Oxford-studie vindt verband tussen geboortebeperking en verhoogd risico op borstkanker
Orale anticonceptie is in verband gebracht met een verhoogd risico op onder meer bloedstolsels, haaruitval, krimpende hersenen en borstkanker.
Medische problemen met hormonale anticonceptie
Een nieuwe bevinding van onderzoekers van de Universiteit van Oxford toont de medische problemen met hormonale anticonceptie aan. "Huidig of recent gebruik van gecombineerde orale anticonceptiemiddelen (die oestrogeen en progestageen bevatten) is in verband gebracht met een kleine toename van het risico op borstkanker," aldus de inleiding van de studie. De studie werd gepubliceerd in PLOS Medicine. De auteurs van de studie onderzochten bijna tienduizenden vrouwen en 20 jaar aan gegevens bij het opstellen van hun paper. De onderzoekers merkten op dat de resultaten "bewijs leveren voor de associaties op korte termijn tussen hormonale anticonceptiemiddelen en het risico op borstkanker", hoewel meer onderzoek nodig is om problemen op lange termijn vast te stellen.
Verhoogd risico op borstkanker
"In ons onderzoek werd huidig of recent gebruik van hormonale anticonceptiemiddelen in verband gebracht met een vergelijkbaar verhoogd risico op borstkanker, ongeacht of het laatst gebruikte preparaat oraal gecombineerd was, oraal alleen progestageen, injecteerbaar progestageen, progestageen implantaat of progestageen intra-uterien toestel," verklaarde het onderzoeksteam. "Wanneer onze bevindingen voor alleen progestagene anticonceptiva werden gecombineerd met die van eerdere studies, waren er aanwijzingen voor een grotendeels vergelijkbaar verhoogd risico op borstkanker bij huidige en recente gebruiksters van alle vier soorten alleen progestagene preparaten."
Lees ook: Geen gevangenisstraf voor transgenderactivist die kerk vernielt en vrouw bedreigt
Oudere vrouwen vatbaarder
Oudere vrouwen zijn vatbaarder voor schadelijke langetermijneffecten. "Deze studie levert belangrijk nieuw bewijs dat huidig of recent gebruik van uitsluitend progestagene anticonceptiva geassocieerd is met een lichte toename van het risico op borstkanker, die niet lijkt te variëren per toedieningsvorm, en in omvang vergelijkbaar is met dat van gecombineerde hormonale anticonceptiva," schreven de onderzoekers van Oxford. "Aangezien het onderliggende risico van borstkanker toeneemt met het vorderen van de leeftijd, wordt het absolute extra risico in verband met het gebruik van beide soorten orale anticonceptiemiddelen kleiner geschat bij vrouwen die ze op jongere dan op oudere leeftijd gebruiken."
Recent bewijs toenemende scepsis
De studie is het meest recente bewijs van de toenemende scepsis over de veiligheid van hormonale geboortebeperking vanuit wetenschappelijk oogpunt, afgezien van de morele problemen met het opzettelijk onvruchtbaar maken van jezelf. Andere studies in de afgelopen tien jaar hebben soortgelijke verbanden gevonden tussen anticonceptie en borstkanker. Een uitgebreid Deens onderzoek onderzocht meer dan 1 miljoen vrouwen van 1995 tot 2013 en ontdekte dat sommige vormen van anticonceptie het aantal depressies bij vrouwen verdubbelde en de kans verdrievoudigde dat tienermeisjes antidepressiva voorgeschreven kregen, zoals eerder gemeld door LifeSiteNews.
Naast 'voordelen' vele gevaarlijke bijwerkingen
"We moeten ons realiseren dat naast alle voordelen, uitwendige hormonen [ook] bijwerkingen kunnen hebben. En het risico op depressie is er een van," zei de co-auteur van het onderzoek, Dr. Øjvind Lidegaard, een klinisch professor in de verloskunde en gynaecologie aan de Universiteit van Kopenhagen. Een Zweeds onderzoek uit 2017 vond dat stemming, zelfcontrole en energieniveau allemaal negatief werden beïnvloed door voorbehoedsmiddelen, meldde LifeSiteNews eerder. LifeSiteNews heeft de gevolgen van orale anticonceptiemiddelen gedocumenteerd. Bevestigde schadelijke effecten zijn een verhoogd risico op bloedstolsels, haaruitval, een verhoogde kans op de ziekte van Crohn en hersenkrimp, borstkanker, aderverkalking en een grotere kans op glaucoom en baarmoederhalskanker.
Dit artikel is een vertaling en verscheen eerder op lifesitenews.com
Laatst bijgewerkt: 12 mei 2023 11:23