Waarom horrorfilms een gevaar zijn voor kinderen

Ouders moeten kinderen afschermen van horror

Waarom horrorfilms een gevaar zijn voor kinderen

THEMA'S:

Horrorfilms hebben altijd een speciale aantrekkingskracht uitgeoefend op kinderen en jongeren. Maar hoewel de fascinatie voor het enge begrijpelijk is, zijn er belangrijke redenen waarom ouders zich zorgen moeten maken. Horrorconsumptie door kinderen en jongeren brengt aantoonbare risico's met zich mee en kan langetermijneffecten hebben op hun geestelijke gezondheid.

Clown wordt monster

Hoewel poppen en clowns meestal als vriendelijke personages worden beschouwd, veranderen ze in horrorfilms vaak in nachtmerrieachtige figuren. Chucky, de moordpop, en Pennywise, de kinderetende circusclown uit "It", zijn slechts twee voorbeelden van iconische monsters die jonge kijkers de kriebels bezorgen. Zelfs populaire kinderactiviteiten worden veranderd in bloederige nachtmerries in horrorfilms zoals "Squid Game". Kinderen en jongeren reageren heel verschillend op horrorscenario's. Sommigen vinden de spanning opwindend.

Trauma's door horror

Terwijl sommigen de spanning opwindend vinden, kunnen anderen nachtmerries en angst ontwikkelen. Kinderpsychiater Renate Schepker wijst erop dat er een individuele component is in het verwerken van angst. Er zijn echter ook aantoonbare risico's en mogelijke gevolgen op lange termijn van het consumeren van brute horrorfilms. Kinderen en jongeren die zich sterk identificeren met de afgebeelde inhoud kunnen psychologische stoornissen ontwikkelen. Dit is vooral waarschijnlijk als ze geen innerlijke afstand kunnen opbouwen tot de getoonde scènes. In de VS werd bijvoorbeeld bewezen dat kinderen die films over natuurrampen in hun eigen land hadden gezien en de plaatsen konden identificeren, aanpassingsstoornissen ontwikkelden - het voorstadium van een posttraumatische stressstoornis.

Nederland heeft nood aan een Nationaal Actieplan tegen Pornografie!

Antisociaal gedrag versterken

Het is vooral problematisch dat moderne horrorfilms vaak erg realistisch zijn. Kinderen en jongeren kunnen zich gemakkelijk in de afgebeelde scenario's verplaatsen, waardoor de intensiteit van de angst toeneemt. Volgens Schepker kan dit realisme ook worden waargenomen in gewelddadige videogames, waar de weergave van agressie de bereidheid om agressief te handelen vergroot. Kinderen die later afglijden naar crimineel gedrag hebben in hun jeugd vaak horrorfilms gekeken. Dit betekent echter niet noodzakelijk dat horrorfilms kinderen gewelddadig maken. In plaats daarvan kunnen ze het antisociale gedrag versterken van kinderen en adolescenten die al vatbaar zijn voor dergelijk gedrag.

Taak van ouders

Als kinderen bang of verontrust zijn na het kijken naar horrorfilms, moeten ouders dringend een gesprek met hen aangaan. Kinderen moeten begrijpen dat de enge scenario's die worden getoond niet overeenkomen met de werkelijkheid. Het duidelijke onderscheid tussen fictie en werkelijkheid is cruciaal. Jongere kinderen weten vaak niet dat monsters alleen in verhalen bestaan. Hier is het de taak van de ouders om dit onderscheid duidelijk te maken en de kinderen te helpen het enge onder woorden te brengen en te verwerken. Hoewel horrorfilms vaak opwindend entertainment bieden voor volwassenen, moeten ouders de invloed van deze films op hun kinderen niet onderschatten. De consumptie van horrorfilms door kinderen en jongeren kan psychologische gevolgen hebben en asociaal gedrag bevorderen.

Lees ook: Houden scholen onze kinderen gevangen in diepten der wanhoop?

Het juiste evenwicht vinden

Het is de verantwoordelijkheid van ouders om de interesses van hun kinderen te begrijpen en er tegelijkertijd voor te zorgen dat ze beschermd worden tegen de negatieve effecten van deze films. Het juiste evenwicht vinden tussen nieuwsgierigheid naar het enge en het behoud van de geestelijke gezondheid van hun kinderen is cruciaal.

Dit artikel verscheen eerder op aktion-kig.eu.

Laatst bijgewerkt: 20 oktober 2023 14:17

Doneer