The Voice: seksueel misbruik is wat er gebeurt als je de kuisheid verwerpt
Hilversum schudt op zijn grondvesten na de onthullingen van seksueel misbruik bij de populaire televisieshow The Voice of Holland. Programma Boos sprak tientallen vrouwen die zeggen seksueel misbruikt te zijn door bandleider Jeroen Rietbergen en de coaches Ali B en Marco Borsato.
Marco Borsato
Op sociale media circuleren nu beelden van de kindereditie van The Voice of Holland. We zien op het podium een meisje van een jaar of twaalf, met een uiterst korte rok. Achter haar staat een volwassen man. Hij slaat zijn armen om haar heen. Drukt haar tegen zich aan. Zijn handen strelen haar armen. De man is geen vader die zijn zenuwachtige dochter gerust probeert te stellen, maar coach Marco Borsato.
Niemand keek op of om
Zo raak je een kind niet aan in het publiek, ook niet je eigen kroost. Waren deze beelden dan de aanleiding voor de ophef? Helaas niet. Niemand keek op of om toen de betasting van Marco Borsato werd uitgezonden. Geen krant schreef erover. Ook nu zwijgt de media. Ondertussen is het productiebedrijf van The Voice of Holland druk bezig de beelden van YouTube verwijderd te krijgen. Geen zorgen: Gezin in Gevaar heeft de video opgeslagen, al zullen wij die omwille van de kuisheid natuurlijk niet vertonen.
Seksuele grenzen schuiven op
Wat zegt het over Nederland dat een volwassen man in een veelbekeken show een meisje kan betasten? Eén ding is wel duidelijk: de seksualisering van kinderen is ver gevorderd in ons land. De grens schuift steeds verder op. Dan is het een kwestie van tijd tot wellustige mannen nog een stap verder zetten. Wat let ze? Vaak genoeg komen ze ermee weg, want we leven toch in het tijdperk van seksuele vrijheid? Wie het monster van de ontaarde seksualiteit loslaat moet niet opkijken als de onschuld verscheurd wordt.
Stalking en aanranding in de muziek
Bij The Voice of Holland zijn er altijd al talloze rode stoplichten geweest. Neem de kleding: wie laat een twaalfjarig meisje nu voor het oog van heel de natie optreden in een minirok? En wat te denken van de muziek? Eén van de finalisten van een eerder seizoen zong het nummer Every Breath You Take, een ode aan het stalken. In dezelfde finale werd When the Lady Smiles ten gehore gebracht, een lied waarbij in de muziekvideo een non wordt aangerand. Wat kan er uit deze poel van verderf anders voortkomen dan nog meer verderf?
Simpele oplossing
In de media buitelen de opiniemakers over elkaar heen om de oplossing voor het seksueel misbruik bij The Voice of Holland te geven. Die is simpel: mannen moeten leren om met hun handen van vrouwen af te blijven. Daar voegen wij aan toe: ouders moeten hun twaalfjarige dochter niet de kleding van een kindprostituee aan laten trekken. En al helemaal niet toestaan odes aan stalking en aanranding te zingen. Al zien we überhaupt niet het nut van The Voice of Holland. De zendtijd wordt beter benut met een mooi orgelconcert.
Terughoudendheid bij het andere geslacht
Maar het meest nodig is een terughoudende omgang tussen mannen en vrouwen die niet in de echt zijn verbonden. Voor en achter de schermen. Dat hierbij een verschil is tussen een zestienjarig meisje en een zeventigjarige vrouw ligt voor de hand.
Kleed je kuis
Je hoeft geen moraaltheoloog te zijn om uit dit uitgangspunt gedragsregels af te leiden. Kleed je kuis, bedek benen en armen. Als je in één kamer moet werken met iemand van het andere geslacht, laat de deur dan open. Blijf het liefst in de aanwezigheid van een derde. Bij het legen van de kassa in de winkel vinden we dat vanzelfsprekend, want we kennen de verleiding van hebzucht. Terwijl onkuisheid een zonde is die meer zielen naar de hel leidt.
Lees ook: Kleding, kuisheid en klassenverschil
Pijnlijke rekening
Dit zijn de basisregels voor kuise omgang tussen de geslachten, zoals die tot in de jaren 1950 algemeen geaccepteerd waren. De pandemie van seksueel misbruik hangt in hoge mate samen met het loslaten van deze regels. Van deze achteloosheid krijgen we nu de pijnlijke rekening gepresenteerd.
--
Een principieel, niet een persoonlijk standpunt
Dit artikel heeft als doel het verdedigen van het huwelijk, het gezin en de moraal volgens de katholieke leer. Op geen enkele manier is het onze bedoeling personen te belasteren. Wij oefenen simpelweg onze vrijheid uit als kinderen van God (Rom. 8:21), zodat "iedere tong zou belijden tot glorie van God de Vader, dat Jezus Christus de Heer is." (Fil. 2:11).
Laatst bijgewerkt: 13 april 2022 11:25