
Het gaat niet goed met de Lentekriebels, zo laat een rapport van overheidsdienst DUO zien.
Overheid rapporteert: steeds minder scholen doen mee met de Week van de Lentekriebels
Het onderwijsveld haakt af bij de Lentekriebels. Een nieuw onderzoek toont op meerdere vlakken een afnemend animo bij scholen.
Rapport over ‘seksuele vorming’
Rutgers vroeg de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO) om basisschoolleiders in het primair onderwijs te ondervragen over hun ervaringen met “relationele en seksuele vorming”. De bevindingen zijn opgenomen in de Definitieve rapportage Relationele en seksuele vorming in het basisonderwijs. Het rapport verscheen op 26 maart 2025 en is daardoor zeer actueel.
Helft directeuren krijgt weerstand van ouders
Van de 426 deelnemende schoolleiders geven 46% aan “dat zij op school tegen weerstand van ouders aan lopen.” Een bijna even grote groep van 37% “geeft aan dat de weerstand die zij hebben ervaren rondom dit thema is toegenomen in de afgelopen jaren.”
Meer schoolleiders willen stoppen
Het rapport vergelijkt de metingen van 2025 met die van 2022. In de tussenliggende tijd zijn er significante verschuivingen op gang gekomen. Van de schoolleiders die seksuele voorlichting geven, zei in 2022 97% dat ze hiermee willen doorgaan. In 2025 was dit afgenomen naar 92%.
Enthousiasme neemt af
Bij directeuren die momenteel geen aandacht besteden aan seksualiteit op school, neemt het enthousiasme nog sterker af. In 2022 gaf 91% aan het voornemen te hebben om daar aandacht aan te besteden, in 2025 is dit 63%. “Het roept weerstand op bij ouders” is voor 38% een reden om af te zien van de ‘seksuele vorming’. In 2022 was dit nog 6%.
7 procent van de scholen is afgehaakt
De cijfers komen niet onverwachts. Twee dagen voor publicatie van het rapport meldde Rutgers in de dagvaarding van het kort geding tegen Gezin in Gevaar “dat het aantal scholen dat nog meedoet aan de Week van de Lentekriebels met 7% is verminderd.” Deze relatieve afname van 16,7% betekent dat ongeveer 105.000 basisschoolleerlingen geen Lentekriebels-lessen meer krijgen.
Door acties van Gezin in Gevaar
In haar dagvaarding wijst Rutgers het actievoeren door Gezin in Gevaar aan als oorzaak van de daling in deelname. De beeldvorming leidt tot “onrust en vragen bij ouders”. Scholen worden “onder druk gezet om de educatieve lessen over relationele en seksuele voorlichting te stoppen” door de acties van Gezin in Gevaar.
Lees ook: Rutgers beveelt bloot-video van Dokter Corrie aan voor tienjarigen
Gezond-kritische houding bij ouders
Rutgers bespeurt een “tendens” van “wantrouwens” jegens haar als organisatie, zo staat er in de dagvaarding. Wij spreken liever van een gezond-kritische houding van ouders. Daar dragen we met liefde aan bij. De tijd is voorbij dat ouders maar ook leerkrachten de adviezen van (zelfbenoemde) experts klakkeloos overnamen. In ieder geval op het vlak van seksualiteit zijn er twijfels.
Van twijfel tot protest
Die twijfels zijn als druppels water die in een barst van een steen sijpelen. Dat heeft geen enkel effect. De steen blijft onaangetast. Tot de druppels bevriezen. Het onbestemde gevoel van ongemak bij ouders… Het wordt solide. Het wordt een uitgesproken protest. Het is als water dat bevriest en de steen breekt.
Op naar het volgende rapport
Het is onze gerede verwachting dat de twijfel alleen maar zal groeien. We zien het volgende rapport van DUO met vertrouwen tegemoet. De geest gaat niet terug in de fles.
--
Een principieel, niet een persoonlijk standpunt
Dit artikel heeft als doel het verdedigen van het huwelijk, het gezin en de moraal volgens de katholieke leer. Op geen enkele manier is het onze bedoeling personen te belasteren. Wij oefenen simpelweg onze vrijheid uit als kinderen van God (Rom. 8:21), zodat "iedere tong zou belijden tot glorie van God de Vader, dat Jezus Christus de Heer is." (Fil. 2:11).
Laatst bijgewerkt: 8 mei 2025 12:50