De Wet toezicht informeel onderwijs van de VVD dreigt een einde te maken aan onderwijs- en godsdienstvrijheid in Nederland.
Zondagsscholen in het vizier: VVD-plan voor toezicht bedreigt godsdienstvrijheid
De Wet toezicht informeel onderwijs, momenteel onderwerp van discussie in de Tweede Kamer, legt een bom onder fundamentele vrijheden in Nederland. Het wetsvoorstel is zogenaamd bedoeld om ‘haat en discriminatie’ te bestrijden binnen informeel onderwijs zoals weekendscholen, zondagsscholen en jeugdverenigingen. Het vormt in werkelijkheid een directe bedreiging voor de vrijheid van onderwijs en godsdienst. Wat staat er op het spel?
Orwelliaans toezichtapparaat
De kern van het wetsvoorstel is alarmerend: een kliksysteem waarbij iedereen—van gemeentebesturen tot burgers—klachten kan indienen bij de Onderwijsinspectie over ‘haat’ of ‘discriminatie’. Dit gebeurt overigens zonder dat de aangeklaagde daarvan op de hoogte wordt gesteld. Dit opent de deur naar willekeur en misbruik. Het Interkerkelijk Contact in Overheidszaken (CIO), dat namens 26 christelijke kerkgenootschappen en twee Joodse gemeenschappen spreekt, noemde dit terecht "on-Nederlands".
In strijd met geloofsvrijheid
Het voorstel is bovendien in strijd met het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens, dat expliciet het recht beschermt om geloofsovertuigingen zowel openbaar als privé te onderwijzen. Denk aan catechese, zondagsscholen en andere religieuze onderwijsvormen. Met deze wet wordt echter de deur opengezet voor overheidsinterventie in precies die domeinen.
Inspectie op de stoep
Voor wie denkt dat het zo’n vaart niet zal lopen: er zijn nu al zondagschoolhouders die gemeld hebben dat opeens de inspectie op de stoep stond. Zij ondervroegen zondagschoolvrijwilligers, maar ook kinderen naar wat zij leren over homoseksualiteit en transgenderisme. Wee uw gebeente als op die zondagschool de eeuwenoude christelijke opvatting over die zaken werd verkondigd.
Onderwijsinspectie kritisch
Echter, zelfs de Onderwijsinspectie – zelf bepaald niet vies van controle en censuur – ziet geen heil in deze ‘zondagsschoolpolitie’. Het toezicht is ongericht en raakt te veel onschuldige groepen, van zondagsscholen tot sportclubs. Begrippen als ‘haat’ en ‘discriminatie’ zijn bovendien vaag, wat leidt tot onterechte meldingen en veel werk. De inspectie waarschuwt: meldingsbereidheid zal laag zijn en effectief toezicht ontbreekt. Bovendien brengt de wet rechtsstatelijke risico’s mee, door willekeurige inmenging in vormende activiteiten.
Salafisme als alibi
Het wetsvoorstel werd volgens staatssecretaris Mariëlle Paul (VVD) ingevoerd om ‘radicalisering’ tegen te gaan, met name in salafistische weekendscholen waar kinderen allerlei antichristelijke en gewelddadige ideeën wordt onderwezen. Maar waar richt de wet zich in de praktijk op? Niet op de salafistische bolwerken, maar op christelijke instellingen die juist het fundament vormen van onze samenleving.
“Respect voor lhbt+-minderheden”
D66-leider Rob Jetten noemde tijdens het debat dat het VVD-wetsvoorstel ook zou kunnen helpen om "respect voor lhbt+-minderheden" te onderwijzen op christelijke scholen. Deze voorspelbare toespitsing toont maar weer eens aan dat de wet niet op de eerste plaats gericht is op het aanpakken van gevaarlijke ideologieën, maar vooral op het opleggen van staatsliberale waarden. Christelijke onderwijsinstellingen, die de Bijbelse visie op huwelijk en gezin verdedigen, worden zo een doelwit.
Onderwijsvrijheid onder vuur
De Nederlandse onderwijsvrijheid, stevig verankerd in artikel 23 van de Grondwet, wordt door deze wet met voeten getreden. Het wetsvoorstel legitimeert overheidsbemoeienis in religieus en informeel onderwijs. De proportionaliteit ontbreekt volledig. Wat volgt hierna? Toezicht op sportverenigingen of muzieklessen? Zoals het CIO treffend stelde in het Nederlands Dagblad: "De hele samenleving, van scouting tot zondagsschool, wordt onder potentieel toezicht van de overheid gesteld."
Lees ook: Christelijke vrijwilliger verliest werk door transgenderdwang
Links schiet in eigen voet
Deze dreigende verschuiving naar een systeem waarin de overheid bepaalt wat wel en niet mag worden onderwezen, ondermijnt de christelijke waarden waar Nederland op gefundeerd is. Het is de bijl aan de wortel van de vrijheid om je kinderen op te voeden volgens de eeuwenoude christelijke overtuiging die de vrijheden en welvaart mogelijk heeft gemaakt waar ook linkse partijen met totalitaire neigingen ondankbaar van profiteren.
De werkelijke dreiging
De enige reële dreiging komt uit salafistische hoek, niet van christelijke instellingen. Toch worden juist de laatste door deze wet in het vizier genomen. Dit is geen toeval. Het wordt steeds duidelijker dat de overheid christelijke overtuigingen omtrent het huwelijk en lhbt-zaken de kop probeert in te drukken. In plaats van islamitische radicalisering te bestrijden, wordt deze wet een middel om staatsliberalisme op te leggen en christelijke waarden te onderdrukken. Laten we hopen dat deze wet er nooit komt.
Onhaalbaar?
Sceptici wijzen op de onhaalbaarheid van het wetsvoorstel. In de Tweede Kamer is bij kritische partijen de verwachting te horen dat een vernietigend advies van Raad van State de doodsteek zal vormen voor deze wet. Daarmee zou het gevaar echter niet geweken zijn. Dat de plannen überhaupt gepresenteerd worden, en steun krijgen van VVD maar ook GroenLinks-PvdA, duidt op een cultureel klimaat waarin de christelijke seksualiteitsopvatting het steeds lastiger krijgt.
--
Een principieel, niet een persoonlijk standpunt
Dit artikel heeft als doel het verdedigen van het huwelijk, het gezin en de moraal volgens de katholieke leer. Op geen enkele manier is het onze bedoeling personen te belasteren. Wij oefenen simpelweg onze vrijheid uit als kinderen van God (Rom. 8:21), zodat "iedere tong zou belijden tot glorie van God de Vader, dat Jezus Christus de Heer is." (Fil. 2:11).
Laatst bijgewerkt: 20 december 2024 09:03