Hugo Bos bij Ongehoord Nederland: ‘Door De Jonge moest thuisonderwijsgezin naar buitenland vluchten’

Hugo Bos en Hugo de Jonge

Hugo Bos bij Ongehoord Nederland: ‘Door De Jonge moest thuisonderwijsgezin naar buitenland vluchten’

THEMA'S:

Minister Hugo de Jonge zwaait af. Hugo Bos, campagneleider van Gezin in Gevaar, schoof dinsdag aan bij de nieuwsshow van omroep Ongehoord Nederland om terug te blikken op de loopbaan van de CDA-bewindsman.

Hugo de Jonge joeg coronadictatuur aan

De politicus met lakschoenen is berucht om zijn rol tijdens de coronacrisis. Hugo Bos vertelt dat de deur in zijn kerk in deze tijd op slot ging, uit “reële angst” voor een inval van de overheid. Deze coronadictatuur werd aangejaagd door Hugo de Jonge. Voor Bos geen verrassing. Bij aantreden van Hugo de Jonge in 2017, nog voor de coronacrisis, had hij al “niet veel goede verwachtingen”. Bos refereert aan De Jonge’s tijd als wethouder in Rotterdam (2010 – 2017).

Lees ook: Verkiezingen komen eraan: dit vinden partijen van onderwijsvrijheid en seksuele indoctrinatie van schoolkinderen

Lak aan thuisonderwijs

“Goede vrienden van mij belden mij op een gegeven moment op,” memoreert Bos. Het gezin geeft thuisonderwijs uit christelijke levensovertuiging. Dat mag, want de Leerplichtwet erkent gewetensbezwaren. De Jonge erkende die niet. Hij zorgde ervoor "dat dat gezin steeds meer onder toezicht kwam te staan.” De Jonge voerde een geraffineerde intimidatiecampagne, waarbij geen overheidsmiddel werd geschuwd om ouders af te schrikken van thuisonderwijs.

Gevlucht naar Ierland met Hugo de Jonge op de hielen

Onderdeel van Hugo de Jonge’s beleid als wethouder was om jeugdzorg af te sturen op thuisonderwijsgezinnen. Alsof het zelf onderwijzen van je kinderen een vorm van kindermishandeling is. De ouders in kwestie vreesden daarom uithuisplaatsing van hun kinderen. Bos: “Uiteindelijk zijn ze gevlucht naar Ierland, omdat daar wel vrijheid is om thuisonderwijs te geven. Dat was nota bene een gezin dat opkwam voor achterstandswijken, dat andere kinderen opving!”

Steun Benny in de rechtszaak tegen zijn ontslag

Oorlogstaferelen

Het optreden van wethouder De Jonge gaf Bos, die destijds benaderd werd voor een onderduikadres, “een soort gevoel van oorlogstijd, dat je mensen moet opvangen in je huis." Bos: "Iets wat we natuurlijk ook kennen van de coronatijd. Een soort angstgevoel dat de overheid jou op elk moment kan controleren.”

Partijen willen overheidsspionage in kerken

In de uitzending van Ongehoord Nieuws kwamen ook stemwijzers ter sprake. Daaruit blijkt dat een deel van de partijen vóór het “strenger controleren” is van “wat jongeren leren bij kerken, moskeeën en andere organisaties”. Hugo Bos noemt dit “een rechtstreekse bedreiging voor het christelijke geloof,” met verwijzing naar lhbt-wetten die de godsdienstvrijheid aantasten. Al geven meerdere partijen de toelichting dat vooral het salafisme aangepakt moet worden. Bos kan zich dan “prima in die stelling vinden”, omdat de islam naast een dwaalleer een politiek ideologie met sektarische trekken is.

Bekijk hier deel 1 en deel 2 ON-uitzending.

Lees ook: Verbod dreigt op pastoraal gesprek over overwinnen homoseksuele neiging

Laatst bijgewerkt: 2 november 2023 15:31

Doneer