
Kinderen horen op school essentiële vaardigheden te leren, geen vergaand seksueel getint onderwijs. Daar zijn steeds meer ouders het over eens.
Basisschooldirectrice: ‘Door Gezin in Gevaar past onze school noodgedwongen de Lentekriebels-lessen aan’
“Ik heb het zien veranderen. Naar veel bedachtzamer ermee omgaan, preutser. Ouders die meer kritische vragen komen stellen. Leerkrachten die het spannender vinden.” Het zijn de woorden van een directrice van een basisschool over de Week van de Lentekriebels. in EenVandaag wijst ze naar Gezin in Gevaar als de oorzaak voor deze verandering.
Week van de Lentekriebels
De directrice van basisschool De Regenboog in Amsterdam geeft aan al 20 jaar mee te doen aan de seksuele vormingsweek van Rutgers. Er was nooit ophef over, laat ze aan EenVandaag weten. Een paar jaar terug kwam daar verandering in. Na kritiek van ouders werd het ‘kuiser’, aldus de directrice. Maar ook leerkrachten van de school voelen ongemak bij het geven van de lessen. Ze vragen zich af “‘wat kan ik wel zeggen? Wat kan ik niet zeggen? Ik wil niemand voor de borst stoten. Ik wil dat iedereen zich gehoord voelt op zijn eigen manier.’ Dus we denken er veel harder over na dan 20 jaar geleden.”
“Onrust onder ouders”
Twee jaar terug – toen Gezin in Gevaar voor het eerst uitgebreid publiceerde over de Week van de Lentekriebels – benaderden bezorgde ouders de Amsterdamse basisschool met hun zorgen. Door de beelden en verhalen die een moeder online voorbij zag komen besloot ze haar kinderen thuis te houden. “Ik merkte dat ik daar heel onrustig van werd”, verklaart ze over haar besluit. Ze bleek niet de enige. Afgelopen jaar organiseerde de directrice een speciale ouderavond hierover: “Ik denk dat we daar twintig ouders hadden zitten”, vertelt ze.
‘Het raakt me dat ouders hun kinderen ons niet toevertrouwen’
Niet alleen de directrice, maar ook de leerkrachten zelf ervaren hinder door de kritische vragen van ouders. “'Het raakt mij dat jullie wel je kinderen aan ons toevertrouwen, maar niet vertrouwen dat wij dit onderwijs op een juiste manier geven”, aldus een van hen. Waarom zouden ouders hier geen kritische vragen over mogen stellen, vooral als het lespakket afkomstig is van een door-en-door ideologisch gemotiveerde subsidieslurper? Is het niet volkomen redelijk voor ouders om zich ‘te bemoeien’ met de seksuele vorming van hun kinderen door de staat?
School schrapt “expliciet” lesmateriaal
Door de kritiek van ouders voelde de school zich gedwongen om de invulling van de Week van de Lentekriebels aan te passen: “Sommig beeldmateriaal gebruiken we niet meer omdat het te expliciet zou zijn. We hebben eigenlijk alleen nog maar getekend materiaal. We gebruiken geen foto's en filmmateriaal. Dat is echt een verandering”. Het feit dat de school deze wijziging heeft doorgevoerd vindt de directrice “jammer” en “naar”, zo laat ze aan EenVandaag weten. Een houding als deze spreekt boekdelen. Waarom zou een schooldirectrice het jammer vinden om meer rekening te ‘moeten’ houden met de wensen van ouders? Van wie denkt zij dat de kinderen zijn?
--
Een principieel, niet een persoonlijk standpunt
Dit artikel heeft als doel het verdedigen van het huwelijk, het gezin en de moraal volgens de katholieke leer. Op geen enkele manier is het onze bedoeling personen te belasteren. Wij oefenen simpelweg onze vrijheid uit als kinderen van God (Rom. 8:21), zodat "iedere tong zou belijden tot glorie van God de Vader, dat Jezus Christus de Heer is." (Fil. 2:11).
Laatst bijgewerkt: 14 mei 2025 15:07