Benny Elwuar: een rechtszaak met verstrekkende gevolgen voor de godsdienstvrijheid.
Benny Elwuar verliest hoger beroep tegen lhbt-ontslag
Het gerechtshof in Den Haag bevestigt het ontslag van Benny Elwuar. Dat maakte het Hof dinsdag bekend. De uitspraak in hoger beroep is een nederlaag voor de godsdienstvrijheid in Nederland.
Benny Elwuar
Benny Elwuar werd ontslagen door zijn werkgever, het Insulla College te Dordrecht, nadat hij weigerde mee te doen aan Paarse Vrijdag, een jaarlijks lhbt-evenement op Nederlandse scholen. De onderwijsassistent weigerde paarse armbandjes die hem herhaaldelijk opgedrongen werden. Lhbt-activisten op school provoceerden Benny door te zoenen in zijn zicht.
Beroep op de Heilige Schrift
Bij zijn weigering beriep Benny zich expliciet op Romeinen 1, waarin de seksuele omgang tussen mensen van het gelijke geslacht veroordeeld wordt. Deze principiële weigering kwam hem duur te staan. Zijn werkgever stuurde hem direct naar huis. Luttele dagen later werd hem ontslag aangezegd. Dit na zeventien jaar trouwe dienst op een school waar zijn kinderen zaten en zijn vrouw vrijwilliger was.
Lees ook: Rechtszaak: school blijft bij ontslag ‘Paarse Vrijdag’-weigeraar Benny Elwuar
Christelijk geloof in het beklaagdenbankje
Gezin in Gevaar is Benny te hulp geschoten. Dankzij de hulp van donateurs konden wij zijn advocaatkosten betalen. Dat stelde hem in staat om bij de kantonrechter in beroep te gaan. Dat bleek tevergeefs. Voor Benny is het echter een principiële zaak: niet hijzelf, maar het christelijk geloof staat wat hem betreft in het beklaagdenbankje. Daarom ging hij in hoger beroep.
Gerechtshof vond ontslag te drastisch
Het Gerechtshof in Den Haag toonde bij de zitting van 29 mei meer begrip voor het perspectief van Benny. De meervoudige kamer stelde dat ontslag te drastisch was. De school had mediation of andere tussenstappen moeten zetten.
Erkenning voor onrechtmatige behandeling
Na de zitting van het Hof hadden we de goede hoop op een positieve uitspraak van de rechter. Een terugkeer naar de werkvloer zat er niet meer in, daar waren beide partijen het over eens. Maar Benny had wel erkenning kunnen krijgen voor zijn onrechtmatige behandeling.
Benny wordt weggezet als onrustschopper
Die hoop verdwijnt bij het lezen van het vonnis van het Gerechtshof. Die gaat volledig mee in het frame van Benny als onrustschopper die “niet voor rede vatbaar” was. Het ontslag wordt bekrachtigd en Benny krijgt geen andere compensatie dan de wettelijke ontslagvergoeding.
'Inbreuk op godsdienstvrijheid is gerechtvaardigd'
De rechter erkent dat Benny’s Bijbelse afwijzing van homoseksuele handelingen als zijnde zondig, vallen onder de vrijheid van meningsuiting en godsdienst. Maar die inbreuk is “gerechtvaardigd”, zo vindt de rechter, om een “veilig klimaat” te creëren voor leerlingen en personeel “ongeacht de verschillen in godsdienst, levensovertuiging, politieke gezindheid, afkomst, geslacht, handicap of seksuele geaardheid.”
Lees ook: Ontslagen ‘weigerdocent’ Enoch Burke: ‘Rechter lacht mij uit.’
Waar is veiligheid voor christenen?
Maar waar is dan het ‘veilige klimaat’ voor leerlingen en docenten die het traditionele christelijke standpunt over homoseksualiteit hebben? In naam van de gelijkheid wordt de christelijke overtuiging ongelijk, ja ondergeschikt gemaakt aan de lhbt-ideologie.
Nieuw dieptepunt
De promotie van seksuele zonde met Paarse Vrijdag, krijgt voorrang op de gewetensvrijheid van christenen. Het is een nieuw dieptepunt in Nederland, waar de godsdienstvrijheid almaar afneemt. Gezin in Gevaar blijft Benny Elwuar steunen. We overwegen in cassatie te gaan tegen de uitspraak van het Gerechtshof, om de zaak bij de Hoge Raad te brengen.
Laatst bijgewerkt: 3 september 2024 16:06