
Een verslagen Ines Kostić (PvdD) doet een laatste poging om de transgenderwet te verdedigen terwijl zij de tranen bedwingt.
Tweede Kamer stemt transgenderwet definitief weg
De bom is gebarsten in Den Haag: de Tweede Kamer heeft definitief afgerekend met de omstreden transgenderwet. Met een hoofdelijke stemming werd het voorstel naar de prullenbak verwezen. Voorstanders reageren woedend — maar wie helder uit z’n ogen kijkt, ziet: dit is een overwinning van het gezond verstand.
Motie tegen transgenderwet aangenomen
Na maanden van stilstand kwam afgelopen dinsdag de doorslag. Een hoofdelijke stemming in de Tweede Kamer resulteerde in 76 stemmen vóór en 69 tegen de motie om het wetsvoorstel voor de transgenderwet in te trekken. De motie was ingediend door SGP, FVD, JA21 en BBB, met steun van onder meer PVV, NSC en VVD. Daarmee herhaalde de Kamer een oproep uit april 2024, die destijds werd genegeerd. Dit keer is de verwachting dat de motie wel wordt uitgevoerd, zoals ook Diederik van Dijk (SGP) aangaf: “Ik verwacht binnen een maand het intrekkingsbericht.”
Bente Becker (VVD): 'Laat mensen zichzelf zijn'
Niet iedereen was tevreden over het resultaat. VVD-Kamerlid Bente Becker noemde het “onbehoorlijk” dat de wet zonder debat van tafel is geveegd. “Laat mensen die zichzelf willen zijn niet zo in de kou staan,” aldus Becker op X. Haar uitlatingen tonen de worsteling binnen de VVD, die jarenlang voorstander was van de verruiming van de transgenderwet, maar door politieke druk en maatschappelijke weerstand van koers lijkt te zijn veranderd.
Lees ook: Tien redenen om tegen de transgenderwet te stemmen
Feministen vieren overwinning
Op sociale media uitten prominente genderkritische feministen als Lydia Daniël en Caroline Franssen hun opluchting én woede. Daniël schreef op X: "Kamerlid Ines Kostić barst bijna in tranen uit over de transgenderwet. Het was toch ‘slechts een lettertje in iemands paspoort’? Of ging het toch wel om allerlei rechten die daaraan ontleend worden?" Daniël legt de vinger op de zere plek: het wetsvoorstel werd jarenlang gepresenteerd als een administratieve formaliteit, terwijl het in werkelijkheid fundamentele rechten van vrouwen ondermijnde.
Transgenderwet ontkent biologie
De omstreden transgenderwet had verregaande implicaties. De voorgestelde wijziging maakte het mogelijk om zonder medische verklaring, en zelfs vanaf 12 jaar, de geslachtsregistratie te veranderen. Daarmee werd het biologische geslacht nog verder ondergeschikt gemaakt aan het gevoel. De wet schrapte de deskundigenverklaring én de minimumleeftijd — alsof het geslacht van een mens niet vaststaat, maar een vrijblijvende keuze is. De wet ontkende de realiteit van de Scheppingsorde, ondermijnde de bescherming van minderjarigen en opende de deur voor misbruik.
Ook Gezin in Gevaar voerde actie tegen transgenderwet
Deze overwinning is niet uit de lucht komen vallen. Gezin in Gevaar sprak zich van meet af aan uit tegen de transgenderwet. Al in 2020 werd opgeroepen om massaal te reageren op de internetconsultatie. De petitie tegen het wetsvoorstel werd meer dan 10.000 keer ondertekend. Artikelen, brieven en folders waarschuwden voor de potentiële gevolgen: het onveilig maken van vrouwentoiletten, het juridisch uitwissen van de vrouw en het normaliseren van ‘geslachtsverandering’ bij kinderen. Zelfs linkse media zoals OneWorld wezen Gezin in Gevaar aan als sleutelspeler in het torpederen van de transgenderwet. En terecht: mede dankzij dit principiële verzet is de genderideologie op een cruciaal punt teruggedrongen.
Lees ook: Linkse website: ‘Gezin in Gevaar houdt nieuwe Transgenderwet tegen’
Geert Wilders (PVV): 'Weg met woke waanzin!’
De stemming leidde tot verontwaardigde reacties vanuit de transgenderlobby. Het Transgender Netwerk Nederland sprak van een "respectloze" motie en riep op tot protest. Maar veel Nederlanders reageerden opgelucht. Geert Wilders schreef op X: “Meerderheid Tweede Kamer wil gelukkig geen transgenderwet in Nederland, weg met die woke waanzin!” En inderdaad: deze stemming is meer dan een technische stap — het is een signaal dat de politiek wakker wordt. Conclusie: verzet werkt.
Laatst bijgewerkt: 10 april 2025 09:53