Smartphones: de nieuwe dictators van de 21ste eeuw?

De smartphone lijkt bevrijdend, maar dreigt de nieuwe dictator van de 21ste eeuw te worden. Bron afbeelding: Wikimedia Commons / John Hollon.

Smartphones: de nieuwe dictators van de 21ste eeuw?

THEMA'S:

In onze moderne wereld heeft de technologie veel vooruitgang geboekt. Eén van de meest opvallende en baanbrekende daarvan is de uitvinding van de smartphone, de mobiele telefoon met internet. Deze toestellen hebben de technologische en sociale sfeer op een manier beïnvloed die zijn weerga in de geschiedenis niet kent. Sommige mensen beginnen echter vraagtekens te zetten bij deze invloed. Ze zoeken naar middelen om hun afhankelijkheid van deze telefoons te vermijden.

De smartphone en de moderne mens: onafscheidelijk?

Het nieuwe tijdperk van de smartphones heeft de communicatie vergemakkelijkt, maar ook een steeds grotere lawine van ondeugden aangemoedigd. Mensen hebben bijvoorbeeld een overweldigend verlangen ontwikkeld naar de "nieuwste en beste" beschikbare technologie en kopen daarom vaak een nieuwe mobiele telefoon om maar niet achter te blijven. Anderen zijn zo gehecht aan hun smartphones dat ze het zelfs niet kunnen verdragen het huis zonder hun telefoon te verlaten. Er wordt vaak gezegd dat de moderne mens onafscheidelijk is van zijn technologie. Gelukkig is dit (nog niet helemaal) waar.

Gomarus, hou stand tegen lhbt-vervolging!

Een nieuwe tegenbeweging

Veel mensen zien dat smartphones hun leven schaden. Daarom hebben zij besloten een zogenaamde "minimalistische" telefoon aan te schaffen. In The Wall Street Journal staat dat bedrijven die deze toestellen verkopen, "tienduizenden lichte telefoons" hebben verkocht. Deze omschakeling maakt korte metten met de mythe dat iedereen een smartphone moet hebben. Vandaag de dag laten mensen ze links liggen omdat ze steeds meer beseffen hoe tijdrovend en tijd verspillend ze kunnen zijn.

Friend on phones

Door smartphones zijn mensen mentaal alleen, zelfs als ze fysiek samen zijn.

Het tijdperk van minimalistische telefoons

Minimalistische telefoons zijn apparaten die geen toegang hebben tot het internet, sociale media of games. In plaats daarvan staan ze alleen telefoongesprekken, sms'jes, muziek en een recent toegevoegde navigatie-app toe. De gebruiker wordt teruggebracht tot meer eenvoudige toepassingen zonder de afleidende opties die vaak op smartphones te vinden zijn. Deze minimalistische telefoons zijn ook gemaakt "zo klein als een credit card" en geven de sensatie dat "hij verdwenen is wanneer hij in de zak van de eigenaar zit."

Lees ook: Populariteit van “domme telefoons” laat zien dat minder meer kan zijn

Zelfbeheersing in plaats van onmatigheid

Smartphones zijn verslavend en vereisen daarom zelfbeheersing. Zelfbeheersing is de deugd waarbij de mens zijn natuurlijke lusten en hartstochten matigt in overeenstemming met de door de rede en het geloof voorgeschreven normen. God schiep de mens met rede, zodat met behulp van logica verslavende gewoonten kunnen worden overwonnen. De opkomst van de minimalistische telefoon laat zien dat het mogelijk is.

Dit artikel van Kevin Roman verscheen eerder in het Engels op returntoorder.org

Bestel gratis: Seksuele indoctrinatie in schoolboeken

Laatst bijgewerkt: 3 januari 2022 10:21

Doneer