Een vrouwenquotum bij de luchtvaartopleiding: waarom het een slecht idee is

Het feest van 'gendergelijkheid' gaat niet door aan de TU/Delft. Bron afbeelding: Flickr / gerardstolk

Een vrouwenquotum bij de luchtvaartopleiding: waarom het een slecht idee is

THEMA'S:

De Onderwijsinspectie grijpt in bij de Technische Universiteit Delft. Het voortrekken van vrouwen bij de opleiding lucht- en ruimtevaarttechniek is 'discriminatie'. Er zijn echter veel betere redenen om quota te stoppen.

Tik op de vingers

Exacte studies zijn bij vrouwen veel minder in trek dan psychologie en kunstgeschiedenis. De oplossing van de TU/Delft is om een kwart van de plekken bij lucht- en ruimtevaarttechniek te reserveren voor vrouwen. De Onderwijsinspectie heeft vrijwel meteen een stokje gestoken voor de ambities van de universiteit. De bevoordeling van vrouwen is discriminatie, oordeelt de inspectie. Opleidingsdirecteur Joris Melkert betuigde tegen de Volkskrant zijn teleurstelling over het ‘trieste’ besluit.

Lees ook: Waarom de man-vrouw loonkloof in feite een mythe is

Nare neveneffecten

Naast onrechtvaardig is het Delfts vrouwenquotum ook ineffectief. Het heeft onbedoelde en vervelende neveneffecten. Vrouwen die getalenteerd genoeg zijn om zonder quota in de opleiding te komen, voelen zich minderwaardig. Ze kampen met de perceptie van medestudenten dat ze hun plekje te danken hebben aan hun geslacht in plaats van aan hun cijfers en talenten. Het quotum zet de relatie van vrouwen met medestudenten onder hoogspanning: er is geen gelijk speelveld, wat voor scheve ogen zorgt.

Tegen de mannelijke en vrouwelijke natuur

Een vrouwenquotum voert oorlog tegen de menselijke natuur. Van nature zijn mannen geïnteresseerd in objecten, vrouwen in mensen. Al bij baby's zijn deze verschillen merkbaar. God heeft man en vrouw zo geschapen om elkaar aan te vullen en versterken in het gezin. Deze verschillen moeten niet bestreden, maar bevestigd en beschaafd worden in het onderwijs.

Volg GIG op Telegram

Logische kritiek

Een ander probleem is dat de lucht- en ruimtevaarttechniek een uiterst secuur vakgebied is. Je wil alleen de allerknapste koppen een passagiersvliegtuig laten ontwerpen, zonder aanzien des geslachts. Woke-ideologie vindt diversiteit echter belangrijker dan kwaliteit. Zelfs als dat ten koste gaat van onze veiligheid als we over de zee vliegen. Een bedrijf als Boeing bijvoorbeeld vindt het belangrijker dat haar pilotencorps ‘divers’ is dan dat er midden in de lucht een deur van vlucht 737 MAX wordt gerukt. Is er dan echt een ramp nodig om mensen bij zinnen te laten komen?

Laatst bijgewerkt: 19 april 2024 12:53

Doneer