De Riksdag in Stockholm, het Zweedse parlementsgebouw. (© CEphoto, Uwe Aranas via Wikipedia)
Zweden houdt vereenvoudiging geslachtsverandering tegen
Een wetsvoorstel om geslachtsverandering te
vereenvoudigen heeft het in Zweden niet gehaald. De regeringspartijen
van de regerende coalitie konden het niet eens worden. De
christendemocraten waren bovendien intern verdeeld.
Verlaging leeftijdsgrens naar 16 jaar
De Zweedse conservatieven en liberalen gaan nu echter op zoek naar mogelijkheden om het voorstel alsnog in wetgeving om te zetten. Dat meldt de christelijke krant Dagen. Begin dit jaar kondigde de Zweedse regering een wetsvoorstel aan om het proces van legale geslachtsverandering makkelijker te maken en de leeftijdsgrens te verlagen van 18 naar 16 jaar. Het wetsvoorstel zou al in februari worden ingediend bij de Riksdag, het Zweedse parlement, maar werd zonder uitleg uitgesteld.
Christendemocraten ontevreden
De Zweedse regeringscoalitie bestaat uit de Middenpartij, de Liberale Partij en de Christendemocratische Partij. Volgens Dagen, dat de christendemocratische partij peilde, waren er binnen die partij mensen “niet tevreden met het lopende proces”. Daar komt bij dat de verantwoordelijke minister van Onderwijs, Acko Ankarberg Johansson, ook tot de Christendemocratische Partij behoort. Deze wilde echter geen commentaar geven.
Geen verandering zonder dysforie
Deze christendemocraten mogen er dan voor gezorgd hebben dat het wetsvoorstel voorlopig niet doorgaat, ze blijven wel vinden dat “volwassenen die gediagnosticeerd zijn met geslachtsdysforie nog steeds hun wettelijke geslacht moeten kunnen veranderen, maar de regel moet zijn dat het wettelijke geslacht overeenkomt met het biologische geslacht", aldus Christian Carlsson namens zijn partijgenoten. Zij willen echter niet “dat je je wettelijke geslacht moet kunnen veranderen, zelfs als je niet gediagnosticeerd bent met geslachtsdysforie." Bovendien kiezen zij het zekere voor het onzekere en willen daarom de leeftijdsgrens niet verlagen.
Geen verdediging scheppingsorde
Het christendemocratische verzet is dus niet principieel, noch geörienteerd op het verdedigen van de scheppingsorde. Het zondigen daartegen wreekt zich echter steeds duidelijker. In Zweden, maar ook in andere landen komt steeds meer scepsis op tegen de genderideologie uit bezorgdheid over de bijwerkingen op langere termijn van ‘geslachtsveranderende’ behandelingen voor minderjarigen. Terwijl bijvoorbeeld Spanje juist doorgaat het wettelijk voor tieners steeds gemakkelijker te maken van geslacht te veranderen, krabbelen steeds meer Europese landen stilletjes terug. Ook ligt het zogenaamde Dutch protocol als fundament onder 'genderbevestigende' behandelingen steeds meer onder vuur.
Zweden beperkt hormoontherapie
Deze ommezwaai komt te midden van een sterke stijging van het aantal mensen dat geslachtsdysforie aan de dag zou leggen - waarbij mensen het gevoel hebben dat het geslacht dat ze bij hun geboorte hebben gekregen niet overeenkomt met het geslacht waarmee ze zich identificeren. Zweden, dat bekend staat als een pionier in seksueel-revolutionaire ontwikkelingen, is opmerkelijk genoeg als een der eerste landen begonnen met het beperken van hormoontherapie voor minderjarigen die een ‘transitie’ willen - en staat het alleen nog toe in zeer zeldzame gevallen. Ook Noorwegen maakt pas op de plaats.
Voorzichtigheid bij borstamputaties
In december vorig jaar beperkte het land ook borstamputaties voor tienermeisjes die een geslachtsovergang wilden maken, tot het kader van wetenschappelijk onderzoek, met het argument dat "voorzichtigheid" geboden was. In 2015 had de Zweedse gezondheidsautoriteit echter nog verklaard dat puberteitsblokkers en geslachtsveranderende hormonen "veilig" waren. Nu stelt de Zweedse Nationale Raad voor Gezondheid en Welzijn dat er weinig bekend is over de effecten van deze behandelingen op de lange termijn en dat "de risico's momenteel groter zijn dan de voordelen".
Geslachtsdysforie explodeert ook in Zweden
Net als in veel andere westerse landen is in Zweden het aantal diagnoses van geslachtsdysforie de afgelopen jaren sterk gestegen. Volgens de Zweedse gezondheidsautoriteit is de trend vooral zichtbaar bij 13- tot 17-jarige meisjes, met een stijging van 1.500 procent tussen 2008 en 2018. Het lijkt er sterk op dat jonge meisje onder invloed van de momenteel weids uitgedragen genderideologie elkaar aansteken in een proces van sociale besmetting en daardoor keuzes maken die hun later zullen berouwen.
Leverschade, obesitas, depressie
In 2019 waren er minstens dertien minderjarigen die leden aan "ernstige bijwerkingen", volgens Zweedse rapporten. Een van hen had osteoporose - een gezondheidstoestand die de botten verzwakt - ontwikkeld na het nemen van puberteitsblokkers. Anderen leden aan leverschade, aanzienlijke gewichtstoename en depressieve symptomen. Dit werd onthuld door onderzoeksjournaliste Carolina Jemsby, die de documentaire 'The Trans Train' regisseerde.
Politisering transkwestie helpt niet
Volgens haar laat het huidige debat zien dat de kwestie van de zorg voor jongeren die zich in een verkeerd lichaam wanen "complexer is dan het gezondheidszorgsysteem en de maatschappij hadden gehoopt". "Eén aspect van dit dilemma is dat het een politieke kwestie is geworden", zegt ze. "Het bewijst deze groep, die wetenschappelijk bewezen medische zorg nodig heeft om hen te helpen en een beter leven te geven, en een beter vermogen om te leven wie ze zijn, een slechte dienst".
Geslachtsverandering: ‘chemische castratie’
Een Zweedse pediatrische endocrinoloog, Ricard Nergårdh, vertelde onlangs aan de publieke omroep van het land dat de procedure die tieners met geslachtsdysforie ondergaan "chemische castratie" is. De verandering is des te opmerkelijker omdat Zweden in 1972 het eerste land ter wereld was dat een legale geslachtsverandering toestond en de weg vrijmaakte voor geslachtsveranderende chirurgie die werd gedekt door het universele gezondheidszorgsysteem.
Niet alleen Zweden voorzichtiger
De
toenemende terughoudendheid beperkt zich niet tot Zweden. Finland,
dat onlangs een nieuwe wet aannam waardoor transpersonen met een
eenvoudige verklaring hun wettelijk geslacht kunnen veranderen,
beperkte hormoontherapie voor minderjarigen in 2020. Frankrijk volgde
dit voorbeeld door op te roepen tot "uiterste terughoudendheid"
met betrekking tot hormoonbehandelingen voor jongeren. In Engeland ligt de Tavistock genderkliniek al lange tijd onder vuur en zal de gedwongen sluiting is voorzien in 2024.
Transgenderkwestie overal heet hangijzer
Over het algemeen is de transgenderkwestie in veel landen een heet hangijzer. Hongarije heeft in 2020 een wet aangenomen die het transgenders en ‘intersekse personen’ verbiedt van geslacht te veranderen. Vorige maand nog blokkeerde de Britse regering de Gender Recognition Reform Bill van de Schotse regering, die het makkelijker maakte voor mensen om zichzelf zonder medische diagnose als transgender te identificeren. Deze hervorming die werd voorgestaan door Nicola Sturgeon veroorzaakte een grote politieke rel en speelde een rol in haar aftreden als eerste minister.
Laatst bijgewerkt: 19 september 2023 15:58