Eenverdieners worden in Nederland fiscaal gediscrimineerd, puur omdat zij een conservatieve opvatting hebben over de rolverdeling in het gezin.
Trendbreuk: kabinet-Schoof wil ‘open gesprek’ over fiscale discriminatie eenverdieners
Het is eindelijk zover: kabinet-Schoof luidt een kentering in als het gaat om de schrijnende kloof tussen eenverdieners en tweeverdieners. Tijdens de Algemene Politieke Beschouwingen stelde SGP-lijsttrekker Chris Stoffer een vraag die al jaren door vele gezinnen op de lippen brandt: wat gaat de regering doen aan de oneerlijke belastingdruk op eenverdieners?
‘Fiscale discriminatie zal in ieder geval niet toenemen’
Premier Dick Schoof verraste vriend en vijand met zijn antwoord. Hoewel hij aangaf dat het nieuwe kabinet niet van plan is de kloof expliciet te dichten, verzekerde hij dat het kabinet zal zorgen dat de kloof “in ieder geval niet toeneemt”. Het feit dat er überhaupt aandacht wordt besteed aan dit probleem, mag al als een trendbreuk worden beschouwd. Jarenlang zagen we hoe voorgaande kabinetten, onder leiding van premier Rutte, eenverdienersgezinnen steeds verder in het nauw brachten.
Een door het beleid gecreëerde kloof
Schoof erkende openlijk dat de kloof tussen eenverdieners en tweeverdieners het resultaat is van doelbewust beleid van voorgaande kabinetten. Het is precies deze bewust gecreëerde ongelijkheid waar Gezin in Gevaar al jaren tegen strijdt. Uit onderzoek van hoogleraar Rechtswetenschappen Jos Teunissen blijkt namelijk dat eenverdienersgezinnen tot wel zeven keer zwaarder belast worden dan tweeverdieners. Pure discriminatie dus. Kostwinnergezinnen worden fiscaal gestraft voor de keuze om van één inkomen rond te komen, terwijl tweeverdieners profiteren van regelingen en belastingvoordelen.
Lees ook: ‘Tradwives’ in opkomst: feministen kijken knarsetandend toe
‘Arbeidsparticipatie’
De voorgaande kabinetten hebben deze oneerlijke belastingdruk ingevoerd in naam van ‘arbeidsparticipatie’. Het heeft echter een verhoogde druk gelegd op de gezinsstructuur en de financiële zekerheid van kostwinners. Volgens premier Schoof moet het financieel stelsel worden vereenvoudigd, en daarin wil het kabinet ook rekening houden met de oneerlijke belastingdruk op kostwinnersgezinnen. “Er moet op een open en constructieve manier over gesproken worden in de Kamer”, aldus de minister-president.
Fiscale discriminatie: knijpen tot het uiterste
Onder de kabinetten-Rutte werd de belastingdruk voor eenverdieners stelselmatig verzwaard. Het systematisch uitknijpen van deze gezinnen werd gerechtvaardigd met de leus dat “werk moet lonen”. Hierbij wordt over het hoofd gezien dat ook onbetaald werk – zoals de zorg voor kinderen en het huishouden – van onschatbare waarde is voor de samenleving. Desondanks was dit jarenlang het mantra van Rutte, die geen oog had voor de fundamentele rol die gezinnen spelen in het sociale weefsel van Nederland.
SGP “blij verrast” met nieuwe toon
Chris Stoffer reageerde positief op de nieuwe toon vanuit het kabinet. Hij noemde de woorden van premier Schoof een “trendbreuk” in het overheidsbeleid en was “blij verrast” dat het kabinet eindelijk bereid lijkt om op zijn minst de ongelijkheid tussen een- en tweeverdieners serieus te nemen. De vraag blijft echter: is dit slechts een politiek-correct antwoord, of zal het kabinet-Schoof echt actie ondernemen om de lasten voor eenverdieners te verlichten?
Tijd voor verandering
Wat wel duidelijk is, is dat de roep om verandering steeds luider wordt. De fiscale discriminatie van eenverdieners en kostwinnersgezinnen is niet langer houdbaar. Als het kabinet-Schoof echt een nieuwe koers wil varen, moet het de structurele ongelijkheid in het belastingstelsel aanpakken. Het wordt de hoogste tijd dat de overheid de waarde van gezinnen erkent en stopt met het straffen van hen die ervoor kiezen om hun kinderen een stabiele thuisbasis te bieden.
Laatst bijgewerkt: 20 september 2024 12:56