Populariteit van “domme telefoons” laat zien dat minder meer kan zijn
Door de introductie van de smartphone zijn velen het gewone mobieltje als "domme telefoon" en verouderd gaan beschouwen. In onze hectische maatschappij is de gedachte onvoorstelbaar om niet onmiddellijk één of ander feit te kunnen googelen of een Facebook-pagina te kunnen opzoeken. Er komt echter een tegenbeweging op gang, een onderstroom van verzet ontstaat. Mensen wijzen smartphones af. Ze zijn begonnen hun smartphones op te geven ten gunste van een minder ingewikkelde optie, de "minimalistische telefoon".
Niet omdat gsm’s goedkoper zijn
Velen zullen deze mensen misschien bespotten zonder poging de reden voor hun beslissing te begrijpen. Bijvoorbeeld door te zeggen dat simpele telefoons, gsm's toch verouderd en onpraktisch zijn. Misschien is de reden waarom mensen ze kopen de lagere prijs? Ze zijn sprakeloos als ze erachter komen dat deze telefoons met alleen bellen en sms'en vaak duurder zijn dan smartphones. Zij vragen zich af: waarom worden deze zogenaamd verarmde toestellen steeds populairder?
Minder is meer
Maar de aanschaf van een telefoon met minder mogelijkheden is niet zo absurd als het misschien klinkt. In de praktijk kunnen we meer gedaan krijgen als de afleidingen van de smartphone afwezig zijn. Uit een bedrijfsonderzoek blijkt dat de gemiddelde kantoormedewerker ongeveer een uur per dag verspilt aan niet-werkgerelateerde activiteiten door het gebruik van mobiele apparaten. Dergelijk gedrag schaadt zowel de werkgever als de werknemer. Het bedrijf registreert een daling van de productie, terwijl de werknemer een vermindering van zelfbeheersing ervaart. Verspilde tijd neemt alleen maar toe wanneer de werknemer naar huis gaat en ook dan veel meer geneigd is toe te geven aan afleiding.
Zelfbeperking is orde scheppen
Door te kiezen voor een telefoon zonder afleiding, plaatsen we onszelf in een productievere omgeving. In plaats van ons schuldig te voelen omdat we tijd hebben verspild, hebben we een gevoel van voldoening over een goed georganiseerde dag. De smartphone leidt niet alleen af; hij vermindert zelfbeheersing en voedt de hebzucht. De overprikkelde mens van vandaag gelooft dat als iets beschikbaar en verkrijgbaar is, hij het verdient. Alleen hij heeft het recht te zeggen wat hij wel en niet mag hebben.
Instant-bevrediging leidt tot crisis
Dit creëert een mentaliteit waarin de consument alleen plezier zoekt. Moraliteit speelt geen rol in het economisch verkeer. Een gebrek aan morele zelfbeheersing leidt dan tot een veronachtzaming van wat goed en kwaad is. Er is geen noodzaak meer om matigheid of zelfverloochening te beoefenen. Deze mentaliteit draagt bij tot de huidige morele en economische crisis in de moderne wereld.
Terugkeer naar morele zelfbeheersing
De groeiende populariteit van de minimalistische telefoonbeweging laat echter zien dat er nog steeds mensen zijn die verlangen om terug te keren naar zelfbeheersing en orde. Zij zijn bereid technologie met matigheid te gebruiken. De maatschappij moet zich realiseren dat technologie is gemaakt om ons te dienen, en niet andersom. De mensen moeten inzien dat moraliteit belangrijker is dan geld en dat morele zelfbeheersing de juiste verdediging is tegen deze mentaliteit van onmiddellijke bevrediging.
Lees ook: Homolobby neemt schoolbestuurder onder vuur
Een baken van hoop
Het verval van de moraal en de opkomst van de waanzinnige onmatigheid van onze consumptiemaatschappij heeft vele gelovige katholieken ertoe gebracht de huidige toestand van de mensheid als uitzichtloos te gaan zien. De hyper-technologische mentaliteit lijkt vandaag de dag zo overheersend dat zij de overwinning al heeft uitgeroepen. We zien nu echter een andere beweging. Hoewel een kleine reactie, is de opkomst van de minimalistische telefoon lichtend baken van hoop. Hoewel deze ontwikkeling alleen de huidige sociale crisis misschien niet zal overwinnen, is het ongetwijfeld een stap in de goede richting.
Dit artikel van Jon Paul Fabrizio verscheen eerder in het Engels op tfp.org
Laatst bijgewerkt: 29 november 2023 17:34