
Tijdens de les ‘Bloos je van bloot?’ (groep 6) krijgen kinderen een filmpje te zien van Dokter Corrie. Dit is tijdens een van de lessen uit de serie Kriebels in je Buik die op basisscholen gebruikt wordt in de Week van de Lentekriebels.
Rutgers beveelt bloot-video van Dokter Corrie aan voor tienjarigen
Tijdens de les Bloos je van bloot? kijken leerlingen van groep 6 naar 'De Dokter Corrie Show' (Kriebels in je buik, Bloos je van bloot? (groep 6), p. 7). De aflevering Bloot behandelt een kijkersvraag: ‘Wat is de reden dat mensen zich schamen voor hun naaktheid?’ Het echte antwoord: een direct gevolg van de zondeval. Corries antwoord blijkt echter minder theologisch verantwoord.
‘Vreemd dat we ons schamen’
Dokter Corrie vindt het heel vreemd dat wij “de enige diersoort op aarde” zijn “die zich schaamt voor naakt zijn”. Om dit te illustreren gaat Dokter Corrie naar een dierentuin om allerlei ‘blote’ dieren te laten zien. Vervolgens komt er een panel aan het woord van zestienjarigen. Zij komen tot de conclusie dat het inderdaad wel vreemd is dat we ons schamen voor ontkleed-zijn. ‘De enige zinvolle reden voor kleren is omdat het anders nogal koud is’, menen de pubers.
Kinderen kijken naar naakte volwassenen
Opeens komen er twee ongecensureerde blote volwassenen in beeld, een man en een vrouw. De voice-over doet alsof hij verbaasd is dat ze dit ongecensureerd aan kinderen laat zien. “Dit is kindertelevisie, dit is niet gepast!” Waarop Dokter Corrie verontwaardigd reageert: “Hoe kan ik nou uitleggen wat er allemaal verandert als je het niet kan zien? Ze zijn alleen maar naakt hoor, daar is niks om je voor te schamen.”

Deze aflevering van de Dokter Corrie Show, waarvan Rutgers leraren oproept om tienjarige kinderen naar te laten kijken, toont hun ongevraagd ongecensureerde beelden van naakte volwassenen. Beeld gecensureerd door Gezin in Gevaar.
Gebombardeerd met blote geslachtsdelen
Desondanks worden de beelden later mondjesmaat gecensureerd, tot irritatie van de schaamteloze presentatrice. Later worden de naakte volwassenen door Corrie verplaatst, waardoor de geslachtsdelen alsnog weer even kort ongecensureerd in beeld komen. De conclusie lijkt duidelijk: je hoeft je niet te schamen voor bloot zijn. “Maar dat dachten ze dus vroeger wel”, aldus Corrie. Dan komt er onaangekondigd opeens een hele rits aan geslachtsdelen in beeld, ongecensureerd:

Naast de naakte volwassenen (die later mondjesmaat gecensureerd worden) komen ook veel ontblote geslachtsdelen in beeld, ongecensureerd. Afbeeldingen gecensureerd door Gezin in Gevaar.
Naar de sauna
Daarna gaat Dokter Corrie naar een sauna om met een filosofe te spreken. Tijdens hun gesprek lopen er voortdurend blote volwassenen door het beeld. Volgens de filosofe ‘bepaal je zelf wat goed is’. Op een gegeven moment spreekt Corrie een naakte man aan. “Schaamt u zich wel eens?,” wil ze weten. “Nee,” antwoordt de man, bijna verbaasd. “Oh, wat heerlijk lijkt me dat,” reageert de presentatrice. De filosofe: “de cultuur bepaalt wat normaal is”. “Het is overal anders, het is allemaal goed,” vult Dokter Corrie aan.
Schaamte is juist goed
De conclusie van de les Bloos je van bloot? is: “Maak duidelijk dat bloot-zijn niet iets is waar je je voor hoeft te schamen, maar dat dit per cultuur kan verschillen” (p. 10). Dit is een fraai voorbeeld van de paradoxale overtuiging van Rutgers: ‘er is geen absolute waarheid, dat is het enige dat zeker is’. Schaamte is juíst iets goeds. Het is een ingeschapen mechanisme dat ons beschermt tegen immoraliteit en gevaar. Schaamte weerhoudt ons ervan om te zondigen en dingen te doen die schandelijk zijn.
--
Een principieel, niet een persoonlijk standpunt
Dit artikel heeft als doel het verdedigen van het huwelijk, het gezin en de moraal volgens de katholieke leer. Op geen enkele manier is het onze bedoeling personen te belasteren. Wij oefenen simpelweg onze vrijheid uit als kinderen van God (Rom. 8:21), zodat "iedere tong zou belijden tot glorie van God de Vader, dat Jezus Christus de Heer is." (Fil. 2:11).
Laatst bijgewerkt: 29 april 2025 07:51