Wie is Mariëlle Paul, de nieuwe minister van Onderwijs?

Demissionair minister van Onderwijs Mariëlle Paul (beeld: YouTube)

Wie is Mariëlle Paul, de nieuwe minister van Onderwijs?

THEMA'S:

Een maand nadat Dennis Wiersma een ‘functie elders’ ging vervullen, heeft Nederland een nieuwe, zij het demissionaire, minister van Primair- en Voortgezet Onderwijs: Mariëlle Paul. Bij het grote publiek is zij relatief onbekend. De VVD’er zit sinds 2021 in de Kamer waar ze het woord voert over onderwijs. Wat kunnen we van haar verwachten wat betreft onderwijsvrijheid, lhbt-gedram en meer?

Lees ook: ‘Hetero-shaming’ in school leidt tot kritische Kamervragen

Mariëlle Paul

Paul werd in 1966 geboren in Nederland als kind van Pakistaanse immigranten. Haar ouders behoorden daar voor hun migratie tot de katholieke minderheid. Na haar studie Internationaal Recht was ze werkzaam in het management van verschillende bedrijven. De nu 56-jarige demissionaire Onderwijsminister geeft in een interview met Wij Nederland aan dat ze opnieuw de focus wil leggen op de basisvaardigheden in het onderwijs. “Goed kunnen rekenen, schrijven en lezen is belangrijk om mee te kunnen doen in de samenleving”.

Geen fan van lhbt-propaganda…

Toen het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap op 14 oktober vorig jaar een “aanpak om discriminatie en racisme in deze sectoren tegen te gaan” aankondigde, was Mariëlle Paul hier niet enthousiast over. “Laten we eens beginnen met elk kind goed leren lezen, schrijven en rekenen. Dat zorgt pas echt voor gelijke kansen”, twitterde ze destijds. Tegelijkertijd gaat ze wel mee in het ‘jezelf kunnen zijn’-mantra, en op ‘coming-out dag’ twitterde ze een feestelijke regenboogvlag.

Minister, stop het opdringen van seksualiteit op onze scholen!

…Maar wel van ideologische inmenging

Toch blijkt uit Kamervragen die ze op 2 juni vorig jaar stelde, dat ze reformatorische scholen die het homohuwelijk afwijzen hekelt. Paul wenst hier “verandering in te brengen” om dit “in de toekomst te voorkomen”. Het afwijzen van het ‘homohuwelijk’ acht zij namelijk in strijd met de ge-lhbtiseerde Grondwet. Ook heeft ze zich uitgesproken tegen thuisonderwijs. De achterliggende grondwaarde lijkt te zijn dat niet ouders of scholen, maar de overheid bepaalt hoe kinderen over maatschappelijke- en godsdienstige kwesties denken. De tijd zal leren in hoeverre deze nieuwe onderwijsminister de onderwijsvrijheid zal respecteren van christelijke scholen die zich niet laten meeslepen door de tijdgeest.

Laatst bijgewerkt: 19 juli 2023 14:56

Doneer