Ramen op de Wallen. Door Massimo Catarinella - Eigen werk, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/...
Hoopvol nieuws: prostitutie verdwijnt van de Wallen
De Wallen is al jaren een bron van overlast en ontucht. Maar nu gloort er hoop: de burgemeester van Amsterdam bant de prostitutie uit het historisch stadsdeel.
Keiharde realiteit
Nederland heeft in 2000 prostitutie gelegaliseerd. In de liberale geest is het immers een beroep net als alle andere. Dat naïeve idee wordt gelogenstraft door de keiharde realiteit van massale mensenhandel. Een overheidsrapport schat dat er 5.000 gedwongen prostituees in Nederland zijn. Christelijke activisten noemen 8.000 alleen al in Amsterdam. Naast mensenhandel is prostitutie verweven met geweldpleging, drugsgebruik en dronkenschap. Zonde brengt zonde voort.
Berucht als Sodom en Gomorra
Het straalt slecht af op Amsterdam, dat internationaal berucht is geworden als Sodom en Gomorra. Wie de stad in het buitenland noemt, krijgt steevast te horen over drugsgebruik en prostitutie. Dat is een ernstige smet op het blazoen van een historische stad, fameus onder de Europese steden als centrum van katholieke devotie – denk aan het eucharistisch Mirakel van Amsterdam – en natuurlijk als handelsstad.
Prostitutie verbannen van de Wallen
Gelukkig wordt de onzedelijkheid nu in het defensief gedrongen. Burgemeester Femke Halsema heeft al alcohol en toeristische rondleidingen, die de onzedelijkheid in de hand werken, verboden op de Wallen. Nu verbant ze ook prostitutie van het stadsdeel. De beruchte ‘ramen’ zullen sluiten.
Goed voor Amsterdams aanzien
Op het plan van Halsema – ze wil de prostituees in een “erotisch centrum” aan de rand van de stad plaatsen – valt veel aan te merken. Alleen al vanuit moreel opzicht: het is verwerpelijk dat de staat meewerkt aan ontucht. Maar vanuit de christelijke moraal gezien is het lovenswaardig dat prostitutie uit het centrum verdwijnt. Het is goed voor Amsterdams aanzien als de reputatie van de stad gedragen wordt door heiligheid en historie, niet door ernstige onzedelijkheid.
Breder offensief
Het valt te hopen dat de verbanning een begin is van een breder offensief tegen prostitutie. Al is het maar om aan heel de samenleving het signaal te geven dat seksualiteit buiten het huwelijk verwerpelijk is.
Laatst bijgewerkt: 17 mei 2022 10:03