De kerststal op ons kantoor.
Waarom houdt Intratuin Christus uit Kerst?
De feestdagen is voor veel Nederlanders het moment om mooie dingen te kopen. Lampjes voor in de tuin, een ster voor aan het raam, misschien zelfs cadeautjes voor onder de kerstboom.
Intratuin pakt uit met kerstshow
De Intratuin is een populaire bestemming geworden om deze inkopen te doen. Het tuincentrum heeft niet alleen een groot assortiment, het besteedt ook zorg aan het decor. Intratuin pakt uit met een heuse kerstshow, met in Duiven de grootste van Nederland. Door een samenwerking met de Efteling wordt een echte sprookjessfeer gecreëerd.
Kerstmis ontbreekt
Hoe betoverend het allemaal ook is, er ontbreekt iets. Iets wat je makkelijk vergeet met alle glinstering en goud. Wat mist is waar het eigenlijk om draait: Kerstmis. Er zijn zeker kerstbomen, kerstballen, kerststerren en meer. Maar het tafereel van het Kindje Jezus in de kribbe, met Maria en Jozef en alles wat erbij hoort in de stal, ontbreekt bijna helemaal.
Lees ook: Is er nog plaats voor Hem in onze herberg?
Slechts een paar schappen met kerststallen
Neem de Intratuin in Zevenhuizen, bij Gouda. Een gigantische winkel waar zeker een kilometer of tien aan schappen zijn. Welgeteld vier meter daarvan zijn ingericht voor kerststallen. En dan met sobere stallen en figuren die duidelijk het product van massaproductie zijn. Geen spoor van de verfijning die de christelijke beschaving aanbrengt in het gelaat van het Christuskind in de kribbe.
Er speelt meer dan vraag en aanbod
Een kapitalist zou kunnen zeggen dat Intratuin het assortiment afstelt op de wensen van de consument. Weinig vraag betekent weinig aanbod. Maar de economie staat nooit los van de cultuur. Hoe vaak zien we bedrijven als Jumbo en Hema niet woke-ideologie opdringen aan consumenten die daar niets van moeten hebben? Bedrijven nemen daarbij zelfs omzetverlies voor lief.
Niet kapitaal, maar Kerk draagt kerst
Een winkel als Intratuin kan ook het tegendeel van woke kiezen en zich als cultuurdrager zien van de ware Kerstboodschap, door juist extra kerststallen aan te bieden. Maar ook dat heeft beperkingen. Aan het eind van de dag wordt Kerstmis niet gedragen door het kapitaal, maar door de Kerk.
Commercie kan nooit feesten 'maken'
De commercie kan slechts gebruiken wat de Kerk in alle eeuwen heeft opgewekt aan het gevoel van troost en verwachting dat het Kerstfeest brengt. Je ziet dan ook dat puur commerciële ‘feesten’ als Black Friday, Halloween en Thanksgiving in Nederland nooit zulke diepe gevoelens oproepen als Kerst en Sinterklaas.
Toch goed dat er Kerst-Mis is!
Achter alle pracht en praal in de Intratuin schuilt een leegte. Waarom is er al die feestvreugde? Dat verwijst toch naar dat Ene, dat Kindje in de kribbe? Waar is het eerbetoon aan hem, in navolging van de herders en de drie koningen? Het kan je ook overvallen aan het uitgebreide kerstdiner met familie. De kaarsjes branden, de varkenshaas is geserveerd, de gesprekken worden luider, maar de geest is geweken. Toch goed dat er Kerst-Mis in de Kerk is.
Laatst bijgewerkt: 22 december 2023 08:03