestuurd worden vanwege je christelijke opvatting over seksualiteit. Het overkomt steeds meer mensen.

Docent gecanceld wegens uitspraak: "De Bijbel zegt dat homoseksualiteit een zonde is"

"Marius, heb je twee minuutjes?" Docent Marius voelt die vrijdag de bui hangen als zijn leidinggevende in het lokaal staat. "Wij hebben besloten de samenwerking per direct stop te zetten."

Maatschappijleer op middelbare school

Een paar dagen eerder geeft Marius* maatschappijleer op een middelbare school in Noord-Limburg. Onderwijsassistent Wilbert is erbij: hij komt de klas even bedanken. Enkele leerlingen hebben het over de schoonheid van een bepaalde docente, van wie Wilbert nog les heeft gehad.

Verkeerde kant

Marius voelt dat het gesprek de verkeerde kant opgaat en kapt het gekscherend af met de opmerking: "Ik vind mevrouw De Gier eigenlijk wel bij jou passen". Marius weet hoe de leerling denkt over mevrouw De Gier en hoopt dat daarmee het onderwerp afgesloten is.

Het gesprek gaat over homoseksualiteit

Dan komt het gesprek – "ik weet niet meer exact hoe, maar ik sneed het niet aan" – op homoseksualiteit. De dag ervoor heeft er een heftig incident plaatsgevonden op het schoolterrein. De jongens hebben er een uitgesproken mening over en betrekken wederom onderwijsassistent Wilbert in het gesprek.

Bestel nu gratis: De waarheid over homoseksualiteit

Op zijn hoede

Marius is op zijn hoede. "Ik had al eerder te horen gekregen dat ik mij in dit onderwerp beter niet meer kon mengen," zo blikt hij terug, "dus ik houd wijselijk mijn mond, terwijl ik aandachtig luister."

'U bent christen'

Dat is, tot een leerling hem op de man af vraagt: "meneer, u bent christen. Wat zegt de Bijbel over homoseksualiteit?" Nu is er geen ontkomen aan. Vanuit zijn geloof kan Marius niet zwijgen of liegen. Hij kiest voor een feitelijk antwoord: "De Bijbel zegt dat homoseksualiteit een zonde is. Net als overspel, waar ik ook schuldig aan ben geweest."

Liefde is niet altijd liefde

De onderwijsassistent werpt tegen: "Ja, maar liefde is toch liefde?" Marius antwoordt: "Dus als ik verliefd word op een elfjarige, is dat ook liefde?" Wilbert erkent een morele grens: "Er zijn wel fatsoensregels".

'Waar staat dat in de Bijbel?'

"Kun je ook aantonen waar dat in de Bijbel staat over homoseksualiteit?", vervolgt de onderwijsassistent. Marius zoekt het graag op zijn laptop op. Maar de bel gaat nauwelijks een minuut later. De leerlingen stormen de klas uit, inclusief Wilbert.

Lees ook: Nieuw kabinet nu al de mist in met staatssecretaris voor 'Emancipatie'

'Fatsoenlijk gesprek is mogelijk'

"De discussie verliep amicaal, zonder ook maar enig moment een gevoel van vijandigheid", zo kijkt Marius terug. "Ik wilde de leerlingen nog meegeven dat het dus ook mogelijk was om fatsoenlijk met elkaar te kunnen praten over een moeilijk onderwerp."

Leerlingen moeten niets hebben van gendergedoe

Bovendien weet de maatschappijleerdocent dat het overgrote deel van de leerlingen niets van lhbt- en gendergedoe moet hebben. "Sommigen maken kotsgebaren als er positief over homoseksualiteit gesproken wordt." Marius probeert dat juist tegen te gaan, hoewel overtuigd van de Bijbelse waarheid, "dienen ook zij met fatsoen behandeld te worden."

Onderwijsassistent maakt melding

Groot is dan ook de schrik als Marius een kleine twee uur later een appje krijgt van zijn werkgever, een detacheringsbureau dat hem op de school heeft geplaatst. Onderwijsassistent Wilbert blijkt Marius’ teamleider te hebben benaderd. De docent zou ‘schokkende dingen’ gezegd hebben in het korte gesprek.

Volg GIG op Telegram

Twee dagen lang geen reactie

Marius gaat zo snel mogelijk zijn verhaal doen bij de teamleider. Die is aanvankelijk boos, maar krijgt gaandeweg begrip voor zijn kant van het verhaal. De docent krijgt toestemming om Wilbert om tekst en uitleg te vragen. Marius deed dat een dag later middels een brief. Daar komt wee dagen lang geen reactie op. “Dit zullen ze wel laten overwaaien”, zo denkt hij.

Marius moest per direct weg

Tot de bewuste vrijdag, als Marius' teamleider na het laatste lesuur meteen in de deuropening verschijnt. Ze valt met de deur in huis en even later melden zij en haar aangeschoven collega dat zijn opdracht bij de school per direct stopgezet wordt.

'Homofobe opmerkingen'

Als reden geven de teamleiders Marius’ schertsende opmerking "ik vind mevrouw De Gier wel bij jou passen", gepaard met ‘homofobe’ opmerkingen. De leraar zou tevens, maanden eerder, discriminerend hebben gesproken, door aan te geven dat de islam niet positief staat tegenover de joden. De motivering is uiterst ongeloofwaardig, vindt de docent. "Uit hun reacties merkte ik vooral dat ik gezegd zou hebben dat 'homo's zondaars waren'."

Lees ook: Ontslagen om kritiek op lhbt: een lot dat steeds meer Nederlanders treft

Praten heeft geen zin

Marius wil het gesprek aangaan, maar merkt al snel dat doorvragen weinig zin heeft. Hij moet zijn sleutels, boeken en laptop inleveren en wordt vernederend, als een gedetineerde het pand uit geëscorteerd. "De mannelijke teamleider volgde mij tot buiten de wc-deur, mocht ik contact willen zoeken met Wilbert. Ik heb geen afscheid kunnen nemen van mijn klassen. Hoe gaan die mijn afwezigheid invullen?"

Geen inzage

De school heeft een bericht gestuurd aan ouders en collega's, maar Marius krijgt geen inzage. Meerdere mondelinge en schriftelijke verzoeken leveren niets op.

Gevoelens van onmacht

Twee weken later, als hij zijn verhaal doet bij Gezin in Gevaar, dreunt de affaire nog na. De docent heeft zich ziek moeten melden. Gevoelens van onmacht, vernedering en frustratie kolken in hem, tegelijk vindt hij rust in het besef dat hij naar eer en geweten Gods geboden heeft verkondigd.

Lees ook: Satanische act bij Eurovisiesongfestival schokt velen

Lastig om juridische actie te nemen

Marius zint op tegenactie. Zowel zijn werkgever als de school zijn altijd positief geweest over zijn vakdidactisch functioneren. Het lastige is echter dat hij niet in dienst is van de school, maar van een detacheringsbureau. Het maakt dat zijn geschil met de school niet valt onder het arbeidsrecht, dat werknemers in hoge mate beschermt tegen ontslag.

Benny Elwuar

Dat is een verschil met de zaak van Benny Elwuar, die zestien jaar in dienst was van het Insula College in Dordrecht toen zijn werkgever hem ontsloeg na zijn weigering om deel te nemen aan het lhbt-evenement Paarse Vrijdag. Benny’s zaak dient nu in hoger beroep.

Loze praat over diversiteit

Tegelijk zijn er overeenkomsten. Net als Benny heeft Marius een etnische achtergrond. Hij stoort zich aan de retoriek van ‘zijn’ school, die hamert op diversiteit, maar hem als enige docent van kleur op zijn afdeling, zonder veel moeite aan de kant kan zetten.

Steun Benny in de rechtszaak tegen zijn ontslag

Bewogen jeugd

Evenals Benny heeft Marius een bewogen jeugd gehad. Gepokt en gemazeld door het leven, laat Marius zich niet aan de kant duwen. Al helemaal niet als het om geloofsprincipes gaat. Het is zijn droom om aan jongvolwassenen te kunnen overdragen wat hij heeft mogen ontvangen van onze Heer Jezus Christus.

'Waar zijn mijn rechten als christen?'

Door deze gebeurtenis voelt Marius zich echter niet meer veilig in het onderwijs. "Hoe kan het dat een niet-populaire mening of overtuiging, niet meer geuit kan worden? Wat gebeurt er met mijn rechten als christen?"

"Het gaat mij om het geloof"

"Het gaat mij in deze kwestie dan ook niet om geld," benadrukt Marius. "Het gaat mij om het geloof. Ik ben op school geen evangelist, maar als mij gevraagd wordt wat mijn geloof inhoudt, dan moet ik naar waarheid kunnen antwoorden. Ik gaf nota bene maatschappijleer! Zijn christenen dan een ongewenst onderdeel van de maatschappij geworden?"

Lees ook: Bank gaat woke: kritiek op transgenderisme verboden

Alleen al uitleg van de Bijbel gaat kennelijk te ver

Marius heeft niet eens de christelijke leer verdedigd (wat overigens zijn goed recht zou zijn). Op aanvraag van een leerling heeft hij slechts uitgelegd wat de Bijbel over homoseksualiteit zegt.

Geen paria worden

Marius heeft besloten de affaire achter zich te laten. "Ik weet nog niet of ik verder wil in het onderwijs. Het is een fantastisch beroep, je kennis over te kunnen dragen." Maar de docent wil geen paria worden, die telkens op zijn woorden moet letten. "Want hoe zit het dan met de leerling die oprecht meer wilt weten over God? Zegt zo een school dan: sorry, maar zulke vragen mag je niet stellen? Wie doet hier iets tegen?!"

* Alle namen in dit artikel zijn gefingeerd. De echte namen zijn bij de redactie bekend.

Laatst bijgewerkt: 18 juni 2024 10:26

Doneer