Goed nieuws: Tweede Kamer zet streep door verruiming transgenderwet
“Zelfidentificatie, zónder stem van een deskundige, is op dit precaire terrein geen goede zorg”, aldus SGP-Kamerlid Diederik van Dijk op X. Die opvatting werd niet alleen gedeeld door zijn fractie, maar ook door een nipte meerderheid van de Tweede Kamer die instemde met de motie om de Transgenderwet niet uit te breiden! Vooralsnog weigert D66-minister de motie uit te voeren.
De transgenderwet
De voorgestelde transgenderwet zou iedereen in staat stellen om voor de wet zomaar van ‘geslacht’ te veranderen. Dit kan inmiddels al voor drie ‘geslachten’: M, V of X. De verplichte tussenkomst van een deskundige zou daarbij komen te vervallen. Dit geldt zelfs voor kinderen vanaf 12 jaar. Om de drempel nóg lager te maken zou deze wijziging bij de gemeente kunnen worden aangevraagd. In de voorgestelde transgenderwet zou nog wel een minimale wachttijd zijn van vier weken, maar verder zou het veranderen van je geregistreerde geslacht evenveel gedoe zijn als het aanvragen van een nieuw paspoort.
Lees ook: NSC wil van nieuwe Transgenderwet af
Het tij keert tegen genderwaanzin
In 2020 kondigde VVD-minister Sander Dekker aan dat hij de Transgenderwet drastisch wilde verruimen. Deze wetswijziging werd door het kabinet zoveel mogelijk onder de radar gehouden, in overeenstemming met de tactiek van de genderlobby om stilzwijgend ingrijpende veranderingen door te drukken zonder de kritische kiezer wakker te maken. De wetswijziging leek een hamerstuk dat op de 'pro-gender consensus' van VVD, CDA en natuurlijk de linkse partijen kon rekenen.
We doorbraken de stilte
Gezin in Gevaar accepteerde deze stilte niet en tekende bezwaar aan tegen de nieuwe wet via een internetconsultatie. We lanceerden een petitie die inmiddels bijna 10.000 keer werd ondertekend. De stilte was effectief doorbroken. In september 2023, vlak na de val van het Kabinet, werd het wetsvoorstel controversieel verklaard – uitgesteld dus. Na de enerverende verkiezingen van november veranderde de bezetting van de Kamer aanzienlijk. Veel D66’ers moesten hun biezen pakken. PVV’ers en leden van andere lhbt-kritische partijen namen hun plekken in.
NSC kondigt protest aan
De partij van Pieter Omtzigt – goed voor 20 zetels – gaf eerder deze maand aan bezwaren te hebben tegen het verruimen van de voorgestelde Transgenderwet. Ze hebben daarom ook een motie ingediend die vandaag is aangenomen: het wordt niet nog makkelijker om het “paspoortgeslacht” te wijzigen. NSC-Kamerlid Nicolien van Vroonhoven, de indiener van de motie, noemt een dergelijke verruiming “een graat in de keel”. Ze pleit ervoor dat het ‘veranderen’ van geslacht “niet makkelijker [moet] worden. We gaan een grens over”, aldus Van Vroonhoven.
NSC heeft geen principiële bezwaren, in tegendeel
Voor wie denkt dat NSC hier een principieel standpunt inneemt, wordt gauw teleurgesteld. De partij van Pieter Omtzigt heeft geen bezwaren tegen de transgenderwaanzin. Zelfs niet als dat betekent dat mannen die zich vrouw wanen zich met meiden mogen omkleden: “Natuurlijk mogen transgender personen daarbij, maar niet mensen die makkelijk heen en weer willen”, laat Van Vroonhoven aan Nu.nl weten. Met andere woorden: ‘getranste kerels mogen wel de vrouwenkleedkamers binnendringen, maar dat moeten we niet nóg makkelijker maken.’
We kunnen de nieuwe Transgenderwet ten grave dragen
"Hoe de nieuwe Transgenderwet er (waarschijnlijk) toch niet kwam", kopte OneWorld in 2023. De linkse nieuwswebsite noemde in dat artikel Gezin in Gevaar als grote boosdoener in het torpederen van de Transgenderwet. Hoopvol hield de nieuwswebsite een slag om de arm: de wet zou nog door de Kamer kunnen komen. Nu kunnen we "(waarschijnlijk)" gelukkig verwijderen en de nieuwe Transgenderwet voorgoed ten grave dragen.
Laatst bijgewerkt: 27 april 2024 09:08