Overheid zwicht voor homolobby: bezuinigt op medicijnen, maar gaat wel hiv-pil verstrekken -- die juist tot meer soa's leidt

Overheid zwicht voor homolobby: bezuinigt op medicijnen, maar gaat wel hiv-pil verstrekken -- die juist tot meer soa's leidt

THEMA'S:

De overheid gaat per 1 augustus de hiv-preventiepil PrEP verstrekken aan homoseksuelen. Dat meldt minister Bruno Bruins (Medische Zorg) aan de Tweede Kamer. Dit terwijl de overheid flink bezuinigt op andere geneesmiddelen. Bovendien leidt de hiv-preventiepil PrEP aantoonbaar tot meer seksueel overdraagbare aandoeningen. 'Ik kreeg het hele rijtje soa’s: chlamydia, gonorroe, enzovoorts.'

Verstrekking door GGD

PrEP is een middel dat bij regelmatige inname beschermt tegen hiv-infectie. GGD's gaan het vooralsnog alleen verstrekken aan een 'risicogroep' van 6.500 seksueel zeer actieve mannen.

Zeer riskant gedrag

Een van die mannen is Jean-Pierre. De GGD interviewt hem op de voorlichtingswebsite mantotman.nl. Jean-Pierre wordt geregeld dronken en heeft dan onbeschermd seksueel contact met andere mannen. In plaats van hem tot voorzichtigheid te manen, geeft de GGD hem PrEP-pillen, voor "als je hier een gewoonte van wil maken." Dit zegt dus een overheidsinstantie tegen een burger die zeer riskant gedrag vertoont.

Screen12 1024x579

Belastingbetaler draait op voor kosten

PrEP-gebruikers zullen een kleine bijdrage leveren aan de medicatie. Het grootste deel van de kosten is voor de Nederlandse belastingbetaler: per gebruiker meer dan 250 euro per jaar. Dit terwijl homoseksuelen gemiddeld meer te besteden hebben, omdat ze vaak geen gezin onderhouden. De minder kapitaalkrachtige gezinnen moeten nu wel meebetalen aan de ‘veilige’ seksuele vrijheid van homoseksuelen.

Verminderde botdichtheid

Op veiligheid valt trouwens veel af te dwingen. De beschermingsgraad blijft steken op 96%, erkent de GGD. Wie PrEP gebruikt loopt kans op nierfunctieproblemen en verminderde botdichtheid. Gebruikers moeten dan ook geregeld medische controles ondergaan bij de GGD. Vanzelfsprekend op kosten van de belastingbetaler.

Strijd mee! Voor de toekomst van uw kinderen

PrEP leidt tot meer soa's

Het effect van PrEP is dat homomannen minder condooms gebruiken, waardoor ze meer seksueel overdraagbare aandoeningen krijgen. Dit blijkt uit medisch onderzoek, gepubliceerd in wetenschappelijk tijdschrift Clinical Infectious Diseases. Volgens Modern Healthcare schrijven sommige artsen het middel niet voor, omdat het riskant seksueel gedrag faciliteert.

'Ik kreeg het hele rijtje soa's'

De GGD weet van de soa-bevorderende werking van PrEP-gebruik. Op zijn voorlichtingswebsite laat de GGD ene Steve aan het woord, die zich door PrEP veilig waande. Steve kreeg naar eigen zeggen "het hele rijtje soa’s: chlamydia, gonorroe, enzovoorts. Vroeger kwam dat af en toe wel voor, maar nu was het bij iedere test raak." De soa's zaten al snel overal op zijn lichaam, vertelt Steve. "Zelfs in mijn keel."

Minister, stop het opdringen van seksualiteit op onze scholen!

Homolobby

De gesubsidieerde verstrekking van PrEP is een lang gekoesterde wens van de homolobby. Onder andere het Aidsfonds en COC Nederland, die voor het overgrote deel door de overheid gefinancierd worden, hebben er jarenlang voor gelobbyd. Daarbij stellen ze hiv consistent voor als een natuurramp, terwijl het een direct gevolg is van de bloedingen die sodomie dikwijls aanricht. Ook zwijgen de staatsgesubsidieerde homolobbyisten over de soa-bevorderende effecten van PrEP-gebruik.

Op andere medicijnen wordt bezuinigd

De verstrekking van PrEP loopt in principe tot 2024. De totale kosten voor de belastingbetaler komen uit op 22 miljoen euro. Opmerkelijke uitgaven van minister Bruno Bruins, die vorig jaar nog aankondigde 467 miljoen euro te willen bezuinigen op medicijnen. Medicijnen voor mensen met ziekten die ze niet door eigen schuld hebben gekregen.

Laatst bijgewerkt: 24 november 2023 06:52

Doneer