EU-verkiezingen: duidelijke overwinning genderkritische partijen

De enorme verkiezingsoverwinning opent nieuwe perspectieven voor het Rassemblement national (RN) van Marine Le Pen. Zelfs het presidentschap komt voor haar in zicht. (Beeld: via YouTube)

EU-verkiezingen: duidelijke overwinning genderkritische partijen

De uitslagen van de EU-verkiezingen zijn een zware klap geweest voor Brussel, specifiek een klap vanuit genderkritische hoek. Dit ondanks het feit dat het de grote christendemocratische partij EVP (waar het CDA bij hoort) de grootste partij blijft, zelfs iets is gegroeid en meer dan een kwart van de zetels (184 van de 720) in het EU-parlement kan bezetten.

‘Coalitie houdt stand!’

Dit beeld is misleidend. Hoewel de centrumcoalitie van christendemocraten, socialisten en liberalen in het Europarlement overeind blijft, zijn er bij nadere beschouwing belangrijke veranderingen. De socialisten (S&D) boeken geen winst volgens de voorlopige uitslagen en blijven steken op 139 zetels, terwijl de Groenen aanzienlijk verliezen, namelijk 19 zetels. Ook de liberalen van de partijgroep Renew (waar de VVD bij hoort) verliezen fors, met een verlies van 22 zetels.

Flinke groei rechtse fracties

De liberalen zijn nu slechts iets groter dan de rechtse en antifederalistische 'Europese Conservatieven en Hervormers' (ECR), waartoe onder andere JA21 en de SGP en de partij van de succesvolle Italiaanse premier Giorgia Meloni behoren. Daarnaast is de andere belangrijke rechtse fractie, ‘Identiteit en Democratie’ (ID), waar de PVV bij hoort, zoals voorspeld, gegroeid: ze winnen negen zetels (van 49 naar 58). Mogelijk sluit ook Fidesz, de partij van de Hongaarse premier Orban, zich nog aan (alle nationale partijen moeten overigens opnieuw beslissen bij welke Europese fractie ze zich willen aansluiten).

Lees ook: EU-verkiezingen: genderkritisch geluid wint. PVV vlak achter Timmermans

Krachtige terugslag naar nationaal niveau

Omdat de centrumcoalitie van christendemocraten (EVP), socialisten (S&D) en liberalen (Renew) de meerderheid behoudt en de lhbt-kritische fracties blijft uitsluiten, zijn er voorlopig geen directe ingrijpende veranderingen te verwachten. Echter, de vraag rijst of het cordon sanitaire tegen rechtse partijen door de coalitie vol te houden is onder druk van de nieuwe politieke realiteit. Hoe dan ook, er is nu al sprake van een sterke politieke terugkoppeling van de uitslag naar nationaal niveau.

Stapt Macron op?

Dit is vooral zichtbaar in Frankrijk, waar Marine Le Pen een enorme verkiezingsoverwinning behaalde en de partij van president Macron ver achter zich liet. De Franse president heeft onmiddellijk vervroegde verkiezingen aangekondigd. Zijn arrogantie kan hem duur komen te staan, aangezien deze poging om nieuw draagvlak te krijgen wel eens dramatisch voor hem kan uitpakken. Volgens commentator Ivan Rioufol wijst alles op een groot verlies voor Macron, die na de komende verkiezingen zelfs zou kunnen aftreden.

Bestel brochure EUSSR

Alternative für Deutschland wint fors

De EU draait om de as Parijs-Berlijn. De verkiezingsuitslag heeft niet alleen in Frankrijk, maar ook in Duitsland voor flink wat opschudding gezorgd. Bondskanselier Olaf Scholz heeft nog niet gereageerd, maar zijn coalitie van socialisten, liberalen en groenen heeft zware verliezen geleden. Zijn SPD werd slechts de derde partij en moest het euro- en immigratiekritische Alternative für Deutschland (AfD) voor laten gaan. Deze partij heeft zich ook fors uitgesproken tegen lhbt-indoctrinatie.

De komst van Sahra Wagenknecht in het EP

De christendemocraten in de oppositie werden in Duitsland de grootste partij (30% van de stemmen), maar de nieuw opgerichte linkse, eurokritische partij BSW van ex-groene Sahra Wagenknecht behaalde met ruim 6% van de stemmen zelfs meer dan coalitiepartner FDP (5,2%). Dit wijst op aanzienlijke veranderingen in Duitsland. Commentatoren noemen de uitslag een harde afrekening met de coalitie van Scholz, die daar niets tegenin kan brengen.

‘Realiteit haalt ideologieën onderuit’

Van het Europa van Macron en Scholz naar dat van Le Pen en Meloni? Volgens Ivan Rioufol zijn de "paria's van gisteren" nu op weg om geschiedenis te schrijven. Ursula von der Leyen, de christendemocratische voorzitter van de coalitie, probeerde de rechtse partijen te demoniseren, maar volgens Rioufol is de "angstfabriek ingestort" en werkt “intellectuele intimidatie” niet meer. “De realiteit haalt ideologieën onderuit. De muur van politieke correctheid, het totalitarisme van het goede geweten, is op zondag 9 juni 2024 bezweken onder het gewicht van zijn eigen leugens en ontkenningen.” Dus toch een ruk naar rechts.

Laatst bijgewerkt: 11 juni 2024 11:58

Doneer