Crisis op de arbeidsmarkt: waar zijn de jonge mannen gebleven?

Crisis op de arbeidsmarkt: waar zijn de jonge mannen gebleven?

THEMA'S:

Nederland heeft een schreeuwend tekort aan personeel. Bedrijfsbusjes rijden standaard rond met een sticker “Collega gezocht!”. Gouden tijden voor jonge mannen, zou je zeggen. Maar merkwaardig genoeg daalt de arbeidsparticipatie van mannen in de leeftijd van 25 tot en met 44 jaar. Dat blijkt uit onderzoek van het Centraal Planbureau.

Jonge mannen blijven weg

Het CPB wijt de afname aan een stagnatie van het aantal banen in de bouw en de industrie, sectoren waar veel mannen werken. Deze sectoren kregen flinke klappen van de kredietcrisis in 2008 – 2014. Ze trekken nu evenwel weer aan en kampen met personeelstekorten. Toch blijven de jonge mannen weg.

Minister, stop de fiscale bestraffing van het kostwinnersgezin!

Mentale malaise

Er moet meer aan de hand zijn. Is er sprake van een culturele en mentale malaise bij jonge mannen? Aangewakkerd door alcohol, drugs en gaming? “Deze trends zijn breder zichtbaar in ons land en zijn niet uniek voor jonge mannen,” stelt CPB. Meer gamen en social media gaat vooral ten koste van TV-kijken en uitgaan, niet van werk.

Alleenstaande mannen

Dat laat de lezer onbevredigd achter. Maar de CPB merkt een interessant verschil. Bij mannen met kinderen neemt de arbeidsparticipatie amper af. De daling zit vooral bij alleenstaande mannen. Hun aantal is flink toegenomen. Bij mannen van 35 tot 40 jaar woonde in 2008 14,6 procent alleen. Tien jaar later was dit 16,4.

Bestel gratis: Seksuele indoctrinatie in schoolboeken

Geen hoger doel

Waarom zou een alleenstaande man werken? Zonder vrouw of kinderen heeft hij geen hoger doel buiten zichzelf om te dienen. Waarom zou hij tijd en energie opofferen om veertig uur per week te buffelen op kantoor? Als hem thuis niet blije kinderen en een opgeruimd huis wacht, maar Netflix en de troep van de vorige avond?

Heer en meester over je universum

De alleenstaande man staat bovendien bloot aan de verleiding om zichzelf te verliezen in de wereld van online vermaak. Je kunt hele dagen vullen met Facebook. Het is entertainment dat precies gemaakt is om je zo lang mogelijk vast te houden. Want het doet je heer en meester voelen over je universum. Jij kunt zomaar de ander uitschelden als hij je niet bevalt. Dat moet je bij je baas op het werk niet proberen.

Lees ook: Wat is er mis met video games?

Onmiddellijke bevrediging

Je kunt als alleenstaande man ook je dagen vullen met games als Call of Duty of Grand Theft Auto. De verleiding is hier onmiddellijke bevrediging zonder langdurige inspanning. Niets jarenlang intensief trainen, direct als commando op missie. Dat is een slechte les voor je werkzame leven, want in veel beroepen moet je meerdere jaren ervaring opdoen wil je vakkundig genoemd worden.

Maak iets van je leven

Jonge mannen die iets willen maken van hun leven, leggen de console naast zich neer en perken hun social media-gebruik drastisch in. Het is een eerste offer op weg naar het nobele offer van hard werken voor een gelukkig en welvarend gezinsleven.

Laatst bijgewerkt: 30 november 2023 09:58

Doneer