De sociale schade van corona: verdwenen omgangsvormen en verlaten publieke ruimtes

De omgangsvormen zijn hard achteruitgegaan door de coronalockdowns.

De sociale schade van corona: verdwenen omgangsvormen en verlaten publieke ruimtes

THEMA'S:

Wat de maatschappij vandaag de dag in stand houdt, zijn geen broodnodige principes maar gehavende sociale gewoonten. Overgebleven omgangsvormen uit het verleden vormen de basis om met elkaar om te gaan.

Mensen houden geen rekening meer met elkaar

Mensen doen wat ze moeten doen om elkaar te ontmoeten en te begroeten, maar ze zijn de redenen waarom ze dit doen kwijtgeraakt. Terwijl deze oude gewoonten geleidelijk vervagen, doen mensen wat ze willen zonder rekening te houden met anderen. Het resultaat is het gebrek aan beschaving en orde dat iedereen voelt.

Lockdowns hebben de omgangsvormen afgebroken

De situatie was al slecht voor de pandemie. Maar de lockdowns maakten het veel, veel erger. Het verstoorde wat er nog over was van deze gewoonten en omgangsvormen. De crisis brak het ritme van fragiele gewoonten en mensen moeten nog terugkeren naar hun normale gewoonten. Veel dingen zullen nooit meer terugkeren.

Minister, stop de fiscale bestraffing van het kostwinnersgezin!

Een belangrijke transformatie

De pandemie veranderde ook de manier waarop mensen met elkaar omgaan in de samenleving. Mensen keerden zich naar binnen en vinden het nu moeilijk om met elkaar om te gaan. Persoonlijke relaties zijn uit het lood geslagen. Velen willen niet proberen die essentiële banden te herstellen die het algemene evenwicht bewaren. Mensen hebben inderdaad de neiging om de immense economische, politieke en educatieve impact van de pandemie te meten. Het effect op het sociale leven komt nu echter aan het licht. En het is verwoestend.

Mensen worden agressiever en onbeschaafder

De pandemie zou de grote sociale ontwrichting van 2020-2021 genoemd kunnen worden. Deze drastische transformatie is te zien op sociale evenementen en publieke ruimtes in het hele land. Mensen gedragen zich steeds agressiever en onbeschaafder. Organisatoren van evenementen melden dat het moeilijker is om mensenmassa's onder controle te houden en te managen na de pandemie. Mensen denken dat ze oude gewoonten en regels kunnen loslaten.

Twee jaar isolatie doet mensen geen goed

Sterker nog, 'zelf-gequarantineerde' mensen uiten zich met weinig respect voor anderen. Na twee jaar isolatie gedragen ze zich alsof ze thuis zijn, waar ze doen wat ze willen. Sommigen bereiken zelfs het punt dat ze de mensen om hen heen pijn doen. De normen van beleefdheid en naastenliefde zijn vergeten.

Voorwerpen gooien naar artiesten

Een nieuwe trend is te zien bij liveconcerten. Mensen gooien voorwerpen naar entertainers, die vaak gewond raken. Deze incidenten zijn zelfs een fenomeen geworden op sociale media. Concertbezoekers delen video's van artiesten die worden geraakt door voorwerpen, drankjes of flessen alsof het deel uitmaakt van het entertainment. Concertpromotors voeren de beveiliging op door fans te screenen en mogelijke voorwerpen die verwondingen kunnen veroorzaken te verbieden. Maar niet alles kan worden gecontroleerd.

NPO, stop met kinderen blootstellen aan naakt!

Fans schreeuwen en gooien

In één geval werd een zangeres in het oog geraakt door een armband, terwijl een ander hechtingen nodig had nadat een mobiele telefoon in haar gezicht was geslagen. De artieste, Pink, reageerde op een klap met een drankje door een microfoon naar de dader te gooien, wat bijna tot een vechtpartij leidde. Fans zijn luidruchtig, schreeuwen naar artiesten en zingen mee terwijl dat niet de bedoeling is. Het concert is een persoonlijke ervaring van de show geworden die op sociale media wordt geprojecteerd.

Het theater veranderen in een persoonlijk theater

Een andere verontrustende trend is wangedrag in bioscopen. De thuisstreamers van corona keren nu terug naar de bioscoop. Ze brengen privégewoontes met zich mee die getuigen van minachting voor medekijkers. Het is alsof ze zich gerechtigd voelen om de regels te overtreden na zo'n lange afwezigheid van het witte doek.

Overal verstorende telefoons

Vóór COVID was de ongeschreven regel om het kijken van anderen niet te verstoren door mobiele telefoons met hun heldere en afleidende schermen tevoorschijn te halen. Nu zijn de mobiele telefoons overal en verstoren ze het kijken. Sommige bioscoopbezoekers klagen over cameraflitsen als mensen video's van de films posten. Soms zijn hele films online te vinden.

Lees ook: Onze 'woke' samenleving is een stuurloos schip geworden

Als de film saai wordt, gaat men TikTokken

Als de film saai wordt, halen anderen hun scherm tevoorschijn in de verduisterde bioscoopzalen, scrollen ze door e-mails, gebruiken ze TikTok of luisteren ze zelfs naar luide YouTube-video's. Mensen nemen ook selfies op de hoogtepunten van de plots. Een nieuwe generatie bioscoopbezoekers heeft van de bioscoop een privézaal gemaakt van waaruit ze hun capriolen op sociale media kunnen posten.

Dronken uitbarstingen

En er zijn veel capriolen. Het lijkt erop dat het doel is om films te transformeren van passieve naar actieve ervaringen. Het gaat niet meer om de film maar om hoe de kijker de film bekijkt. Theaters maken melding van dronken uitbarstingen, vechtpartijen en exhibitionisme in deze openbare ruimte. Degenen die protesteren tegen de capriolen zeggen dat ze hun gevechten zorgvuldig moeten kiezen vanwege het aantal en de veranderlijkheid van de overtreders.

Doe alsof je thuis bent

Filmbezoekers kunnen luidruchtig gepraat of storende in- en uitgangen verwachten. Sommige mensen dansen tijdens films. Dronken kijkers gaan een dialoog aan met filmpersonages. Mensen zijn zo gewend om te doen wat ze willen als ze thuis streamen en posten, dat ze zich in de bioscoop kleden, praten en gedragen zonder rekening te houden met anderen.

Strijd mee! Voor de toekomst van uw kinderen

Onhandelbare menigtes

Sommige theaters nemen hun toevlucht tot video's om mensen eraan te herinneren hoe ze zich moeten gedragen tijdens vertoningen. Veel managers zitten echter klem tussen de noodzaak om geld te verdienen aan nieuwe menigtes onhandelbare bezoekers en de verplichting om degenen die wanorde veroorzaken het land uit te zetten.

Het nieuwe normaal is vooral asociaal

De post-corona publieke ruimte is ten kwade veranderd door het vernietigen van de fragiele gewoontes en gebruiken die de sociale interactie beschermen. Het nieuwe normaal is om buitensporig gedrag te verwachten. Het verval van beleefdheid in openbare ruimten beperkt zich niet tot shows en optredens. Andere sociale vaardigheden zijn gedegenereerd tijdens de pandemie en blijken moeilijk te herstellen. Deze gewoonten hebben invloed op het bedrijfsleven, het onderwijs en het geloof.

Een aantal voorbeelden

De grote verstoring komt tot uiting in het volgende:

  • De tegenzin van mensen om terug te komen naar kantoor na jaren online te hebben gewerkt;
  • De afname van vaardigheden die nodig zijn om een zakenlunch of succesvolle persoonlijke vergaderingen te leiden;
  • Het verlies van vrome gewoonten door mensen die niet meer naar de kerk gaan;
  • De moeilijkheden die schoolkinderen ondervinden bij het inhalen van hun academische en sociale achterstand na twee jaar isolement.

Lees ook: Het probleem van iedereen gelijk behandelen

Alles draait nu om het 'ik'

De vlucht voor gezelligheid tijdens de pandemie veroorzaakte een manie van egocentrisme, aanspraak en comfort. In hun afzondering kon het mensen niet schelen hoe ze overkwamen op anderen. Ze besteedden ook geen aandacht aan sociale interacties. Ze beseften niet hoe belangrijk die oude sociale gewoonten die ervoor zorgden dat de samenleving soepel bleef functioneren.

Deugden en gewoonten zijn verwoest

De pandemie heeft dus ook een morele dimensie die moet worden aangepakt. De pandemie heeft niet alleen de aanvoerlijnen, instellingen en het onderwijs verwoest. De pandemie heeft ook de praktijk van de deugdzaamheid, die ten grondslag ligt aan beschaving, aan diggelen geslagen. Het geweld en wangedrag op openbare plaatsen zijn een trieste weerspiegeling van deze verwoesting. Eenmaal vergeten, zijn deze gewoonten niet gemakkelijk te vervangen.

Steun Benny in de rechtszaak tegen zijn ontslag

Dramatische versnelling van decadentie

Het ergste van alles is dat deze vlucht uit de deugd plaatsvindt in een tijd van sociale decadentie. De pandemie heeft dit proces dramatisch versneld. Nu komen er ergere dingen aan. Het herstellen van versleten sociale gewoonten is niet genoeg. Ons land heeft een morele regeneratie nodig om de principes achter sociale gewoonten terug te brengen.

Dit artikel verscheen eerder op returntoorder.org.

Laatst bijgewerkt: 29 november 2023 16:46

Doneer