Sidney Smeets maakt doorstart als advocaat, lhbt-wereld wist sporen uit

Sidney Smeets. Bron afbeelding: AT5.

Sidney Smeets maakt doorstart als advocaat, lhbt-wereld wist sporen uit

THEMA'S:

De advocaat Sidney Smeets had het allemaal. Een Tweede Kamerlidmaatschap namens D66. Een mooie baan bij gerenommeerd kantoor Spong Advocaten. Geregelde media-optredens over strafrechtzaken en lhbt-kwesties. En deze lente zelfs een boek: Het porseleinen huwelijk: hoe de homo-emancipatie in Nederland vastliep.

Kaartenhuis

Echter wat in april 2021 vastliep was vooral de carrière van Smeets. Het viel als een kaartenhuis in elkaar nadat bleek dat hij tienerjongens benaderde voor seksuele omgang. Waarbij hij zijn status als strafrechtadvocaat zelfs gebruikte om tegenstribbelaars het zwijgen op te leggen. Eén van de belaagde jongens vatte uiteindelijk de moed om uit de school uit te klappen. Binnen de kortste keren was Smeets weg. Uit de Tweede Kamer, maar ook van Spong Advocaten. De publicatie van zijn boek is tot nader orde uitgesteld.

Lees ook: Affaire Sidney Smeets: hoe pedo- en homoseksualiteit verweven zijn

Groen licht van advocatenorde

Maar de eerste tekenen van rehabilitatie zijn al zichtbaar. Smeets heeft de website www.smeetslaw.nl geregistreerd. Zo kan hij door als zelfstandig advocaat. De Amsterdamse orde van advocaten geeft hem groen licht hiervoor. “Recente berichten over Sidney Smeets zijn voor mij als toezichthouder geen aanleiding tot tuchtrechtelijke stappen. Ik zie in die berichten ook geen beletsel voor hem zijn praktijk als strafadvocaat voort te zetten of te hervatten”, zegt deken Evert Jan Henrichs tegen De Telegraaf. Volgens Henrichs is “gaat het uitsluitend om handelen in de privésfeer en is er geen verwevenheid met de beroepsuitoefening als advocaat”.

Politiecontacten gebruiken

Terwijl Smeets, die privé minderjarige jongens achternazat, als advocaat pedofielen verdedigde die van hetzelfde beschuldigd werden. Bovendien dreigde hij privé zijn contacten binnen de politie te gebruiken om klagende jongens de mond te snoeren. Het oordeel van de orde van advocaten is des te bevreemdender aangezien een Rotterdamse advocaat drie jaar geleden geschorst werd voor brandstichting en vernieling in het vakantiehuisje van een vriendin. Een directe relatie van dit privé-incident met zijn beroepsuitoefening ontbrak, maar de tuchtrechter oordeelde dat zijn daden “ook al zijn ze begaan in privétijd, aan de kernwaarden van de advocatuur” raken. De seksuele strapatsen van Sidney Smeets raken daar kennelijk niet aan.

NPO, stop met kinderen blootstellen aan naakt!

Smeets gaat pedofiel verdedigen

De eerste cliënt is overigens al binnen. Volgens pedoactivist Marthijn Uittenbogaard heeft Smeets toegezegd weer zijn advocaat te zijn. Uittenbogaard was voorman van de verboden Vereniging MARTIJN en mede-oprichter van pedofielenpartij PNVD. In april 2020 viel de politie zijn woning binnen en vond volgens RTV Oost "een compleet ingerichte kinderkamer" en "seksattributen, kinderkleding en -speelgoed". Ook trof de politie naaktbeelden van kinderen aan.

Smeets uittenbog

Doorstart als opiniemaker

Smeets zal zich niet beperken tot de advocatuur, zo zien we op zijn website. Daar zit een zwart scherm voor, maar wie iets willekeurigs aan de URL toevoegt (bijvoorbeeld “/bla”) komt op de website-in-aanbouw terecht. Met pagina’s voor juridische diensten, maar tevens voor opinie en nieuws. Smeets maakt niet alleen een doorstart als advocaat, ook als opiniemaker. En dat kan hem nog lukken ook. Want in lhbt-land worden zijn sporen zorgvuldig uitgewist. Uitgeverij Balans, waar zijn boek Het porseleinen huwelijk zou verschijnen, heeft sinds Smeets’ val een interview met hem verwijderd.

Smeetslaw website 3

Een screenshot van Smeets' website. Het citaat is van Harvey Milk, een Amerikaanse homoactivist die seksuele omgang zocht met kwetsbare tienerjongens. Precies waar Smeets ook van beschuldigd wordt.

Schone lei

‘Queer’-blad Expreszo, waar Smeets voor schreef, gaat nog een stap verder. Daar is alle content verwijderd waarin zijn naam voorkomt. De queerjongens en -meisjes weten echter niet dat je via internetarchief Wayback Machine gewoon alles kunt terugvinden. Inclusief een interview waarin Smeets pleit voor een politie-eenheid die homoseksuelen structureel bevoordeelt, zoals de campagne Gezin in Gevaar schrijft in het artikel Roze in Blauw: hoe de politie zich voor het karretje van de homolobby laat spannen. Smeets wil als opiniemaker met een schone lei beginnen. Maar niet met een schoon geweten. Daarom is het laatste woord op www.geziningevaar.nl over Sidney Smeets nog niet gezegd.

Smeets expreszo 1

Laatst bijgewerkt: 4 mei 2022 13:50

Doneer