Leraar die 'genderneutrale' voornaamwoorden weigert naar gevangenis

Docent Enoch Burke wordt door de politie naar de gevangenis begeleid. (Beeld: RTE)

Leraar die 'genderneutrale' voornaamwoorden weigert naar gevangenis

THEMA'S:

Een leraar die weigert genderneutrale voornaamwoorden te gebruiken voor een transseksuele leerling, is in Ierland in de gevangenis beland. Dat meldt RTE, Ierlands nationale omroep.

Schoolverbod geweigerd

Enoch Burke, een evangelisch christen, werd door zijn school geschorst omdat hij weigerde de leerling "zij" te noemen. Burke weigerde om met betaald verlof van school weg te blijven, zoals de rechter hem had opgedragen. In plaats daarvan wilde hij in een leeg klaslokaal gaan zitten en verklaren dat hij daar was om te werken.

Schuldig aan 'minachting voor rechtbank'

De rechter vertelde hem dat hij in de gevangenis moet blijven totdat hij ermee instemt zich aan de voorwaarden van het rechterlijk bevel te houden, waardoor zijn 'minachting van de rechtbank' zou worden opgeheven.

'Trangenderisme gaat tegen mijn geloof'

Burke zei: "Transgenderisme is tegen mijn christelijk geloof. Het is in strijd met de Schriften, in strijd met de ethos van de Kerk van Ierland en van mijn school. "Het is waanzin dat ik vanuit deze rechtszaal naar een plaats van opsluiting zal worden geleid, maar ik zal mijn christelijke overtuigingen niet opgeven."

'Ik zal nooit buigen'

Hij zei dat het "buitengewoon en verwerpelijk" was dat zijn religieuze overtuigingen konden leiden tot zijn schorsing door de school: "Transgenderisme is tegen mijn christelijke overtuiging. Mijn religieuze overtuigingen zijn geen wangedrag. Ze zijn geen grove misdragingen. Dat zullen ze ook nooit zijn. Ze zijn me dierbaar. Ik zal ze nooit verloochenen en nooit verraden, en ik zal nooit buigen voor een bevel dat me daartoe zou verplichten."

Laatst bijgewerkt: 6 september 2022 14:22

Doneer