WHO neemt verregaande censuurbevoegdheden aan

WHO-directeur Tedros Adhanom Ghebreyesus probeert de wereldwijde kritiek op het nieuwe pandemieverdrag te bezweren door die tot 'desinformatie' te verklaren. (UN Photo/Elma Okic via Flickr, CC BY-NC-ND 2.0 Deed)

WHO neemt verregaande censuurbevoegdheden aan

THEMA'S:

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) heeft ondanks grote kritiek officieel regels voor sociale controle aangenomen die tijdens COVID door westerse regeringen zijn geïntroduceerd. Deze nieuwe regels komen in de vorm van amendementen op een overeenkomst die bekend staat als de Internationale Gezondheidsrichtlijnen (International Health Regulations, IHR).

‘Aanpakken van mis- en desinformatie’

De nieuwe internationale regels geven het VN-gezondheidsagentschap brede nieuwe bevoegdheden, niet alleen om toekomstige pandemieën uit te roepen en te beheersen, maar ook de bevoegdheid om meningsuiting te verbieden en digitale gezondheidspaspoorten op te leggen. In de amendementen wordt het “aanpakken van misinformatie en desinformatie” genoemd als een van de essentiële “kerncapaciteiten” die landen nodig hebben om zich voor te bereiden op toekomstige pandemieën.

Kritische informatie werd onderdrukt

De amendementen geven de WHO de bevoegdheid om te coördineren en te begeleiden hoe landen zo'n regime van censuur kunnen ontwikkelen. Tijdens de COVID-19 pandemie gaven tal van regeringen opdracht om gezondheidsinformatie te blokkeren die in strijd was met de bulletins van de WHO. Ook in Nederland werd kritische informatie op bijvoorbeeld sociale media onderdrukt, als die in strijd was met het officiële COVID-19 gezondheidsbeleid, bijvoorbeeld aangaande de werkzaamheid van vaccins, de noodzaak van vaccinatie, het dragen van mondkapjes en informatie over alternatieve behandelingen.

Volg GIG op Telegram

Vaccinatieverplichting lukte net niet

De regering prees, bij voorbeeld bij monde van gezondheidsminister Hugo de Jonge, vaccinatie aan en onderdrukte de kritiek op dergelijk beleid. Hoewel de regering net geen vaccinatieverplichting kon opleggen, werden traditionele en sociale mediabedrijven onder druk gezet om gezondheidsinformatie te verwijderen die kritisch was over de vaccinatie.

Censuur op vrije gezondheidsinformatie

Internationale functionarissen van het kantoor van de secretaris-generaal van de VN en de directeur-generaal van de WHO riepen regeringen en (sociale) mediabedrijven als eerste op om de stroom van gezondheidsinformatie aan het begin van de pandemie te beperken. Dit omvatte het censureren van berichten die zich verzetten tegen vaccinatieverplichting, die de werkzaamheid van nieuwe experimentele vaccins in twijfel trokken en het schrikbeeld opriepen van negatieve bijwerkingen. De directeur van de WHO, Tedros heeft zelf echter gepoogd de COVID-crisis te gebruiken om abortus als "kerndienst" te promoten.

Internationale vaccinatiepaspoorten

In de Internationale Gezondheidsregeling wordt ook de mogelijkheid geopperd dat de Wereldgezondheidsorganisatie een systeem van internationale vaccinatiepaspoorten moet ontwikkelen (al dan niet als onderdeel van een sociaal-kredietsysteem), waaronder digitale gezondheidspaspoorten. Amendementen van de regering-Biden hebben de WHO de opdracht gegeven om “indien nodig technische richtlijnen te ontwikkelen en bij te werken, met inbegrip van specificaties of normen met betrekking tot de uitgifte en vaststelling van de authenticiteit van gezondheidsdocumenten, zowel in digitaal formaat als in niet-digitaal formaat”.

Steun Benny in de rechtszaak tegen zijn ontslag

Onderhandelingen Pandemieverdrag nog gaande

De wijzigingen die zijn aangenomen, zouden samen met een internationaal pandemieverdrag zijn overeengekomen om arme landen economische hulp te bieden om zich voor te bereiden op toekomstige pandemieën. Het pandemieverdrag kon vorige week echter niet worden aangenomen en de onderhandelingen over dat verdrag zullen naar verwachting tot 2025 duren.

Laatst bijgewerkt: 10 juni 2024 06:09

Doneer