EU-verkiezingen: genderkritisch geluid wint. PVV vlak achter Timmermans

Geert Wilders incasseert op de avond van 6 juni de winst bij de voorlopige uitslag van de EU-verkiezingen. (Beeld: via YouTube)

EU-verkiezingen: genderkritisch geluid wint. PVV vlak achter Timmermans

De EU-parlementsverkiezingen hebben, na de triomf van 22 november, een verwachte grote zetelwinst van Geert Wilders' PVV opgeleverd. Volgens de laatste exitpolls heeft de PVV zeven zetels behaald, het beste resultaat ooit voor de partij.

Timmermans tracht uitslag te framen

Toch blijft GroenLinks-PvdA met acht zetels de grootste, deels dankzij de inspanningen van Frans Timmermans om zijn kiezers te mobiliseren en zo de voorspelde ‘ruk naar rechts' te temperen. Een opiniepeiler merkt op dat een lage opkomst vaak leidt tot een schijnbaar goed resultaat, terwijl er in feite verlies is geleden. Dit verlies is extra pijnlijk omdat het om een partijcombinatie gaat. Timmermans probeert de uitslag echter te framen als: "Nederland heeft progressief gestemd."

Diep gevoel van onveiligheid

Hoewel de opkomst vergeleken met nationale verkiezingen laag is, is de geschatte 47% de hoogste sinds 1979. In tegenstelling tot eerdere EU-verkiezingen voelen kiezers nu dat er iets op het spel staat. De winst van de PVV suggereert dat de gebeurtenissen van 7 oktober - de Palestijnse aanval op Israël en de massale steunbetuigingen door islamitische allochtonen en woke links - een diep gevoel van onveiligheid hebben opgeroepen. Dit motiveert kiezers om rechts te stemmen en überhaupt te gaan stemmen, resulterend in een relatief hoge opkomst voor de PVV, die in de buurt van het gemiddelde ligt.

Lees ook: 8 manieren waarop de EU de genderideologie opdringt

‘Burgers zijn het zat’

Publicist Douglas Murray voorspelde al een "tegenbeweging" onder Europese burgers die politiek zou kunnen worden bij de komende Europese verkiezingen. Volgens hem verzetten steeds meer burgers zich tegen de eisen van agressieve minderheidsgroepen en komen ze op voor hun westerse beschaving, vergelijkbaar met Israël.

Omtzigt stelt teleur

Niet alleen de PVV was succesvol. Caroline van der Plas’ BBB veroverde eveneens twee zetels. De nieuwkomer NSC van Pieter Omtzigt stelde echter teleur met slechts één zetel. Dit roept de vraag op of Omtzigt, als criticus, er goed aan heeft gedaan een eigen partij te beginnen, of dat hij het Peterprinciple heeft bereikt waarbij iemand stijgt tot zijn niveau van incompetentie. Een goede parlementariër is immers niet automatisch een goede partijleider.

Volg GIG op Telegram

Timmermans wil VVD intern verdelen

De VVD verloor een zetel en komt uit op vier zetels, iets waar Frans Timmermans van profiteert door Dilan Yesilgöz' samenwerking met de PVV de schuld te geven. Hij probeert de VVD intern te verdelen en de coalitiepartners uit elkaar te spelen. BBB behaalde twee zetels, en Caroline van der Plas benadrukt op X de stevige positie van BBB in diverse bestuurslagen binnen drie jaar.

ChristenUnie en FvD verdwijnen uit EP

De SGP behoud zijn zetel, een beloning voor de pro-gezinshouding van Bert-Jan Ruissen en zijn aanklacht tegen christenvervolgingen wereldwijd. De ChristenUnie verliest haar zetel en heeft reden tot bezinning. Forum voor Democratie keldert van vier naar nul zetels, een teleurstelling voor rechts. Hun genderkritische geluid zal gemist worden.

Fletse afspiegeling van 22 november

Van de 31 behaalde zetels gaan er 15 naar de coalitie. Als we de VVD als ‘rechts’ bestempelen, en de zetel van de SGP erbij optellen, komt rechts toch met een minimale meerderheid uit de bus. Hoewel dit niet de voorspelde 'ruk naar rechts' is, is het algehele beeld in Nederland een fletse afspiegeling van 22 november. Veel kiezers voelen zich politiek meer betrokken bij nationale verkiezingen. Als de EU-verkiezingen uiteindelijk de nationale willen marginaliseren en vervangen, is dat vooralsnog niet gelukt.

Laatst bijgewerkt: 7 juni 2024 15:21

Doneer