Facebook ontvrienden

Facebook ontvrienden

THEMA'S:

Facebook is één van de paradepaardjes van onze postmoderne economie. Het is één van die "leuke" bedrijven die alle conventies aan hun laars lappen, traditionele hiërarchieën aan diggelen slaan en hun werknemers hun creativiteit laten ontplooien zonder alle beperkingen van vroeger. En het lijkt fabelachtig te werken.

Populaire werkgever (voor de buitenwereld)

Met stagiaires die naar verluidt tot 74.000 dollar per jaar verdienen en veel andere functies die een salaris van zes cijfers opleveren, kan Facebook de beste van de beste afgestudeerden, van de beste universiteiten van de wereld uitzoeken. Werknemers genieten van veel extraatjes, prestige en aandelenopties. Iedereen krijgt letterlijk een gratis lunch in de restaurant-klasse cafetaria's van het bedrijf. Het is geen wonder dat Facebook wordt verkozen tot één van 's werelds populairste bedrijven met veel mensen die klikken op de "zou ik graag willen werken" knop.

Bestel gratis: Seksuele indoctrinatie in schoolboeken

Maakt breken met alle conventies gelukkig?

Het lijkt erop dat het succes van Facebook de beweringen logenstraft van hen die het bedrijf bekritiseren als een schoolvoorbeeld van wat ik in mijn boek Return to Order de "jachtige onmatigheid" van de moderne economie noem. Facebooks gevierde vrijbuiterstijl, dramatische groei en winstcijfers van 100 miljard dollar zeggen dat jachtige onmatigheid prima rendeert. Maar, net als de individuele pagina’s van de gebruikers van Facebook, kan schijn bedriegen. Achter de rooskleurige beelden die overal in de media worden gepubliceerd, gaat er een verontrustende realiteit schuil die niet vaak wordt getoond. Niet iedereen is gelukkig met het werken in de zogenaamd idyllische sfeer van het bedrijf.

Stuurloosheid

Op de vraag-en-antwoord website Quora uitten ex-werknemers hun onvrede over Facebook. De openhartige discussie spitste zich vooral toe op het moordende werktempo en de uitputtende psychologische gevolgen van werken onder druk. Een artikel in dagblad The Daily Telegraph waarin verslag werd gedaan van de discussie, leidde ook tot honderden reacties waarin een verbazingwekkende ontgoocheling over Facebook doorklonk. Waar klagen deze ex-werknemers over? Vreemd genoeg precies die "leuke" dingen die worden aangeprezen als het neusje van de zalm op de nieuwe postmoderne werkplek: het gebrek aan organisatie, focus en sturing.

Lees ook: De onmisbaarheid van vrije tijd

Altijd aan het werk

Werken voor Facebook kan vermoeiend zijn omdat dit niet je normale 9-tot-5 baan is die volgens de oude regels werkt. Alles mag. Werknemers kunnen worden onderworpen aan lange werkdagen van 12-14 uur onder stressvolle omstandigheden. Engineers klagen erover dat ze wekenlang 24/7 oproepbaar zijn om de dienst draaiende te houden. Werknemers worden opgeslokt door het hoge tempo en de intensiteit van hun werk. De 'no-walls free-flow'-sfeer die creativiteit moet bevorderen, is ook stressvol voor werknemers die klagen over een totaal gebrek aan privacy bij de sociale-mediagigant. "Bij de meeste bedrijven zijn zakelijk leven en je persoonlijk leven gescheiden, wat uitmondt in een professionele werksfeer," schreef een ex-werknemer. "Deze afscheiding bestaat niet bij Facebook, wat tot ongemakkelijke situaties kan leiden."

Minister, stop de fiscale bestraffing van het kostwinnersgezin!

Raadspelletjes

Nog een andere veelvoorkomende klacht was de relaxte houding die alles ongedefinieerd en ongefocust liet. Werknemers voelden een gebrek aan structuur om begeleiding of ondersteuning te krijgen. Er zijn voortdurend raadspelletjes waarbij van werknemers wordt verwacht dat ze intuïtief aanvoelen wat er in hun afdelingen gebeurt en wat er van hen wordt verwacht. Het resultaat is een "gebrek aan professionaliteit" en "stabiliteit" waar instructies niet duidelijk zijn en organisatie ontbreekt, wat op zijn beurt leidt tot stressvolle situaties. Deze en andere klachten onderstrepen het belang van menselijke relaties en leiderschap op de werkplek. Het is niet verwonderlijk dat, ondanks hoge lonen, extraatjes en het prestige deel uit te maken van een over-hyped bedrijf, er mensen zijn die er voor kiezen om niet in een snelkookpan te werken.

Minister, stop de fiscale bestraffing van het kostwinnersgezin!

Structuur en grenzen zijn nodig

Mensen zijn niet gemaakt om te leven in een atmosfeer waar een hectische geest van stuurloosheid en onmiddellijke behoefte-bevrediging heerst. Zij hebben begeleiding, structuur en leiderschap nodig om hen te ondersteunen. Als gevolg daarvan eist jachtige onmatigheid zijn tol in de psyche, met burn-out en ontgoocheling tot gevolg. Facebook moet onder ogen zien dat het leven geen Facebook-pagina is die bestaat uit oppervlakkige posts van vermaak en spelletjes. Totdat de social media gigant deze belangrijke les leert, kan het verwachten dat het zichzelf steeds meer "unliked" en "unfriended" zal zien door zijn gedesillusioneerde werknemers.

Dit artikel van John Horvat II verscheen eerder in het Engels op returntoorder.org

Laatst bijgewerkt: 6 september 2022 09:17

Doneer