Jacqueline Eustache-Brinio, lid van de Franse senaat, klaagt aan dat "men transactivisten tot alle lagen van de samenleving heeft laten doordringen". (Beeld: via Twitter)
Frans wetsvoorstel keert zich tegen ‘Dutch protocol’ en wil transitieverbod voor minderjarigen
De Franse senaat heeft deze week een wetsvoorstel aangenomen dat een verbod inhoudt op gendertransities voor minderjarigen. Ondanks het negatieve advies van de regering stemden 180 senatoren voor en 136 tegen. Frankrijk volgt daarmee het spoor van het Verenigd Koninkrijk (het Cass-rapport), Noorwegen, de VS, Finland en Zweden, terwijl gendertransities ook elders onder vuur liggen.
Dutch protocol verboden
Het Franse voorstel voorziet in extreem streng toezicht op het voorschrijven van puberteitsremmers aan geslachtsverwarde minderjarigen (het zgn. Dutch protocol) door gespecialiseerde multidisciplinaire teams - er zijn er achttien in Frankrijk - evenals een verbod op hormoonbehandelingen, die de ontwikkeling van secundaire lichamelijke kenmerken (beharing, diepe stem, ontwikkeling of niet-ontwikkeling van borsten) in overeenstemming met de vermeende genderidentiteit mogelijk maken.
Kritiek uit de transgender-industrie
Deze behandelingen kunnen worden voorgeschreven om genderdysforie tegen te gaan (het ervaren van een verschil tussen iemands geboortegeslacht en wat hij of zij liever zou willen zijn). Het verbieden van de behandelingen stuit op veel kritiek van transactivisten en andere belanghebbenden. Het is “een echt misverstand over de behoeften van deze jongeren”, meent kinderpsychiater Jean Chambry, hoofd van het Centre intersectoriel d'accueil pour adolescent, een van de eerste gespecialiseerde klinieken in Parijs.
Wetsvoorstel zou ‘transfoob’ zijn
Volgens hem hebben de jongeren die in hun vroegste eerste puberteit naar zijn praktijk komen, het zo moeilijk, dat “we prioriteit geven aan deze patiënten en ze intensief bezoeken, zodat we na zeven of acht maanden waar nodig puberteitsremmers kunnen voorschrijven”. Het invoeren van een verplichte periode van twee jaar van voorafgaande controle voordat een dergelijk recept wordt uitgeschreven, zoals voorzien in het wetsvoorstel, lijkt hem daarom volledig ongepast. Sommige tegenstanders noemen het wetsvoorstel zelfs ‘transfoob’.
Dramatische toename geslachtsverwarde kinderen
Maar de vrouw achter het wetsvoorstel, Jacqueline Eustache-Brinio, senator voor de conservatieve Les Républicains (LR), wil "voorkomen dat minderjarigen die twijfelen aan hun geslacht, spijt krijgen van medische behandelingen of geslachtsveranderende operaties na een verkeerde diagnose". Zoals in de meeste Westerse landen kent ook Frankrijk een dramatische toename van jongeren in geslachtsverwarring, ook onder zeer jonge kinderen.
Gevangenis voor transitie-artsen die wet overtreden
Eustache-Brinio hekelt het doordringen van genderideologie en transactivisme in alle lagen van de samenleving. Zij pleit voor een volledig verbod op operaties en hormonale behandelingen. Artsen die de regels overtreden, riskeren volgens het wetsvoorstel een gevangenisstraf van maximaal twee jaar en een boete van 30.000 euro. Puberteitsremmers zouden alleen onder strikte voorwaarden toegestaan zijn. De Republikeinse senator vindt bovendien “dat jongeren goede psychiatrische zorg moeten krijgen, in plaats van dat ze richting transitie geduwd worden”. Volgens deskundigen lijden de meeste kinderen die behandeld worden voor genderdysforie onder pesterijen en depressieve gevoelens, waarvoor ze een uitweg zoeken.
Of voorstel wet wordt is nog de vraag
Hoewel het wetsvoorstel in de Senaat is aangenomen, is niet bekend of er ook daadwerkelijk een wet tot stand komt. Het plan werd na de stemming weliswaar naar de Assemblée nationale, de Franse Tweede Kamer, gestuurd, maar er is geen garantie dat het daar behandeld wordt. Omdat LR in de Assemblée een stuk kleiner is dan in de Senaat, is het maar de vraag of ook daar een meerderheid wordt bereikt.
Laatst bijgewerkt: 3 juni 2024 12:49