EO schudt christelijke veren definitief af en gaat ‘woke’

Het moment dat zangeres Sterre Koning met de regenboogvlag over het podium rent tijdens de EO-Jongerendag. Bron: Youtube.

EO schudt christelijke veren definitief af en gaat ‘woke’

THEMA'S:

Een schokkende gebeurtenis tijdens de EO Jongerendag van zaterdag 11 juni. Een zangeres rent met regenboogvlag over het podium en roept: “God houdt van iedereen!” Overduidelijk een uitdagend pro-lhbt statement. Nog schokkender is dat de Evangelische Omroep nadien geen afstand neemt, maar de actie juist toejuicht als ‘passend bij het inclusieve karakter van de EO-Jongerendag.”

EOJD mogelijk door crowdfunding

De jaarlijkse dag voor christelijke jongeren vond dit jaar plaats in Ahoy Rotterdam. Bijna 15.000 jongeren kwamen bijeen voor optredens van christelijke bands, rappers en dj’s, en voordrachten van diverse voorgangers over het dagthema ‘Speak Life’. Het was de 46ste editie van de Jongerendag, die mogelijk gemaakt was door een crowdfundingsactie van het EO-jongerenmerk BEAM, omdat de EO zelf de kosten van het evenement niet langer kon dragen. Het beoogde bedrag van 350.000 euro werd in korte tijd door bijna zevenduizend donateurs bijeen gebracht, een illustratie van de grote steun die de EO-jongerendag nog altijd geniet in 'christelijk Nederland'.

Pro-lhbt boodschap Sterre Koning

Het optreden van zangeres en ‘influencer’ Sterre Koning (19), die op sociale media meer dan 600.000 volgers heeft, werd als een hoogtepunt gezien. Na een van haar liedjes, waarin met enige moeite christelijke elementen te ontdekken zijn, pakte ze een lhbt-vlag, spreidde die over haar schouders en rende over het podium. Daarna riep ze in de microfoon: “God houdt van iedereen. En liefde is voor iedereen.” Een evidente pro-lhbt boodschap aan de duizenden christelijke jongeren in de zaal, waarvan een deel de actie met gejuich beloonde.

EO Jongerendag 2022

Duizenden jongeren in de rij voor de 46ste editie van de EO-Jongerendag in Ahoy Rotterdam. Bron: Youtube

Inclusieve karakter

In een opmerkelijk statement verdedigt Maarten Vermeulen, hoofdredacteur van EO-BEAM, de provocatie van Koning. Hij schrijft: […] wij wisten niet van de vlag”, maar: “BEAM is er voor alle jongeren, op wie ze ook verliefd worden, wie ze ook (willen) zijn.” Een andere woordvoerder van de EO laat in antwoord op een vraag van een medestander van Gezin in Gevaar weten: “Sterre Koning had het moment met de vlag niet met ons overlegd. De vorm die ze heeft gekozen, hadden we zelf niet gekozen. Maar met de inhoud zijn we het eens: God houdt van iedereen en je mag zijn wie je bent. Dit past bij het inclusieve karakter van de EO-Jongerendag.”

Heilloze weg

De EO is, kortom, niet alleen helemaal akkoord met homopropaganda, maar vindt ook de EO Jongerendag, vooral bezocht door gelovige tieners en twintigers, daarvoor een uiterst geschikte gelegenheid. Daarmee heeft de omroep definitief de christelijke veren afgeschud en de kant van ‘woke’ gekozen. En dat is opmerkelijk, want de EO is in de jaren 60 opgericht – en werd groot – juist als traditioneel-christelijk bolwerk tegen het oprukkende secularisme, met name onder ‘christelijke’ omroepen als de NCRV. Die laatste omroepvereniging had in de jaren zestig de christelijke inhoud overboord gegooid om een breder publiek aan te spreken. Nu bewandelt de Evangelische Omroep dezelfde heilloze weg.

Lees ook: ANWB gaat 'woke' met homopropaganda

Hoe ver gaat de EO?

Het standpunt van de EO roept de interessante vraag op hoever de omroep bereid is te gaan met zijn ‘inclusieve karakter’. Stel dat een openlijke pedofiel, die beweert christen te zijn, een optreden op de Jongerendag wenst, zal de EO-directie daar dan een stokje voor steken? God houdt immers van iedereen, je mag zijn wie je bent en verliefd worden op wie je wil. Een enigszins belachelijke vraag misschien, maar nu een deel van de christelijke wereld in Nederland hard naar links opschuift (denk aan de ChristenUnie-jongeren die niet langer principieel anti-abortus zijn), kan dat in de toekomst zomaar heel anders zijn.

Een principieel, niet een persoonlijk standpunt
Dit artikel heeft als doel het verdedigen van het huwelijk, het gezin en de moraal volgens de katholieke leer. Op geen enkele manier is het onze bedoeling personen te belasteren. Wij oefenen simpelweg onze vrijheid uit als kinderen van God (Rom. 8:21), zodat "iedere tong zou belijden tot glorie van God de Vader, dat Jezus Christus de Heer is." (Fil. 2:11).

Laatst bijgewerkt: 14 juli 2022 11:51

Doneer