Nieuw belastingplan D66: bonus op echtscheiding

Nieuw belastingplan D66: bonus op echtscheiding

D66 komt met een nieuw belastingplan. Een man en vrouw die trouw aan elkaar beloven en dat blijven, worden in dit plan flink benadeeld. Sterker nog: het wordt zeer aantrekkelijk gemaakt om te scheiden. Van echtparen of gehuwden wordt überhaupt niet gesproken, maar van ‘paren’. Want diversiteit.

Voogdij

D66 komt graag met oplossingen voor problemen zonder de oorzaak van die problemen te benoemen. Dat zagen we al in onze bespreking van hun onderwijsplan, waarmee zij de voogdij over de kinderen zoveel mogelijk in handen van de overheid willen leggen. De aanleiding volgens D66 om met dit plan te komen is het hoge analfabetisme onder “de 15-jarigen”. Want “voor veel kinderen is thuis niet de beste omgeving”, volgens D66. Dus: kinderen uit huis en onder de vaderlijke bescherming van de staat.

Lees ook: D66 wil graag uw kinderen ‘opvoeden’

Belastingdienst

In hun belastingplan belooft de progressief-liberale partij ook een heleboel problemen op te lossen. Bijvoorbeeld die met de kinderopvangtoeslag. Daar is inderdaad het een en ander misgegaan bij de Belastingdienst. Maar van D66 mag de Belastingdienst lekker doormodderen en moeten de kinderen gewoon gratis naar de kinderopvang vanaf hun eerste levensjaar totdat ze naar de basisschool gaan. Daardoor “krijgen ouders meer de vrijheid om hun werkritme in te richten” en bovendien “is de kinderopvang heel goed voor de ontwikkeling van een kind”.

Opvang

Zodra kinderen vanaf hun vijfde levensjaar naar school gaan, zijn ze nog niet van D66 af. “Voor kinderen tussen de 4 en 12 jaar wordt de buitenschoolse opvang ook gratis”, stellen ze in hun plan. Beide ouders kunnen dan maximaal werken om daarna uitgeput hun kinderen van de opvang te halen, er snel een maaltijd in te stoppen en op bed te leggen. Thuis is immers niet de beste omgeving volgens D66 en dat wordt er op deze manier ook helemaal niet beter op.

Lees ook: PvdA opent aanval op christelijk onderwijs

Strijd mee! Voor de toekomst van uw kinderen

Onrechtvaardig

D66 vat het plan samen op hun website met “We schaffen álle toeslagen af en voeren een zogenaamde ‘belastingkorting’ in voor iedereen. Zo maken we een stelsel dat mensen vrijer maakt.” Belastingconsulent Henk Bluemink legt in een opiniestuk uit hoe onrechtvaardig het plan van D66 volgens hem is. Hij somt op:

  • D66 wil een student een bonus van 3600 euro per jaar geven, terwijl een echtpaar maar 2700 euro op jaarbasis krijgt.
  • Grootste winnaar is de alleenstaande ouder met een ton aan inkomen en drie kinderen op de kinderopvang. Die gaat er netto 21.000 euro per jaar op vooruit.
  • Grootste verliezer is de eenverdiener met 22.000 euro aan inkomen. Die levert 3100 euro in.
  • Hij geeft een voorbeeld van een echtpaar met twee kinderen: “Beiden verdienen meer dan 30.000 euro. Na de scheiding zet elk een kind op naam. In plaats van een verzilveringsbonus van 2700 euro en een inkomensafhankelijke combinatiekorting van 2881 euro (samen 5581 euro) krijgt men na de scheiding tweemaal 7000 en tweemaal 2881 euro (bij elkaar 19.762 euro). Nettowinst: 14.181 euro ofwel bijna 1200 euro per maand.

Minister, stop de fiscale bestraffing van het kostwinnersgezin!

‘Vrijer’

Hoofdbezwaar van Bluemink: “scheiden wordt financieel zeer aantrekkelijk”. En dat is precies hoe D66 het graag ziet, want daar worden mensen ‘vrijer’ van. Het huwelijk wordt door D66 behandeld als een soort abonnement dat maandelijks opzegbaar moet zijn. Met het plan van D66 gaat de overheid het ‘opzeggen’ belonen in plaats van stimuleren om trouw aan elkaar te blijven.

Gezin in Gevaar zet zich met 0 euro subsidie 100% in voor de verdediging van kind en gezin. Help mee met een gift!

Laatst bijgewerkt: 4 mei 2022 13:41

Doneer