De verkiezingen zijn voorbij. Wat staat ons komende vier jaar te wachten?
Twee dagen na de verkiezingen zijn meer dan 99 procent van de stemmen geteld. Hier en daar zal nog een zetel verschuiven, maar dat zal het nieuwe parlementaire landschap niet veranderen. Wat kunnen we de volgende vier jaar verwachten?
Grootste groei bij D66
VVD is met 35 zetels de grote winnaar deze verkiezingen. De partij wordt niet afgestraft voor haar rol in de toeslagenaffaire. De grootste groei zit bij coalitiegenoot D66, die van 19 naar 23 zetels gaat. De links-liberalen danken hun winst aan een massieve advertentiecampagne, betaald door een linkse techmiljardair die één miljoen euro doneerde. D66 kreeg ook heel wat gratis reclame van de NPO. De VPRO, waar oud-D66-campagneleider Lennart van der Meulen algemeen directeur is, zond een heuse seculiere hagiografie uit: “Van Beiroet tot Binnenhof”. In de weken voor de verkiezingen mocht lijsttrekker Sigrid Kaag avond na avond aanschuiven bij talkshows als Op1 en Jinek, waar ze bewierookt werd als de nieuwe Hillary Clinton. Hadden we al genoemd dat NPO-bestuursvoorzitster Shula Rijxman D66’er is?
ChristenUnie en CDA verliezen
Binnen Rutte III zijn er ook verliezers. Het CDA ging van 19 naar 15 zetels. Het was een te voorspellen verlies. De natuurlijke achterban van CDA is cultureel conservatief. Lijsttrekker Wopke Hoekstra is cultureel progressief, zo bleek toen hij in het verkiezingsprogramma artikel 23 op losse schroeven zette. Terwijl de vrijheid van onderwijs notabene de bestaansgrond is voor de christendemocratie. Verliezer is ook de ChristenUnie, die door de kiezer niet beloond is voor regeringsdeelname. De partij blijft steken op 5 zetels. ChristenUnie profileert zich steeds meer als linkse partij. Standpunten die in seculiere kringen slecht gepruimd worden, zoals zondagsrust, vrijheid van onderwijs en pro-life, worden onder het tapijt gemoffeld. Het doet de links-neigende CU-stemmer afvragen of hij niet beter gewoon op PvdA of GroenLinks kan stemmen. De rechts-neigende CU-stemmer drijft ondertussen naar SGP, die wel een helder standpunt inneemt over abortus en genderindoctrinatie in het onderwijs. Een troost is dat de SGP geen zetels verliest, waardoor gendercriticus Roelof Bisschop in de Tweede Kamer blijft.
Buiten het kabinet wint rechts, verliest links
Buiten de coalitie zijn er duidelijke winnaars en verliezers. Populistisch rechts (PVV, FvD, JA21) gaat erop vooruit. PVV spreekt zich bij monde van Tweede Kamerlid Harm Beertema geregeld uit tegen genderdwang. Forum voor Democratie wil het recht behouden van christelijke scholen om hun aannamebeleid te baseren op religieuze achtergrond. Het is echter onwaarschijnlijk dat de rechtse partijen mogen deelnemen aan een nieuwe regering. Ruttes hart klopt nu eenmaal links. Er zal geen populistisch-rechtse rem op links gendergedram in het kabinet komen. Het goede nieuws is dan weer wel dat links (PvdA, GroenLinks, SP) verloren heeft. Dat kan gezinnen veel dwang besparen. Linkse partijen willen dat ouders minder en de staat meer te zeggen krijgt over kinderen. Daarom willen ze gratis kinderopvang, zodat kinderen meer tijd doorbrengen op de staatsboerderij en minder in het huisgezin. Helaas is winnaar D66 hetzelfde standpunt toegedaan. Volgens D66 is thuis ‘voor veel kinderen niet de beste omgeving’ en moet school daarom een “tweede thuis” worden. Zo verdringt de overheid de ouders als primaire opvoeders van kinderen.
Wat wil D66?
Nu de verkiezingen voorbij zijn, is het formeren begonnen. Veel is onzeker, behalve de deelname van D66. De links-liberale partij heeft het CDA verdrongen als voorkeurspartner van de VVD, of beter gezegd: van Mark Rutte. De premier heeft al sinds zijn JOVD-voorzitterschap in de jaren negentig een voorkeur voor een verregaande samenwerking, zelfs een fusie van VVD en D66. Inhoudelijk zijn er in ieder geval amper verschillen. Wat D66 op het gebied van het gezin wil, heeft Gezin in Gevaar uitgebreid belicht in de verkiezingsmonitor. De school – lees: de overheid – moet het gezin verdringen. Anticonceptie moet gratis zijn. Meerouderschap moet legaal worden. Seksuele diversiteit moet onderwezen worden op alle scholen.
Sidney Smeets
Tot zover de ideeën. Wie zijn de mensen die namens D66 deze ideeën tot beleid gaan maken? Wij noemen Vera Bergkamp, nummer 3 van de lijst en voormalig voorzitster van homolobbyist COC. Zij is aanjaagster van de lhbti-sering van de Grondwet. We noemen ook advocaat Sidney Smeets, een hysterische homoactivist die de zaak tegen een kinderpornograaf alleen achter gesloten deuren wilde laten behandelen omdat een openbare zitting de reputatie van de arme verdachte zou schaden. Een unicum op de D66-lijst is ‘Lisa’ van Ginneken, die op nummer 22 staat en met de hakken over de sloot in de Kamer komt. Van Ginneken is een man die zich in 2016 liet verminken in Thailand en zich nu vrouw waant. Hij is de eerste ‘transgender’ in de Tweede Kamer. Van Ginneken is voorzitter van Transvisie, een transgenderlobbyclub die grotendeels van overheidssubsidie leeft.
Onze hoop is in de Heer
Al met al is het nieuwe parlementaire landschap weinig hoopgevend. Onder Rutte IV is de noodzaak om te strijden voor het gezin en tegen de seksuele revolutie nog groter dan onder Rutte III. Maar wij doen er wijs aan Psalm 146 te lezen: “Vertrouwt niet op vorsten, op mensen, die niet kunnen helpen: Is hun adem heen, ze keren terug tot het stof, en het is met hun plannen gedaan.” En: “Gelukkig wie vertrouwt op de Heer zijn God." Amen!
Laatst bijgewerkt: 4 mei 2022 13:44