Enoch Burke blijft tot december in gevangenis

Met zijn principiële christelijke opstelling doorkruist leraar Enoch Burke de agenda van het transgenderisme in Ierland. (Beeld: via YouTube)

Enoch Burke blijft tot december in gevangenis

THEMA'S:

Enoch Burke zal minstens tot december in de gevangenis blijven, zolang hij niet belooft weg te blijven bij de school waar hij eerder dit jaar werd ontslagen. Dat melden Ierse media.

‘Minachting van het Hof’

De leraar, een evangelisch christen, zit sinds begin september in de gevangenis. Hij werd teruggestuurd naar de gevangenis Mountjoy vanwege ‘minachting van het Hof’: hij bleef namelijk weigeren zich aan het gerechtelijk bevel te houden. Burke was teruggegaan naar zijn school, Wilson's Hospital School, toen deze na de zomervakantie weer open ging. De school verzocht daarom de leraar in hechtenis te nemen.

Burke herhaalt weigering

Burke werd vandaag opnieuw naar het Hooggerechtshof in Dublin gebracht om daar gelegenheid te krijgen om zijn ‘minachting van het Hof’ te corrigeren met een belofte dat hij zich nu wel aan het bevel zal houden en van de school weg zal blijven. Burke herhaalde echter meermaals zijn weigering en verklaarde dat het bevel in strijd was met zijn religieuze overtuiging.

Steun Benny in de rechtszaak tegen zijn ontslag

Leerling in ‘transitie’

“Ik zou niet in een cel moeten zitten; ik zou niet in ketenen moeten zijn," vertelde hij de rechtbank. Naar zijn mening is de eigenlijke reden van zijn gevangenschap dat hij niet akkoord gaat met het transgenderisme. De school beweert dat Burke de toenmalige directrice heeft geïntimideerd door haar te confronteren na een verzoek om een mannelijke leerling in ‘transitie’ met een nieuwe naam en het voornaamwoord 'zij' aan te spreken. De zaak doet denken aan de Nederlandse casus van Benny Elwuar, die door het Insula College in Dordrecht werd ontslagen, omdat hij als christen en onderwijsassistent weigerde mee te doen met ‘Paarse Vrijdag’.

Ontslag bevestigd

De school vroeg vervolgens een verbod aan bij het Hooggerechtshof, omdat Burke op school bleef verschijnen, ondanks het feit dat hij in augustus vorig jaar met verlof was gestuurd in afwachting van de uitkomst van een disciplinaire procedure. Nadat hij meer dan drie maanden in de gevangenis had doorgebracht omdat hij weigerde zijn beweerdelijke ‘minachting voor het Hof’ te zuiveren, werd hij in januari ontslagen als leraar geschiedenis en Duits. Hij heeft een aantal pogingen gedaan om in beroep te gaan tegen die beslissing en de daaropvolgende bevelen van de rechtbank. Hij voelt zich echter door de rechterlijke macht niet serieus genomen.

Familieleden opnieuw verwijderd

Net als bij eerdere zittingen werd Burke in het Hooggerechtshof vergezeld door een aantal familieleden. En net als eerder werden Ammi Burke, zijn zus, en Sean Burke, zijn vader, door parketwachters verwijderd nadat ze herhaaldelijk het proces onderbraken door te roepen dat de rechter verantwoording schuldig was aan "de Almachtige God". Martina Burke, zijn moeder, verliet de rechtszaal vrijwillig terwijl ze riep dat "de waarheid uiteindelijk overwint".

Laatst bijgewerkt: 3 oktober 2023 14:34

Doneer