Linkse activisten popelen om lerarentekort op basisscholen op te vullen

'Dat het onderwijs - nog meer dan het toch al is - een speelbal wordt van ideologieën op seksueel, klimaatideologisch en 'woke' gebied, zou ouders met zorg moeten vervullen.' (Beeld: De Telegraaf)

Linkse activisten popelen om lerarentekort op basisscholen op te vullen

THEMA'S:

Het tekort aan onderwijzers leidt ertoe dat links-activistische clubs hun greep op het basisonderwijs kunnen versterken. Zij springen in het gat. Vooral in de Randstad zijn er namelijk niet genoeg leraren om wekelijks vijf dagen les te geven.

Gastlessen

Volgens De Telegraaf zullen het komend schooljaar vijftig tot honderd scholen in Amsterdam daarom de hulp inroepen van organisaties van buitenaf. Met gastlessen kunnen die de vijfde schooldag toch vullen en zo voorkomen dat leerlingen naar huis worden gestuurd. Den Haag en Almere zijn de volgende steden die hiervoor kiezen.

'Twaalfjarigen heel gemotiveerd voor acties'

Vooral klimaatactivisten benutten de gelegenheid, aldus De Telegraaf, die verschillende voorbeelden noemt. "Twaalfjarige kinderen zijn heel gemotiveerd om actie te ondernemen voor positieve verandering”, belooft bijvoorbeeld ondernemerscoöperatie Oranje Energie. "Twee docenten leren kinderen in twintig lessen over een radicaal, scherp gesneden plan voor de transitie naar schone energie".

Woke indoctrinatie

Stichting Fawaka Onderwijs wil dan weer vooral de onderwijzers zelf 'woker' maken. Die kunnen bijvoorbeeld sessies krijgen waarop ze leren hoe ze racisme en ongelijkheid bij schoolkinderen moeten aankaarten en hoe ze "privilege kunnen herkennen in de eigen onderwijspraktijk". Mooie formuleringen voor wat in feite woke indoctrinatie is.

Veelbesproken schoolboekenrapport

Deze ontwikkelingen zijn zorgelijk. Dat schoolboeken een onbewimpelde links-ideologische inslag hebben, is inmiddels wel bekend. De campagne Cultuur onder Vuur schreef er een veelbesproken schoolboekenrapport over, net als de campagne Gezin in Gevaar. Maar dat ideologische clubs de gelegenheid krijgen het personeelstekort op scholen uit te baten voor zelfpromotie, voegt daar weer een dimensie aan toe. Wat de grondslag van ons onderwijs zou moeten zijn, de christelijke cultuur, raakt steeds verder buiten beeld.

Duidelijke greep krijgen op geest kinderen

Dat activisten geen kans laten lopen de jeugd in hun ideologische pasvorm te kneden in plaats van kritisch te leren denken, is vanuit hun standpunt logisch: zo werken ze aan een nieuwe achterban. Deze aanpak benut ook het COC, de lhbti-promotieorganisatie, die onderwijzers zoekt voor de ontwikkeling en verspreiding van "hun nieuwe leerlijn over seksuele en genderdiversiteit op de basisschool”. Opnieuw een duidelijke poging om via scholen greep op de geest van kinderen te krijgen.

Bestel gratis: Seksuele indoctrinatie in schoolboeken

Geglobaliseerde seksuele revolutie

Het COC wordt daarin ondersteund door het al even rijkelijk gesubsidieerde Rutgers, het zelfverklaarde 'expertisecentrum seksualiteit'. Het monopolie dat deze organisatie heeft in het voorschrijven, beoordelen en ontwikkelen van leermiddelen die aansturen op een geglobaliseerde - onder andere vanuit de Wereldgezondheidsorganisatie aangestuurde - seksuele revolutie is een zorgenpunt op zichzelf. Ook in de Tweede Kamer is dit ter sprake gebracht.

Polemisch, maar waar

Hoe dan ook, dat het onderwijs - nog meer dan het toch al is - een speelbal wordt van ideologische organisaties op seksueel, klimaatideologisch en 'woke' gebied, zou ouders met zorg moeten vervullen. Leren lezen en schrijven is er op school niet meer bij, aldus oud-leraar en PVV-Tweede Kamerlid Harm Beertema op Twitter. "Linkse activisten springen in het gat om met D66- en Groenlinks-doctrines klimaatsoldaatjes te kneden." Polemisch geformuleerd, maar daarom niet minder waar.

Laatst bijgewerkt: 29 november 2023 17:08

Doneer