Transgenderwaan voert Nederlandse patiënten naar het buitenland

Een enkel online gesprek met GenderGP kan al voldoende zijn om hormonen te krijgen. (Beeld: screenshot website GenderGP)

Transgenderwaan voert Nederlandse patiënten naar het buitenland

THEMA'S:

Mensen die een ‘geslachtstransitie’ willen ondergaan, omdat ze langs die weg van hun eigen biologische geslacht af denken te komen, wijken voor behandeling steeds meer uit naar buitenland, waar commerciële online diensten zo’n behandeling zonder veel mitsen of maren aanbieden.

Al na één of twee gesprekken online

Dit meldt het radioprogramma Argos (VPRO Human). Ongeveer 500 Nederlandse kandidaten voor ‘geslachtsverandering’ zouden al patiënt zijn bij de online ‘kliniek’ GenderGP. Dit heeft de oprichtster Helen Webberly aan Argos laten weten. Patiënten kunnen na één à twee online gesprekken al transitiehormonen voorgeschreven krijgen.

Ingeschreven in Singapore

Deze 'zorg' staat in schril contrast met de Nederlandse transgenderaanpak waar patiënten een traject doorlopen dat enige maanden kan beslaan. De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) controleert de online ‘kliniek’ niet aangezien deze in Singapore is ingeschreven. Wel zijn er vier meldingen over GenderGP binnengekomen die de IGJ “serieuze zorgen” baren.

Volg GIG op Telegram

Online gender 'kliniek'

GenderGP is naar eigen zeggen een 'online genderkliniek', maar in feite is de patiënt er vooral aangewezen op zelfmedicatie. Dat gaat veel sneller dan via de officiële, in Nederland voorgeschreven weg. De sociale besmettelijkheid van genderwaan en geslachtsverwarring heeft voor lange wachttijden bij ziekenhuizen gezorgd van twee tot drie jaar. In 2022 stonden er zo’n 7000 mensen op de wachtlijst.

Patiënt kiest zelf uit behandelopties

GenderGP is een kliniek die zegt te werken volgens het 'informed consent model'. Dat wil zeggen dat wie zijn geslacht wil laten veranderen zelf bepaalt welke behandelopties hij/zij kiest. Ook minderjarigen kunnen al na één à twee online gesprekken puberteitsremmers of hormonen voorgeschreven krijgen. Ze hoeven geen arts te zien of medische testen te doen.

'Aanpak voldoet niet aan kwaliteitsnormen'

Gezien de ingrijpende, vaak onomkeerbare gevolgen van ‘gendertransitie’ maken experts zich zorgen over het gemak waarmee online gender-'klinieken' aan de gevraagde behandeling meewerken. Deze aanpak "voldoet niet aan de Nederlandse kwaliteitsnormen", zegt Christa van Bunderen, internist-endocrinoloog bij het expertisecentrum voor Geslacht & Gender van het Radboudumc.

Bestel gratis: Seksuele indoctrinatie in schoolboeken

Voorstander van snelle online aanpak

Van Bunderen laat niet de gelegenheid voorbijgaan om de eigen transgender ‘zorg’ te promoten. "Het is ook schrijnend dat je in Nederland twee jaar op zorg moet wachten", zegt ze. "Dat is zeker iets wat wel onze aandacht heeft." Dat geldt ook voor de belangengroep Trans In Eigen Hand die, zoals de naam al zegt, pleit voor zelfbeschikking en uiteraard voorstander is van de snelle online aanpak.

Kritiekloos

Wat opvalt is hoe kritiekloos Argos het probleemcomplex rond ‘transpersonen’ behandelt. Dat is ook luisteraars opgevallen. Een van hen liet weten op X/Twitter: “Vandaag ging Argos over transgenders. Het immer kritische Argos had enige voorzichtige kritiek op GenderGP. Maar kritiek op transgenderisme zelf? Ho maar. Daarvoor moet je echt elders zijn.”

--

Een principieel, niet een persoonlijk standpunt

Dit artikel heeft als doel het verdedigen van het huwelijk, het gezin en de moraal volgens de katholieke leer. Op geen enkele manier is het onze bedoeling personen te belasteren. Wij oefenen simpelweg onze vrijheid uit als kinderen van God (Rom. 8:21), zodat "iedere tong zou belijden tot glorie van God de Vader, dat Jezus Christus de Heer is." (Fil. 2:11).

Laatst bijgewerkt: 23 januari 2024 18:46

Doneer