Linkse partijen bepleiten gratis kinderopvang

Paul van Meenen van D66 met rechts van hem Rob Jetten. Bron afbeelding: Sebastiaan ter Burg (Flickr CC BY 2.0)

Linkse partijen bepleiten gratis kinderopvang

D66, GroenLinks en vakbond FNV willen de kinderopvangtoeslag afschaffen en willen dat kinderopvang gratis wordt. “Zodat opvang toegankelijk is voor ieder kind, en ouders niet in de problemen komen door toeslagen”, schrijft GroenLinks boven een petitie voor gratis kinderopvang.

Vanaf 0 jaar

Ook PvdA is voorstander van het idee van gratis kinderopvang. De partij wil onder meer een gratis ‘voorschool’ voor alle kinderen vanaf 0 jaar. 50PLUS heeft uitgesproken voorstander te zijn van dit idee. Die partij ziet de opvang vooral als een belangrijke factor voor deelname van ouders aan het arbeidsproces.

Miljonairs

De voorstanders van gratis kinderopvang willen dit bekostigen door de belastingen te verhogen voor de hoge inkomens. GroenLinks: “We betalen dit omdat de bureaucratie in het kinderopvangsysteem niet langer nodig is. Er hoeft geen geld naar de ‘jacht’ op de mensen die hun kinderopvangtoeslag moeten terugbetalen. Het restbedrag betalen we uit algemene middelen door het verhogen van de belasting op miljonairs.”

Strijd mee! Voor de toekomst van uw kinderen

8 miljard

Gratis kinderopvang bestaat natuurlijk niet, iemand zal daarvoor moeten betalen. Volgens de berekeningen van D66 komen de kosten uit op zo’n 8 miljard euro. “Daar moeten we het in de kabinetsformatie maar over hebben”, zei D66-Kamerlid Paul van Meenen. Hij gaat er gemakshalve vanuit dat D66 ook de volgende periode meeregeert.

“Thuis is niet de beste omgeving”

Uit de opmerkingen van Van Meenen blijkt duidelijk welk mens- en wereldbeeld hierachter steekt. Volgens hem is deze investering gerechtvaardigd, want “hier geldt wel wat geldt voor alle investeringen in het kind: het kost vele malen meer als je het niet doet.” Dit sluit aan bij zijn eerdere opmerking dat “voor veel kinderen is thuis niet de beste omgeving”.

Indoctrinatie

D66 wil dan ook dat de school “de hele dag een tweede thuis” voor kinderen wordt. Een typisch socialistische drang om kinderen zo vroeg mogelijk onder toezicht van de staat te plaatsen. In die scholen kunnen de kinderen dan elke dag de seksuele indoctrinatie ondergaan waar Gezin in Gevaar recent een onderzoeksrapport over uit heeft gebracht.

Bestel gratis: Seksuele indoctrinatie in schoolboeken

Afwezig

Juist het gezin is de plaats waar kinderen kunnen leren, groeien en liefde ontvangen van hun eigen ouders. De oplossing voor problemen thuis is niet de school dan maar tot thuis maken. Een bron van problemen thuis zijn onder andere afwezige vaders, maar door de socialistische drang om vrouwen de arbeidsmarkt op te jagen, zijn ook afwezige moeders dat. Daar kijken progressieve en liberale partijen van weg.

Laatst bijgewerkt: 4 mei 2022 13:44

Doneer