‘PVV legt Harm Beertema spreekverbod op vanwege genderkritiek’

Harm Beertema (PVV) zegt door zijn eigen partij het zwijgen opgelegd te zijn vanwege zijn kritische houding tegen de genderideologie. (Beeld: YouTube)

‘PVV legt Harm Beertema spreekverbod op vanwege genderkritiek’

THEMA'S:

“Van mijn vicevoorzitter mocht ik niet meer spreken over de onherstelbare schade die kinderen wordt aangedaan in transitieklinieken”, laat Harm Beertema (71), de breed gerespecteerde oud-leraar en onderwijsspecialist van de PVV, weten op sociale media. “Dubbele mastectomie, blijvende onvruchtbaarheid, knutselen aan niet werkende geslachtsdelen; ‘knappe chirurgie’ noemt zij het.” Aanleiding is de motie tegen genderideologie van Forum voor Democratie, waarover vandaag wordt gestemd.

‘Op rand van verkiesbaar’

Met de vice-voorzitter wordt Fleur Agema bedoeld, die het spreekverbod overigens ontkent. De kritiek van Beertema komt kort nadat de verkiezingslijst van de PVV is gepubliceerd. Het ervaren Kamerlid vindt zichzelf terug op een dubieuze zestiende plaats (“op de rand van verkiesbaar”), terwijl hoger op de lijst enkele onbekende figuren zijn doorgedrongen, aan wie de allesbepalende Geert Wilders (hij is het enige lid van zijn partij) blijkbaar meer waarde hecht. Beertema trekt zich daarom geheel van de lijst terug.

Genderkritisch Kamerlid zwijgen opgelegd

De vice-voorzitter heeft recht op haar eigen mening over ‘geslachtsveranderende’ chirurgie, aldus Beertema, “maar een Kamerlid het zwijgen willen opleggen, is wel een heel rare figuur. Zo hoort dat niet te gaan in een serieuze, volwassen politieke partij. Debat, argumenten, meningsvorming, ontwikkeling en vernieuwing hierover en over tal van andere belangrijke thema’s, het wordt allemaal uit de weg gegaan.” Beertema wil de motie van FvD steunen, maar binnen de PVV wordt daar verschillend over gedacht.

‘Vreemde manoeuvres’

Een en ander wijst op interne verdeeldheid binnen de PVV, over een vitaal onderwerp, vlak voor de verkiezingen. Dit zou bewijzen dat de PVV niet resistent is tegen de overal woekerende besmetting van woke, de beweging waarvan genderideologie een belangrijk bestanddeel vormt. Het past ook in de paaiende tactiek waarmee de PVV de laatste weken tegen de gevestigde partijen aanschurkt. Wilders wil straks meeregeren, zo maakt hij kenbaar, en “zet vervolgens vakinhoudelijke Kamerleden laag op de lijst - en een niet politiek geteste dame op de derde plaats - én hij vervreemdt een deel van z'n electoraat van zich door de omgang met Beertema” commentarieert Wierd Duk. “Vreemde manoeuvres bij de PVV.”

PVV kan alleen schade oplopen

Vooral zo vreemd, omdat de kritische houding van Beertema tegenover de gendertheorie en de desastreuze gevolgen die deze voor jonge mensen heeft die nog onzeker zijn over hun seksualiteit en identiteit, vermoedelijk onder het PVV-electoraat op veel steun kan rekenen. In 2018 stemde de PVV nog met de SGP tegen de genderideologie. Fleur Agema verdedigt haar positie als ‘sociaal-liberaal’ alsof dat enig verschil maakt. Haar houding past beter bij een vice-voorzitter van GroenLinks of, erger nog, D66. Nee, het flirten met de genderideologie en het billijken van verminkende operaties bij jongeren kunnen de PVV alleen maar grote schade berokkenen.

FvD: 'Geslachtsoperaties bij kinderen verbieden'

De motie van FvD, die vandaag ter stemming komt, en die de tegenstelling tussen Beertema en Agema heeft veroorzaakt, stelt dat de Kamer haar zorg moet uitspreken over de indoctrinatie van kinderen met vermeende LHBTIQ-genderproblematiek en over de verwoestende gevolgen die dit heeft. Ook wil de partij van Thierry Baudet dat verminkende ‘geslachtsveranderende’ operaties in ieder geval voor kinderen bij wet verboden worden.

Laatst bijgewerkt: 26 september 2023 13:18

Doneer