Liberale professor: bijzonder onderwijs moet vuist maken naar Den Haag

Professor Tom Zwart

Liberale professor: bijzonder onderwijs moet vuist maken naar Den Haag

THEMA'S:

Prof. dr. Tom Zwart, hoogleraar crosscultureel recht in Utrecht, roept het bijzonder onderwijs op om een vuist te maken naar Den Haag om de vrijheid van onderwijs te waarborgen. Dit zegt hij in een interview met Reformatorisch Dagblad.

Vrijheid

De Zwart stelt dat het burgerschapsonderwijs de vrijheid van onderwijs bedreigt. Dit kwam tot uiting in de strenge controles van de Onderwijsinspectie waar Gezin in Gevaar uitgebreid over bericht heeft en waar een petitie tegen gestart is.

Minister, stop het opdringen van seksualiteit op onze scholen!

Onderwijsinspectie gaat over de schreef

Volgens de Utrechtse hoogleraar is de inspectie haar boekje te buiten gegaan. “Op dit moment zegt de wet alleen maar dat er burgerschapsonderwijs plaats moet vinden. Over het hoe en wat ligt niets in wet- en regelgeving vast. Daar mag de inspectie dus ook niet op toetsen.”

Trendbreuk

Zwart signaleert echter een trendbreuk in het rapport van de Onderwijsinspectie van 2016 over burgerschapsonderwijs en het rapport van maart 2020. In 2016 was er vooral tevredenheid en kwam de inspectie tot de conclusie “dat er met het onderwijs op dit terrein inhoudelijk niets mis was”, aldus Zwart.

Inspecties haalt er meer bij

Het rapport van 2020 kwam echter tot hele andere conclusies. Zwart: “De inspectie besloot zich niet te beperken tot seksuele diversiteit, maar onderzocht nog vier onderwerpen: de omgang tussen jongens en meisjes, het bepleiten van afzijdigheid van de samenleving, de aandacht voor culturele diversiteit en het geven van voorrang aan godsdienstige uitgangspunten.”

Stop de afbraak van artikel 23!

Tik op de vingers

Het gevolg was dat verschillende scholen, waaronder christelijke, een tik op de vingers kregen van de inspectie en herstelopdrachten moeten doen. Terwijl het volgens Zwart vrijwel uitgesloten is dat de scholen de afgelopen jaren anders les gingen geven.

Wetsvoorstel

Dus de inspectie is strenger geworden, maar op basis van wat? Er ligt momenteel een wetsvoorstel bij de Tweede Kamer die de ‘burgerschapsopdracht’ voor het onderwijs moet verduidelijken en aanscherpen. Maar die wet is nog niet van kracht, en de overheid kan daarom ook niet handhaven op een wet die nog niet is aangenomen. Dat lijkt echter nu wel te gebeuren.

Minister, stop het opdringen van seksualiteit op onze scholen!

Legaliteitsbeginsel in het geding

Prof. Zwart wijst terecht op het feit dat het legaliteitsbeginsel hier niet gerespecteerd wordt. Zwart: “Het legaliteitsbeginsel houdt in dat alles wat de overheid doet, gebaseerd moet zijn op een wet die is aanvaard door de Tweede en Eerste Kamer en in het Staatsblad heeft gestaan.”

Discussies

Volgens Zwart komt hiermee de aap uit de mouw en blijkt hoe de inspectie te werk zal gaan als de wet wel is aanvaard. Hij ziet het gevaar dat de rechten van orthodoxe minderheden nu niet veiliggesteld zijn. Volgens het nieuwe burgerschapsonderwijs en in lijn met de ideologie van onderwijsminister Van Engelshoven, moet homoseksualiteit als iets positiefs worden onderwezen en mag er geen kritiek klinken.

Bestel nu gratis: De waarheid over homoseksualiteit

Lodewijk Asscher

Ook volgens PvdA-fractievoorzitter Lodewijk Asscher mogen orthodoxe scholen geen kritiek geven op het homohuwelijk omdat dat nu eenmaal tot onze rechtsorde behoort. “Ik zou niet weten waarom er geen kritische kanttekeningen bij eenmaal aanvaarde wetten geplaatst mogen worden”, zegt Zwart. “Ik sta op het standpunt dat discussies ons verrijken.”

'Ik wil wel helpen'

De hoogleraar besluit zijn betoog met de oproep aan christelijke scholen om zich te verenigen in een platform om de politiek op andere gedachten te brengen. “Desnoods wil ik ze daar wel een handje bij helpen.”

Laatst bijgewerkt: 28 november 2023 08:27

Doneer