Päivi Räsänen kritisch over geslachtstransitie ondanks hervatting rechtzaak

Päivi Räsänen: "Ik ben bereid de vrijheid van meningsuiting en godsdienst voor alle rechtbanken te verdedigen." (foto: Twitter)

Päivi Räsänen kritisch over geslachtstransitie ondanks hervatting rechtzaak

De zaak van 'homofobie' tegen Päivi Räsänen wordt heropend, nadat het Finse OM tegen haar in hoger beroep is gegaan. Maar de christelijke politica laat zich niet intimideren en heeft in het parlement kritische vragen gesteld over geslachtstransitie. Dat meldt de christelijke nieuwswebsite CNE.

Transgenderkliniek na decennia gesloten

Räsänen diende haar schriftelijke vragen in omdat het Finse parlement binnenkort een nieuwe transgenderwet behandelt. Räsänen wil dat de regering naar het transgenderbeleid in Engeland kijkt. Daar werd onlangs de al meer dan dertig jaar draaiende Tavistock transgenderkliniek gesloten nadat een onafhankelijk rapport vaststelde dat de veiligheid van behandelingen - en dus van kinderen - in het geding was.

Genderbehandelaars negeerden psychische problemen

De autoriteiten vreesden dat de hormoonbehandelingen van de kliniek voor jongeren die aan genderdysforie lijden duizenden kinderen en jongeren schade berokkenden. Een onderzoek heeft vastgesteld dat jongeren onvoldoende informatie kregen. Sommigen kregen al bij hun eerste bezoek aan de kliniek een behandeling. Medewerkers van de genderkliniek keken niet naar mogelijke psychische problemen van patiënten. Ze behandelden zelfs kinderen onder de tien jaar.

'Kinderpsychiaters worden gemuilkorfd'

Volgens Räsänen wordt genderdysforie ook in Finland vooral ideologisch benaderd. Ze waarschuwt dat het streven naar acceptatie van alle seksuele vormen leidt tot gebrek aan kritisch onderzoek. "Er zijn berichten van beroepskrachten in de kinderpsychiatrie die vertelden over de druk van ideologische belangenorganisaties, die wetenschappelijke evaluatie en open discussie het zwijgen weten op te leggen", zegt ze.

Groeiend aantal meisjes wil geslachtsverandering

Räsänen maakt zich zorgen over het groeiende aantal jonge meisjes dat verzoekt om geslachtsverandering. Soms krijgen ze zogenaamde hormoonblokkers aangeboden, waarvan de langetermijneffecten op groei en ontwikkeling onbekend zijn. De christendemocraten, de partij waartoe Räsänen behoort, verwierpen al eerder het voorstel voor de nieuwe transgenderwet.

'Eerst psychologische problemen oplossen'

De partij vreest dat het aanbieden van wettelijke geslachtsverandering voorbijgaat aan de mentale worstelingen die mensen met genderdysforie vaak ervaren. "Neuropsychiatrische problemen, problemen op het gebied van de geestelijke gezondheid en persoonlijkheidsproblemen moeten worden aangepakt en behandeld, zelfs nog vóór de procedure die verband houdt met het veranderen van geslacht", aldus de partij.

Bestel gratis: Seksuele indoctrinatie in schoolboeken

Päivi Räsänen werd eerder vrijgesproken

Päivi Räsänen werd wereldbekend als doelwit van de homolobby nadat zij in staat van beschuldiging werd gesteld vanwege vermeende 'homofobie'. Zij werd echter in maart vrijgesproken door de districtsrechtbank van Helsinki, met een unaniem vonnis dat oordeelde dat ze binnen de grenzen van de wet handelde bij het uiten van haar religieuze overtuigingen over homoseksualiteit.

Het OM met succes in beroep tegen Räsänen

Volgens de rechters maakte Räsänen slechts gebruik van haar vrijheid van meningsuiting en godsdienst toen zij verwees naar haar Bijbelse overtuigingen over LHBT-kwesties. Maar het Hof van Beroep van Helsinki heeft aangekondigd dat de zaak heropend zal worden, nu de openbare aanklager een 26 pagina's tellend beroep heeft ingediend. Bronnen in Finland zeggen dat het proces niet voor de herfst zal beginnen en pas in 2023 van start zou kunnen gaan.

--

Een principieel, niet een persoonlijk standpunt

Dit artikel heeft als doel het verdedigen van het huwelijk, het gezin en de moraal volgens de katholieke leer. Op geen enkele manier is het onze bedoeling personen te belasteren. Wij oefenen simpelweg onze vrijheid uit als kinderen van God (Rom. 8:21), zodat "iedere tong zou belijden tot glorie van God de Vader, dat Jezus Christus de Heer is." (Fil. 2:11).

Laatst bijgewerkt: 23 augustus 2022 15:41

Doneer